Gå till innehållet

Hannu Lintu chefsdirigent för Nationaloperan och -baletten

Hannu Lintu har valts till ny chefsdirigent för Nationaloperan och -baletten. Styrelsen för Nationaloperan och -baletten rs fattade beslut om valet vid sitt kvällsmöte onsdagen 8.5. Styrelsen hörde i ärendet personalgrupper vid Operan och Baletten, vars utlåtande förordade förslaget. Lintu tillträder sin post i januari 2022.

Den 4,5 år långa perioden som ny chefsdirigent för Nationaloperan och -baletten börjar 1.1.2022 och slutar 30.6.2026. Till chefsdirigentens huvudsakliga uppgifter hör förutom att dirigera produktioner och konserter även att utveckla orkestern och att utveckla kören i samarbete med körmästarna.

”Operakonsten har alltid för mig varit en stor källa till inspiration. Därför är jag entusiastisk över att jag nu efter många symfoniska år får en chans att ägna mig åt en av konstens finaste och mest utmanande prestationer: musikens, ordets och scenens symbios. Speciellt lyckligt är det att jag får göra det vid Nationaloperan, ett hus där jag känner att jag befinner mig bland vänner och där yrkesskickligheten förenas med en brinnande lust att skapa konst för musikens och publikens bästa”, säger Hannu Lintu.

Hannu Lintu har sedan 2013 arbetat som chefsdirigent för Radions symfoniorkester. Detta samarbete har varit mycket framgångsrikt också på internationell nivå och har producerat ett flertal prisbelönta inspelningar. Lintu gästdirigerar regelbundet renommerade orkestrar. Under den kommande säsongen dirigerar han bl.a. Orchestre de Paris, Nederländska radiosymfonikerna, symfoniorkestrarna i Montreal, Detroit, Boston och Chicago, samt orkestrar i Singapore och Tokyo.

Lintu har också dirigerat centrala verk inom operalitteraturen och nya inhemska operor vid Nationaloperan och operafestivalen i Nyslott, senast Wozzeck på Nationaloperan.

I motiveringarna för valet konstateras att Hannu Lintu är en begåvad finländsk dirigent som i detta skede av sin karriär är villig att skifta tyngdpunkten i sitt konstnärliga arbete i riktning mot opera. Som chefsdirigent för RSO har han utvecklat sin orkesters klangkultur och denna yrkesfärdighet kommer väl till pass också vid Nationaloperan och -baletten. Som operadirigent har han visat sig suveränt behärska den stora apparat som operakonsten kräver och samtidigt gett visionära tolkningar. Lintu med sin höga profil i det finländska musiklivet kan även vara till stor nytta som en stark förespråkare, uppbackare och utvecklare av Nationaloperan och -baletten.

Uppgifter om Hannu Lintu finns även på adresserna www.hannulintu.fi