Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 35 min
1 paus (30 min)
8 föreställningar
24.1.2020 – 15.2.2020
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-119 €
Framsförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska

Tror du dig ha sett alla operor?

Richard Strauss: Ariadne auf Naxos

”Det lönar sig att resa över land och hav för att se denna produktion.”

– Opera Today

Richard Strauss: Ariadne auf Naxos; Danae Kontora, Jorma Uotinen, Miina-Liisa Värelä, Visa Kohva

Kritikernas val

En förmögen man har anställt både ett operasällskap och en grupp skådespelare för att roa sina gäster. Först i sista stund märker man att det inte finns tid för två föreställningar. De får således lov att uppträda samtidigt och låta teater och opera ingå i varandra. De traditionella commedia dell’arte-figurerna blandas glatt upp med berättelsen om Ariadne som väntar på döden.

Den kritikerrosade Ariadne auf Naxos får sin premiär på Nationaloperan i januari 2020. Uppsättningen är filmmässigt realistisk och introducerar på ett lyckat sätt Ariadne i vår tid.

Åldersrekommendation över 12 år. 

Richard Strauss: Ariadne auf Naxos; Danae Kontora, Jorma Uotinen

Från kuriositet till klassiker

Richard Strauss som med Rosenkavaljeren blev sin tids ledande operatonsättare ville försöka sig på någonting helt nytt. Han skrev skådespelsmusik till Borgaren som adelsman och mitt i pjäsen introducerade han operan Ariadne. Alla älskade Rosenkavaljeren, detta gillade ingen.

Musiken var emellertid så flödande och fin att Strauss och librettisten Hugo von Hofmannsthal beslutade sig för att använda den på nytt. De byggde en helt ny opera kring Ariadne och lyckades. Alltsedan uruppförandet 1916 har Ariadne auf Naxos hört till kompositörens mest omtyckta operor.

Richard Strauss: Ariadne auf Naxos; Jorma Uotinen, Roland Liiv, Visa Kohva, Danae Kontora, Miina-Liisa Värelä, Simo Mäkinen, Johanna Lehesvuori

Strålande samproduktion

Ariadne auf Naxos är en internationell samproduktion mellan sex operahus. Den fick sin premiär i Frankrike 2018 vid festivalen i Aix-en-Provence. Regissören Katie Mitchell hör till de mest prisade teater- och operaregissörerna i vår tid. Den minutiöst regisserade produktionen har begeistrat operavänner världen runt.

#ariadneaufnaxos #FNOariadneaufnaxos

Handlingen

Den mest förmögne mannen i Wien låter arrangera en fest och har inbjudit ett operasällskap och en commedia dell’arte-grupp, som leds av Zerbinetta. Artisternas gräl om föreställningarnas ordningsföljd slutar, då hovmästaren meddelar att de skall ges samtidigt. De måste nämligen ta slut innan fyrverkeriet börjar. Kompositören vägrar först göra ändringar i operan, men hans lärare påpekar att arvodet enbart utbetalas om operan verkligen spelas. Kompositören går med på att göra ändringar men var och en av sångarna anser att det är kollegornas arior som skall strykas. Dansmästaren introducerar Zerbinetta i operans intrig och den förtvivlade kompositören inser vad han gett sig in på.

Operan börjar. Ariadne har förlorat sin älskade Theseus och blivit kvar på ön Naxos med nymfer, najader och Ekot som sällskap. Ariadne beklagar sitt öde och längtar efter döden. Zerbinettas sällskap försöker förgäves uppmuntra henne med sång och dans. I en lång och briljant aria uppmanar Zerbinetta henne att glömma det förflutna och ta sig en ny älskare. Nymferna meddelar att någon är på väg till platsen. Det är Bacchus som Ariadne först uppfattar som dödens budbärare. Bacchus blir kär i Ariadne som går med på att följa honom. Operan slutar med Ariadnes och Bacchus praktduett.

Mera detaljer om handlingen i operans programblad.

Se trailer

Richard Strauss: Ariadne auf Naxos; Jorma Uotinen, Miina-Liisa Värelä, Danae Kontora

Galleri

Medverkande

Musik
Richard Strauss
Regi
Katie Mitchell
Nyregi och repetitör av koreografin
Heather Fairbairn
Nyregi och repetitör av koreografin
Lily McLeish
Scenografi
Chloe Lamford
Kostymer
Sarah Blenkinsop
Ljusdesign
James Farncombe
Koreografi
Joseph Alford

I rollerna

Produktionen i Aix-en-Provence

I samproduktionen deltog Théâtre des Champs-Élysées, Det Kongelige i Köpenhamn, Finlands nationalopera, Théâtres de la Ville i Luxemburg och Gran Teatre del Liceu

Bilder Pascal Victor/ArtcomPress och Stefan Bremer

Biljetter och föreställningar

2 h 35 min
1 paus (30 min)
8 föreställningar
24.1.2020 – 15.2.2020
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-119 €
Framsförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska
fre 24.1.2020
kl. 19:00
ons 29.1.2020
kl. 19:00
fre 31.1.2020
kl. 19:00
tis 4.2.2020
kl. 19:00
tor 6.2.2020
kl. 19:00
lör 8.2.2020
kl. 14:00
tor 13.2.2020
kl. 19:00
lör 15.2.2020
kl. 19:00

Säkra din plats

kanta-asiakkaat

Köp ett säsongskort och får förmåner

Om du besöker oss ett flertal gånger om året och vill försäkra dig om en plats på kommande premiärer, är säsongskortet en lösning för dig. Du får rabatter, förmåner och en egen plats i salongen.

Säsongskorten 2019–2020 är utsåld.

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.