Gå till innehållet
Längd totalt 1 h 15 min
Ingen paus
3 föreställningar
27.10.2021 – 30.10.2021
Gästspel
Almisalen
biljetter
45 €
Framfrös på finska
Textning på finska och engelska

Teostobelönad opera tillbaka på scenen

Varför befaller Gud att döda?

Operan Autuus (Salighet) behandlar religiöst våld, förhållandet mellan individen och samhället, utanförskap och sinnets skörhet. Bakgrunden är en sann historia från Kangaslampi våren 1881, men händelserna utspelar sig på flera tidsplan, och verket har också flera musikaliska och visuella skikt. Den klingande helheten består av videomaterial i kombination med solisterna, kören och orkestern på scenen.

Autuus uruppfördes vid Helsingfors festspel 2015 och belönades med Teostopriset 2016. I prismotiveringarna konstaterades bland annat följande: ”Kräver att lyssnaren underkastar sig, men lyssningsupplevelsen känns renande och belönande. Den mästerliga kompositionen och textpartierna som stöder den trollar fram olika färger och nyanser under den dystra ytan.”

Åldersrekommendation över 12 år. 

Biljetter och föreställningar

1 h 15 min
Ingen paus
3 föreställningar
27.10.2021 – 30.10.2021
Gästspel
Almisalen
biljetter
45 €
Framfrös på finska
Textning på finska och engelska
ons 27.10.2021
kl. 19:00
fre 29.10.2021
kl. 19:00
lör 30.10.2021
kl. 17:00

”Musik är för abstrakt för att beskriva saker, men erbjuder en möjlighet att på ett meningsfullt sätt behandla synnerligen komplexa frågor. Våld är ett problem som behöver behandlas. Det finns inte nödvändigtvis några lösningar att finna, men jag vågar påstå att vår förståelse kan fördjupas om vi behandlar detta ämne.”

– Antti Auvinen

Se trailer

Handlingen

Prolog

Prologen berättar fakta om vad hände i Kangaslammi 12.4.1881.

Akt I: Livmodern

Två präster, Arndt och Oskar, diskuterar. De talar om tro, broderskap och svårigheten i att möta den andra. Kören skapar bottnen för brödernas diskussion och kommenterar den.

Akt II: Natt

Oskar sover. Kören sjunger en mardröm, som får Oskar att vakna och även väcka sin hustru. Oskar och hans fru diskuterar sin relation samt ensamhet och vardag, som känns som en dröm.

Akt III: Mord

Oskar och Arndt möts utan ord. De dansar. Söker tröst, lek, mildhet och förståelse. Det finner de, men de finner också hat, avundsjuka, rädsla och skam. Samtidigt får vi i videoform se och höra Hannu Lauerma, överläkare vid ett psykiatriskt fängelsesjukhus, svara på frågor om våldsbrottslighet och vad det är som intresserar oss i våldsberättelser.

Akt IV: Salighet

Oskar är anklagad för mordet på sin bror. Kören är åklagare. Oskar för en dialog med åklagaren. Även Arndt deltar i diskussionen, bortom graven. I sitt sinne försonas Oskar med sin bror.

”Psykomusiken dånar framåt skrikande, ropande och morrande men exploderar inte i händerna, eftersom Auvinen organiserad och gestaltat den polyrytmiska vreden och skräken med virtuos precision.”

– Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat

Medverkande

Musik: Antti Auvinen
Libretto: Harry Salmenniemi
Regi: Teemu Mäki
Ljussättning: Vesa Pohjolainen

Helsingfors kammarkör
defunensemble

Nils Schweckendiek, dirigent
Linnéa Sundfaer Casserly, sopran
Jarno Lehtola, tenor
Sampo Haapaniemi, baryton

Elektronikplanering och förverkligande: Antti Auvinen, Timo Kurkikangas, Josue Moreno, Joshua Hey, Davis Ozolins och Sebastian Dumitrescu. Elektroniken har planerats och förverkligats i samarbete med Sibelius-Akademins avdelning för musikteknologi.

AV-produktion: Antti Auvinen (komposition, videomanipulation & editering), Teemu Mäki (regi & editering), Jarmo Kiuru (filmning & färggradering), Anton Verho (ljussättning), Anna Antsalo (filmning och ljudinspelning – intervjun med Hannu Lauerma), Timo Kurkikangas (ljudinspelning), Anders Pohjola (ljudinspelning), Veera Vallinkoski (ljudinspelning) SDI Media Finland (text och översättningar), Juho Laitinen (cello)

Produktion: Antti Auvinen, Helsingfors kammarkör & defunensemble

Checka in och njut

Din förmån -20 % på Radisson Blu-hotellen

Komplettera din operakväll med en hotellnatt. Som kund hos Operan och Baletten kan du njuta av Radisson Blu-hotellens gästfrihet i Helsingfors till förmånspris.

Det lyxiga erbjudandet innehåller övernattning för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten samt Super Breakfast-frukost.

Läs mer om de eleganta hotellen och boka din favorit.