Gå till innehållet

Finlandiaprisbelönade succéromanen Is blir opera

I januari 2019 uruppförs Operan Jää som tonsätts av Jaakko Kuusisto utgående från Ulla-Lena Lundbergs Finlandiabelönade bok Is. Det finska librettot är skrivet av Juhani Koivisto och verket regisseras av Anna Kelo.

Is publicerades både på svenska och finska och belönades år 2012 med Finlandiapriset. Boken har hittills sålts i nästan 150 000 exemplar i landet sammanlagt på svenska och finska. Man har redan tidigare velat adaptera romanen för scenen men Ulla-Lena Lundberg gav sitt tillstånd först till Nationaloperan.

Operan handlar om en ung präst som tillsammans med sin familj bosätter sig på en avlägsen ö.  Kriget är slut, det råder brist på allt, men på ön blomstrar livet och alla gillar den nye prästen. Prästen installeras i sin tjänst under festliga former och havet glimrar. Snart kommer vintern med sina stormar och prästen känner inte isen och hur bedräglig den kan vara.

Jaakko Kuusisto har bott och komponerat i den yttre skärgården nära de platser där händelserna utspelar sig och han känner väl till förhållandena i skärgården. Han säger också att han som tonsättare inte kunde föreställa sig en mer välkommen uppgift. ”Det viktigaste är enligt mig, att musiken förmår skapa en helhetsstämning som beskriver havets och isens skönhet, obarmhärtighet och den lilla människans förhållande till krafterna som omger henne.”