Gå till innehållet
Längd totalt 3 h 5 min
1 paus (25 min)
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Famförs på italienska
Textning på finska, svenska och engelska

Tiden går, Aida består

Giuseppe Verdi: Aida; Anna Danik

Kärleken till Aida får härföraren Radamès att förråda sitt land. De älskande får varandra först i döden.

Aida är bokstavligen en tidlös operaklassiker. Musiken tilltalar lyssnarna år efter år och berättelsens samhälleliga teman återfinns i hela världshistorien. I Nationaloperans prisade föreställning finns hänvisningar till såväl faraonernas tid som till nutida konflikter. Aida uppskattas för sitt effektfulla händelseförlopp och sina stora masscener men hur ståtlig operan än är så är den också en intim berättelse om en förbjuden kärlek.

Åldersrekommendation över 12 år. 

Aida i direktsändning på Stage24

Giuseppe Verdi: Aida; Veronika Dzhioeva; Mika Pohjonen

Aida streamas på Stage24 på fredag 12 april kl. 18.40.

Entusiasmerande musik

Aïda

Mästarens storverk

Det egyptiska ämnet inspirerade den mogne mästaren Giuseppe Verdi till att skapa strålande musik. Operan är full av smittande melodier som tar lyssnarens känslor stadigt i sitt grepp. Triumfmarschen med sina speciella trumpetklanger hör till de mest praktfulla scenerna i hela operalitteraturen. Inget under att Aidas musik består genom tiderna.

#aida #FNOaida

Giuseppe Verdi: Aida; Anna Danik

”Verdi tar sig an de samhälleliga förhållandenas och människorelationernas smärtpunkter, längtan och kärlek. Han koncentrerar och tolkar människolivet med sitt storartade tonspråk. Hans musik är skenbart enkel och just därför så tidlös.”

– regissören Georg Rootering

Galleri

Handlingen

Aida är slavinna vid det egyptiska hovet. Men hon är dotter till kung Amonasro av Etiopien och Radamès älskar henne i hemlighet. Också Amneris, dotter till kungen av Egypten, älskar Radamès och hon anar att Aida är hennes rival. Etiopierna anfaller Egypten och Radamès utnämns till härförare för den egyptiska armén i kampen mot etiopierna.

Radamès återvänder segerrik från sitt fälttåg och Amneris väntar på truppernas retur. Egyptens kung lovar Amneris hand åt Radamès – snart firar de bröllop.

Aida och Radamès träffas i hemlighet före bröllopet. Då Radamès avslöjar för Aida sina hemliga krigsplaner, träder Amonasro fram och uppmanar dem båda att fly. Amneris hör att hennes älskade har bedragit sitt fosterland, sina gudar och henne. Hon kallar soldater till platsen, Amonasro flyr med Aida men Radamès låter sig tas till fånga.

Amneris är förtvivlad. Hennes rival har flytt och hennes älskade ställs inför rätta. Hon lovar rädda Radamès, om denne avstår från Aida. Radamès vägrar, han vill inte leva utan Aida.  Radamès döms till döden i en kammare under templet. Dit har Aida i hemlighet smugit sig. Radamès och Aida tar tillsammans farväl av livet.

Mera detaljerad information om händelserna i operans programblad.

Giuseppe Verdi: Aida; Warwick Fyfe; Veronika Dzhioeva; Anna Danik; Mika Pohjonen

“Tysken Bernd Franke har på operascenen byggt ett mäktigt hotelliknande palats dekorerat med egyptiska bildmotiv som glöder praktfullt i de forna egyptiska målarnas färger: djupblått och guld.”

– Helsingin Sanomat

Medverkande

Säveltäjä
Giuseppe Verdi
Regi
Georg Rootering
Scenografi
Bernd Franke
Kostymer
Götz Lanzelot Fischer
Ljusdesign
Ilkka Paloniemi
Koreografi
Marilena Fontoura

I rollerna

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.