Gå till innehållet

Esa-Pekka Salonen blir konstnärlig partner vid Nationaloperan och Nationalbaletten

I den nya samarbetsmodellen har Esa-Pekka Salonen en mångsidig och omfattande roll som dirigent, kompositör, konstnärlig rådgivare och förespråkare för opera- och balettkonsten. Detta är den första tjänsten under Esa-Pekka Salonens långa karriär som han tillträder i Finland.

Finlands nationalopera och nationalbalett har ingått ett samarbetsavtal med dirigenten och kompositören Esa-Pekka Salonen.  Som konstnärlig partner (på engelska Artist in Association) arbetar Salonen på många sätt för Operan och Baletten. Han dirigerar föreställningar, hans kompositioner inkluderas i repertoaren och därtill fungerar han också som konstnärlig rådgivare. Salonen står framför orkestern redan 2.9, då Elektra har premiär, och han kommer också att dirigera Ring-serien (Nibelungens ring), som omfattar hela fyra premiärer och inleds år 2019. Information om andra kommande dirigentuppdrag ges separat i samband med säsongspresentationerna.

Avtalet omfattar också uppgifter utanför det egentliga konstnärliga arbetet: Som förespråkare för opera- och balettkonsten kommer Esa-Pekka Salonen att delta i arbetet med att utveckla Nationaloperans och Nationalbalettens samarbetskontakter.

”Oavsett i vilken roll vi ser Esa-Pekka Salonen, om det så är dirigent, kompositör eller kulturpåverkare, har hans konst och tankar alltid väckt ett stort intresse. Vi är glada över att Esa-Pekka i det här skedet av sin imponerande karriär är beredd att arbeta allt intensivare för den finländska opera- och balettkonsten. Han kommer att inspirera både konstnärerna och publiken”, säger Nationaloperans konstnärliga ledare Lilli Paasikivi.

”Under de senaste tre decennierna har jag till största delen arbetat utomlands som dirigent och kompositör. Det känns bra att äntligen göra upp långsiktiga planer i mitt hemland, och i synnerhet vid Nationaloperan och Nationalbaletten, som sprudlar av en stark konstnärlig ambition”, säger Esa-Pekka Salonen. ”Opera intresserar mig allt mer som konstform, och jag ser ivrigt fram emot ett stimulerande samarbete med Operans och Balettens fantastiska team.”

En avtalsperiod på fem år har inletts i och med repetitionerna inför operan Elektra, och den sträcker sig fram till slutet av 2021.