Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 45 min
1 paus (25 min)
5 föreställningar
25.2.2017 – 21.3.2017
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
Framförs på italienska
Textning på finska, svenska och engelska

Ett galet och lättsinnigt triangeldrama

Sevillan parturi

Kombinationen av ett strålande libretto och spetsfundig musik blir i sin bästa form precis det här: en fartfylld, bitande och hänförande sorglös opera.

I detta fartfyllda triangeldrama flänger greve Almaviva och doktor Bartolo omkring den bedårande Rosina. För att Almaviva ska kunna vinna flickan från hennes förmyndare Bartolo behöver han hjälp av den hänsynslösa och gränslöst egenkära intrigmakaren barberaren Figaro – en skojare som alltid ställer upp i amorösa angelägenheter.

Uruppförandet av Barberaren i Sevilla i Rom 1816 var ett fiasko. Endast Rosinas cavatina fick applåder,  annars var publiken likgiltig eller visslade och skrek. Olyckan var också framme: Basilio snubblade och sjöng sin förtalsaria med blodig näsa. En sträng brast på Almavivas gitarr och mitt i allt vandrade en katt över scenen. Efter den misslyckade premiären blev Barberaren i Sevilla omåttligt populär. Hemligheten med Barberaren är en fungerande story och strålande musik med vackra melodier och sprakande koloratur.

Sevillan parturi

Handlingen

Akt I

där vi möter en förälskad greve, en vacker ung flicka, en svartsjuk förmyndare och en mångkunnig barberare, som blandar sig i allt och ser till att situationen i slutet av första akten blir så tilltrasslad, att publiken nog gör klokt i att stanna kvar och se hur det går sedan i andra akten.

Greve Almaviva är förälskad i Rosina, men också doktor Bartolo, flickans förmyndare, är förtjust i henne. Rosina faller för Almaviva, om inte förr så senast efter att ha hört hans vackra serenad under fönstret. Men hur skall Almaviva lyckas få närmare kontakt med sin älskade, som bevakas mycket noggrant av Bartolo?

Barberaren Figaro kommer till undsättning i grevens tid. Han skryter högljutt med sin egen påhittighet och kommer snabbt på en lösning: greven skall klä ut sig till soldat och få logi i Bartolos hus med hjälp av en inkvarteringssedel.

Inne i Bartolos hus sitter Rosina och minns serenaden hon nyss hörde. Hon skriver ett brev till Lindoro, som är det täcknamn som greven använde. Rosinas sånglärare Basilio varnar Bartolo för att en rival har dykt upp. Han föreslår att de skall baktala greven och få denne att framstå i dålig dager för Rosina. Det är bara att börja skvallra, säger Basilio och beskriver sedan förtalets förkrossande kraft.

Figaro träffar Rosina och lovar se till att Lindoro alias Almaviva får hennes brev. Nu kommer Almaviva till Bartolos hus och spelar berusad soldat. Han viskar till Rosina att han är Lindoro och ger henne ett brev som han skrivit. Bartolo anar oråd. Det blir till sist en förfärlig kalabalik och en patrull från högvakten behövs för att lugna ner situationen.

Akt II

där vi, före den överraskande slutuppgörelsen, får se fler förklädnader och en storm som egentligen inte har med berättelsen att göra.

Almaviva återvänder till Bartolos hus i en ny förklädnad: denna gång ger han sig ut för att vara vikarierande sånglärare i stället för den insjuknade Basilio. Men nu går det så tokigt, att Basilio dyker upp och inte alls verkar vara sjuk. Med våldsam övertalning lyckas de bli av med honom.

Figaro börjar raka Bartolo och då får Almaviva och Rosina en chans att vara på tu man hand och planera flykten. Men Bartolo lyckas höra en del av det som sägs och kör under väldig uppståndelse ut Figaro och Almaviva. Nu måste Bartolo så snabbt som möjligt få fram en notarie som kan legalisera hans äktenskap med Rosina.

Efter en stormscen tränger sig Figaro och Almaviva in i huset. Snart dyker också Basilio upp tillsammans med en notarie som Bartolo beställt. Äktenskapskontraktet som notarien har med sig skrivs nu mellan Almaviva och Rosina. Då Bartolo kommer hem, blir han så illa tvungen att gratulera det unga paret.

Medverkande

Musik
Gioachino Rossini
Musiikinjohto
Alessandro de Marchi
Regi
Giancarlo del Monaco
Scenografi, kostymer
Mark Väisänen
Ljusdesign
Olli-Pekka Koivunen

I rollerna

Rosina
Victoria Yarovaya
Ambrogio
Tapio Leppänen
Polisofficer
Jorma Kulmala
Notaari
Timo Paavola

Föreställningar och biljetter

2 h 45 min
1 paus (25 min)
5 föreställningar
25.2.2017 – 21.3.2017
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
Framförs på italienska
Textning på finska, svenska och engelska
lör 25.2.2017
kl. 19:00
fre 3.3.2017
kl. 19:00
fre 10.3.2017
kl. 19:00
lör 18.3.2017
kl. 19:00
tis 21.3.2017
kl. 19:00

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi