Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 50 min
2 pauser (25 min)
7 föreställningar
18.1.2020 – 7.2.2020
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Bajadeeri; Eun-Ji Ha, Jun Xia

En gudomlig kärlekshistoria

Bajadären, dvs. tempeldansaren Nikiya, har förälskat sig i krigaren Solor, som dock hamnar i ett arrangerat äktenskap med den sköna prinsessan Gamzatti. Gamzatti ser Nikiya som ett hot och anser att hon måste dö. Bröllopet mellan Solor och Gamzatti slutar dock i kaos, då de uppretade gudarna beslutar sig för att ingripa i händelserna.

Det är värt att se Bajadären redan bara för en enda scens skull. Solors hallucination av den döda Nikiya är en hypnotiskt vacker scen, som ofta framförs som ett helt separat verk.

Åldersrekommendation över 7 år. 

Bajadeeri; Hanako Matsune

Tidsresa till sagornas Indien

Bajadären hör till de mest praktfulla 1800-tals baletterna, som svärmade för orientalisk exotism i en tid då det var få unnat att resa till fjärran länder. Den världsberömda ballerinan och koreografen Natalia Makarovas produktion bygger på originalet och är den första versionen av Bajadären som satts upp i väst. Pier Luigi Samaritanis ståtliga scenografi och Anna Konteks praktfulla kostymering för tittarna till en sagoomspunnen värld precis som kejserliga baletten gjorde i S:t Petersburg 1877.

#Bajadären #Bajadeeri #FNBLabayadere

Bajadeeri

“Med sin raffinerat enkla dansvokabulär och sin rena geometriska uppläggning visar scenen Skuggornas rike den unge Petipas storartade skicklighet. Denna scen är speciellt svår för balettgruppen eftersom varje rörelse måste göras helt identiskt.”

– Natalia Makarova, koreograf

Handlingen

Krigaren Solor ber huvudfakiren Magdaveya arrangera ett möte med bajadären, tempeldansösen Nikiya. Nikiyas skönhet har bländat även överbrahminen som bekänner henne sin kärlek. Nikiya avvisar emellertid honom, eftersom denne vigt sitt liv åt gudarna. Brahminen är djupt kränkt över Nikiyas reaktion.

Magdaveya förmedlar ett bud från Solor till Nikiya, som går med på att träffa krigaren. Överbrahminens misstankar vaknar, då han ser Nikiya i Magdaveyas sällskap. Nikiya och Solor träffas i skogen och svär varandra evig kärlek. Överbrahminen är rasande och ber gudarna om hjälp för att döda Solor.

Raja meddelar att han belönar Solors mod genom att ge honom sin dotter, prinsessan Gamzattis hand. Solor kan inte motstå Gamzattis dragningskraft och Rajas vilja, trots att han svurit Nikiya evig kärlek. Överbraminen berättar för Raja om kärleken mellan Nikiya och Solor och hoppas att Raja låter döda Solor. Raja beslutar emellertid att Nikiya måste dö. Gamzatti hör samtalet och försöker muta Nikiya att lämna Solor. Nikiya vägrar och i sin förtvivlan försöker hon knivhugga prinsessan. Gamzatti beslutar precis som sin far att Nikiya måste dö.

En fest ordnas till förlovningen mellan Gamzatti och Solor. Överbrahminen låter Nikiya dansa vid ceremonin. Nikiya kan inte acceptera förlovningen och uttrycker sin sorg med sin dans. Nikiya får en korg med blommor som man påstår vara från Solor. Bland blommorna gömmer sig en giftig orm och korgen har i själva verket sänts av Raja och Gamzatti. Ormen biter Nikiya. Överbrahminen erbjuder henne ett motgift men då hon står i beråd att ta inta motgiftet, ser hon Raja och Gamzatti föra bort Solor från platsen. Nikiya väljer att dö.

Solor är förtvivlad och deprimerad på grund av Nikiyas död och röker opium. Han ser den döda Nikiya som en hallucination. Flickan befinner sig i skuggornas rike och dansarna i baletten mångfaldigar hennes gestalt. Solor minns hennes kärleksdans invid den heliga elden. Då Solor förbereder sig för bröllopet med Gamzatti, rubbas hans sinne än en gång av Nikiyas gestalt.

Bronsguden dansar i skuggan av den Store Buddha medan överbrahminen och prästerna förbereder bröllopet mellan Gamzatti och Solor. Det förlovade paret kommer in men Nikiyas vålnad förföljer fortfarande Solor. Någonstans ifrån uppenbarar sig mystiskt en precis likadan blomkorg som gavs åt Nikiya. Gamzatti är förskräckt och lider av stora skuldkänslor men hon uppmanar sin far att fullfölja vigselceremonin. Solor lyckas inte svära sin ed i ceremonin. De rasande gudarna förstör templet och alla närvarande begravs under templets ruiner. Solors och Nikiyas andar förenas av evig kärlek.

Galleri

Medverkande

Koreografi (efter petipa)
Natalia Makarova
Musik
Ludvig Minkus
Orkestrering
John Lanchbery
Scenografi
Pier Luigi Samaritani
Kostymer
Anna Kontek
Ljussättning
John B. Read

I rollerna

Överbraminen
Nicholas Ziegler
Raja
Jani Talo
Bronsguden
Mariusz Morawski
Solistskugga
Valeria Quintana

Föreställningar och biljetter

2 h 50 min
2 pauser (25 min)
7 föreställningar
18.1.2020 – 7.2.2020
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
lör 18.1.2020
kl. 19:00
tor 23.1.2020
kl. 19:00
lör 25.1.2020
kl. 14:00
tor 30.1.2020
kl. 19:00
lör 1.2.2020
kl. 19:00
ons 5.2.2020
kl. 19:00
fre 7.2.2020
kl. 19:00

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.