Gå till innehållet
Längd totalt 1 h 15 min
Ingen paus
Gästspel
Almisalen
Framförs på finska
Textning på finska och engelska

Föreställningarna av Autuus inställd

På grund av koronavirusepidemin är föreställningarna av Autuus inställd för hösten 2020. Nya föreställningsdagar kommer att publiceras senare.

Teostobelönad opera tillbaka på scenen

Varför befaller Gud att döda?

Operan Autuus (Salighet) behandlar religiöst våld, förhållandet mellan individen och samhället, utanförskap och sinnets skörhet. Bakgrunden är en sann historia från Kangaslampi våren 1881, men händelserna utspelar sig på flera tidsplan, och verket har också flera musikaliska och visuella skikt. Den klingande helheten består av videomaterial i kombination med solisterna, kören och orkestern på scenen.

Autuus uruppfördes vid Helsingfors festspel 2015 och belönades med Teostopriset 2016. I prismotiveringarna konstaterades bland annat följande: ”Kräver att lyssnaren underkastar sig, men lyssningsupplevelsen känns renande och belönande. Den mästerliga kompositionen och textpartierna som stöder den trollar fram olika färger och nyanser under den dystra ytan.”

”Musik är för abstrakt för att beskriva saker, men erbjuder en möjlighet att på ett meningsfullt sätt behandla synnerligen komplexa frågor. Våld är ett problem som behöver behandlas. Det finns inte nödvändigtvis några lösningar att finna, men jag vågar påstå att vår förståelse kan fördjupas om vi behandlar detta ämne.”

– Antti Auvinen

Trailer

Handlingen

Prolog

Prologen berättar fakta om vad hände i Kangaslammi 12.4.1881.

Akt I: Livmodern

Två präster, Arndt och Oskar, diskuterar. De talar om tro, broderskap och svårigheten i att möta den andra. Kören skapar bottnen för brödernas diskussion och kommenterar den.

Akt II: Natt

Oskar sover. Kören sjunger en mardröm, som får Oskar att vakna och även väcka sin hustru. Oskar och hans fru diskuterar sin relation samt ensamhet och vardag, som känns som en dröm.

Akt III: Mord

Oskar och Arndt möts utan ord. De dansar. Söker tröst, lek, mildhet och förståelse. Det finner de, men de finner också hat, avundsjuka, rädsla och skam. Samtidigt får vi i videoform se och höra Hannu Lauerma, överläkare vid ett psykiatriskt fängelsesjukhus, svara på frågor om våldsbrottslighet och vad det är som intresserar oss i våldsberättelser.

Akt IV: Salighet

Oskar är anklagad för mordet på sin bror. Kören är åklagare. Oskar för en dialog med åklagaren. Även Arndt deltar i diskussionen, bortom graven. I sitt sinne försonas Oskar med sin bror.

”Psykomusiken dånar framåt skrikande, ropande och morrande men exploderar inte i händerna, eftersom Auvinen organiserad och gestaltat den polyrytmiska vreden och skräken med virtuos precision.”

– Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat

Medverkande

Musik: Antti Auvinen
Libretto: Harry Salmenniemi
Regi: Teemu Mäki
Ljussättning: Vesa Pohjolainen

Helsingfors kammarkör
defunensemble

Nils Schweckendiek, dirigent
Mirjam Solomon, sopran
Jarno Lehtola, tenor
Sampo Haapaniemi, baryton

Elektronikplanering och förverkligande: Antti Auvinen, Timo Kurkikangas, Josue Moreno, Joshua Hey, Davis Ozolins och Sebastian Dumitrescu. Elektroniken har planerats och förverkligats i samarbete med Sibelius-Akademins avdelning för musikteknologi.

AV-produktion: Antti Auvinen (komposition, videomanipulation & editering), Teemu Mäki (regi & editering), Jarmo Kiuru (filmning & färggradering), Anton Verho (ljussättning), Anna Antsalo (filmning och ljudinspelning – intervjun med Hannu Lauerma), Timo Kurkikangas (ljudinspelning), Anders Pohjola (ljudinspelning), Veera Vallinkoski (ljudinspelning) SDI Media Finland (text och översättningar), Juho Laitinen (cello)

Produktion: Antti Auvinen, Helsingfors kammarkör & defunensemble

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nya webbshop kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Vänligen observera att den här föreställningen har ingen paus. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.