Gå till innehållet

Nationalbaletten 100 år

Detta är vår tillväxthistoria. Vi föddes för hundra år sedan. Sedan dess har inget kunnat stoppa oss.

Vi tänder på rörelsen, på kraften och skönheten i den. På den naturliga skönheten, för att vara exakt. Vi älskar föreställningar, men gillar inte att förställa oss. Vi värnar det genuina. Vi är en familj, där var och en får vara sig själv. På scenen och i salongen.

Fastän våra dansare kommer från olika håll i världen och verken ofta är internationella klassiker, finns våra rötter i detta land och denna stad. Det är en fin känsla – att känna sig hemma.

Vi firar vår födelsedag hela året. Välkommen med. Låt oss göra detta till ett oförglömligt år.

Balettchefens hälsning

Kära publik,

Välkomna att fira hundraåriga Finlands nationalbalett tillsammans med oss! Det har varit en stor ära och glädje att få planera firandet av denna viktiga historiska milstolpe.

Den 17 januari 1922 gav Finlands nationalbalett sin allra första föreställning när balettmästare George Gé presenterade sin version av Svansjön. Därför känns det extra fint att kunna öppna vårt jubileumsår med en alldeles ny Svansjön, gjord för oss här i Finland och just för våra dansare.

Hundra år fyller man bara en gång och ska vi fira så ska det göras ordentligt! Samtidigt tackar jag för mig och tar farväl efter fyra spännande år. Det är ett fantastiskt kompani vi har här i Helsingfors, med underbara dansare både från Finland och jordens alla hörn.

Nu ser vi fram emot de nästa hundra åren och allt spännande som kommer att visas i vårt härliga opera- och baletthus! SKÅL!

– Balettens konstnärliga chef Madeleine Onne

Dyk ner i historien

Det finns mycket att upptäcka i vår hundraåriga historia. Läs om Nationalbalettens vändpunkter och kika in bakom kulisserna. Klicka på pilarna på bilderna för att bläddra bland artiklarna. Artiklarna om Nationalbalettens vändpunkter finns också längst nere på sidan. Klicka här för att komma direkt till dem.

Alla balettartiklar finns samlade på sidan I kulisserna.

Nationalbalettens vändpunkter
Kika in bakom kulisserna

”Att arbeta i tåskor ger mig en känsla av frihet och styrka”

Detta är vår tillväxthistoria

Jubileumsårets baletter

Se balett på Stage24

Balettfest också hemma i soffan

På vår virtuella scen Stage24 startar jubileumsåret i januari med en direktsändning av Svansjön. Under våren visar Stage24 också livesändningar av den nya baletten Sibelius samt av Nationalbalettens 100-årsgala. Direktsändningarna hittar du på Live-sidan på Stage24.

Utöver direktsändningar kan du på Stage24 också se inspelade föreställningar, trailers samt diskussioner och verkpresentationer som bakgrund till föreställningar.

#Balett100

”Jag kan inte komma på var jag skulle kunna vara lyckligare än på Nationalbaletten. Jag får arbeta med det jag älskar i mitt hemland tillsammans med de bästa av kollegor. Det är underbart att det fortfarande finns så många balettvänner i Finland att vår trupp har kunnat existera i så många som hundra år.”

– SARI IKONEN, DANSARE

Dansare

Finlands nationalbaletts dansare

Finlands nationalbalett, grundad 1922, är landets enda professionella, fullskaliga balettkompani. Det internationella kompaniet består i dagens läge av 76 professionella dansare som representerar 21 nationaliteter. I anslutning till Nationalbaletten verkar dessutom en separat ungdomsgrupp med 12 anställda nyutexaminerade dansare.

En liten önskan från dansarna

Donera skor till balettdansare

Skorna är dansarens viktigaste arbetsredskap. Och också ett som slits väldigt snabbt. Våra kvinnliga dansare sliter ut cirka 2 160 par tåskor under en säsong. För männen går det åt ungefär 1 600 per mjuka skor på samma tid. Genom att donera pengar till dansskor bidrar du stort till dansarnas möjligheter att utöva sitt yrke.

Nationalbalettens vändpunkter