Gå till innehållet
Längd totalt 1 h 50 min
1 paus (25 min)
8 föreställningar
30.3.2019 – 13.4.2019
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-99 €

Baletten som krossar hjärtan år efter år

Anna Karenina flyr undan sitt känslokalla äktenskap in i famnen på sin stora kärlek – men därmed kommer hon i kläm mellan kärlek och familj och social acceptans. Annas val leder slutligen till det allra sämsta alternativet.

Leo Tolstojs klassiker sätts upp som en gripande balett. Intrigen håller tittarna i sitt fasta grepp och händelserna rör sig obönhörligt som ett tåg mot en tragisk ändstation. Här utlovas skönhet och tårar.

Åldersrekommendation över 9 år.

Anna Karenina

Enkelbiljett till det kejserliga Ryssland

Anna Kareninas ståtliga epokkostymer, konstnärliga projektioner och scenografi samt berättande koreografi ger tittarna en inblick i aristokratins liv i det kejserliga Ryssland. Allt kan man inte få, då den sanna kärleken och samhällets normer kolliderar.

Från roman till balett

Leo Tolstojs roman från 1870-talet beskriver skickligt livet, äktenskapet och kärleken under den ryska kejserliga tiden. Romanen har översatts till balettens språk ursprungligen utgående från en idé av den legendariska ballerinan Maja Plisetskaja. Musiken som stöder stämningen och händelserna komponerades av hennes man Rodion Sjtjedrin. Den aktuella koreografin har skapats av Alexej Ratmanskij som en tid var konstnärlig ledare för Bolsjojbaletten.

Galleri

Handlingen

Anna Karenina anländer till Moskva, där hennes bror Stiva och dennes hustru Dolly möter henne. På stationen finns också greve Vronskij som möter sin mor. Annas och Vronskijs blickar möts ett kort ögonblick tills allting avbryts av ett tåg som spårar ut.

Vid en fest är Anna föremål för allmän beundran och hon träffar Vronskij på nytt. Kitty är förtjust i Vronskij och hennes värld rasar samman, då Vronskij vänder henne ryggen och dansar med Anna. Den generade Anna beslutar sig för att återvända till sin hemstad S:t Petersburg.

Vronskij tar sig i hemlighet ombord på samma tåg som Anna och på en avlägsen järnvägsstation blir Anna tvungen att medge att hon är kär i Vronskij. I S:t Petersburg möts Anna av sin äkta man Alexej Karenin och Anna får också igen träffa sin son. Vid en fest förmår Anna och Vronskij inte dölja sina känslor för varandra och Karenin försöker förgäves få sin hustru att följa hem med honom. Senare träffas Anna och Vronskij igen, men drömmen om ett liv tillsammans känns tillika både lockande och skamlig.

Vid en ridtävling försöker Anna uppsöka Vronskij som sårats i tävlingen och det blir för mycket för Karenin. Anna inser att hon inte kan leva med Karenin som hon inte älskar – men hon står inte heller ut med tanken på att förlora sin son. Anna lider av feberyrsel och ser mardrömmar. Då hon vaknar upp vill hon rädda sitt äktenskap och sin familj. Den förtvivlade Vronskij försöker begå självmord och då Anna för höra om detta fattar hon beslut om att lämna sin familj.

Anna och Vronskij flyr till Italien, men Annas lycka överskuggas av längtan efter sonen. Efter hemkomsten till S:t Petersburg får Anna kort träffa sin son, men Karenin och hela societeten har vänt sig emot henne. Anna märker att även Vronskijs känslor förändrats och hon inser att hon förlorat både sin kärlek och sin son. Hon minns tågolyckan på stationen och finner en lösning på hur hon skall bli av med sin sorg och sitt olyckliga liv.

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns i verkets programblad.

#annakarenina #FNBannakarenina

Anna Karenina

“I duetterna finns skönhet och elegans från balettens blåblodiga tradition samtidigt som musiken klingar av epokens, 1870-talets doft och atmosfär.”

– Helsingin Sanomat 18.2.2007

Medverkande

Koreografi
Alexei Ratmansky
Musik
Rodion Štšedrin
Scenografi, kostymer
Mikael Melbye
Ljusdesign
Jørn Melin
Videoprojektioner
Wendall K. Harrington

I rollerna

Föreställningar och biljetter

1 h 50 min
1 paus (25 min)
8 föreställningar
30.3.2019 – 13.4.2019
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
lör 30.3.2019
kl. 14:00
lör 30.3.2019
kl. 18:00
ons 3.4.2019
kl. 19:00
fre 5.4.2019
kl. 19:00
lör 6.4.2019
kl. 12:00
tor 11.4.2019
kl. 19:00
lör 13.4.2019
kl. 14:00
lör 13.4.2019
kl. 18:00

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.