Gå till innehållet

Presentation av de nya dansarna

I höst har 18 nya dansare kommit till Nationalbaletten – 11 i huvudgruppen och 7 i ungdomsgruppen.

Jun, Shunsuke ja Adam
Jun, Shunsuke och Adam

Kinesen Jun Xia har engagerats som förste solodansare i Nationalbaletten. Jun har studerat i Shanghai och vid American Ballet Theatres balettskola i New York samt tidigare arbetat i ABT:s studiogrupp och som solist vid Hong Kong-baletten. Vid Nationalbaletten debuterar han bland annat som den vita kaninen i baletten Alice i Underlandet.

Shunsuke Arimizu har studerat vid Minori-balettskolan i Japan. Före Nationalbaletten har han arbetat i två dansgrupper i Japan samt som coryphée-dansare vid Hong Kong-baletten. Vid Nationalbaletten ses Shunsuke först bland annat som trädgårdsmästaren i Alice i Underlandet.

Adam Ashcroft inledde sina balettstudier vid Elmhurst Ballet School i Birmingham och fullbordade sin utbildning som dansare vid Royal Ballets balettskola i London. Adam har arbetat vid Estlands nationalbalett och Northern Ballet i Leeds. I Nationalbalettens uppsättning av Alice i Underlandet ses Adam bl.a. som schackspelets röde riddare och kortsoldat.

 

 

Thomas Carolina ja Nao
Thomas, Carolina och Nao

Thomas Brun inledde sina balettstudier vid danskonservatoriet i Lyon och fortsatte sin utbildning vid det nationella musik- och danskonservatoriet i Paris och vid American Ballet Theatres balettskola i New York. Före Nationalbaletten har Thomas arbetat i ABT:s studiogrupp. I Alice i Underlandet är Thomas första uppdrag rollen som kortsoldat.

Carolina Cortesi har utbildat sig till balettdansare vid Ateneo Danza-skolan i Forfi i Italien och vid Ramberts balett- och dansskola i London. Innan hon anställdes vid Nationalbaletten arbetade hon som solodansare vid Plzeňs balett i Tjeckien.

Nao Harada härstammar från Japan och har studerat balett vid musik- och teaterakademin i München, vid John Crankos balettskola i Stuttgart och vid Europeiska balettskolan i Amsterdam. Hennes första roll vid Nationalbaletten är det vita tornet i schackspelet i Alice i Underlandet.

 

Miao Miao, Francesca ja Meghan
Miao Miao, Francesca och Meghan

Miao Miao Liu har fått sin utbildning vid Balettakademin i Peking och hon har tidigare arbetat vid Hong Kong-baletten, där hon först utnämndes till coryphée och sedan solodansare. Vid Nationalbaletten är hennes första roll den förtjusande Nattsländan.

Francesca Loi har utbildat sig till dansare vid balettskolorna vid Romoperan och La Scala-operan i Milano.  Före Nationalbaletten har hon dansat vid La Scalas balett och vid Bordeauxoperans balett. Francescas första roll vid Nationalbaletten är schackspelets röda torn.

Meghan Lynch har studerat balett vid The Academy of Dance Arts vid Downers Grove i Illinois, USA. Hon har arbetat som danspraktikant vid Kungliga Baletten i Winnipeg, Kanada och som dansare i ABT:s studiogrupp i New York, Texasbaletten i Fort Worth samt Pittsburgh Ballet.

 

 

Benjamin ja Martina
Benjamin och Martina

Benjamin Thomas har fullbordat sina balettstudier vid Royal Ballets balettskola i London. Före Nationalbaletten har han arbetat som praktikant vid Stuttgartbaletten samt som dansare vid Estlands nationalbalett. I Alice i Underlandet debuterar han som kortsoldat.

Martina Verbeni har studerat vid La Scalas balettskola i Milano och vid John Crankos balettskola i Stuttgart. Hon inledde sitt arbete som dansare vid Hollands nationalbalett. Därifrån förde karriären henne via Norska nationalbaletten och Kungliga baletten i Stockholm till Finland.

 

Sju nya dansare i ungdomsgruppen

Taru ja Ellen
Taru och Ellen

Taru Hiitola och Ellen Mäkelä börjar som nya dansare i ungdomsgruppen. De fullbordade sina studier i våras vid Nationaloperans och -balettens balettläroanstalt. Taru började sin balettutbildning vid dansinstitutet i Villmanstrand, Ellen vid Esbo dansinstitut och Helsingfors dansakademi. Taru har setts tidigare i bl.a. Nötknäpparen som Lilla Clara och nu ses hon i Alice i Underlandet som schackspelets vita bonde. Ellen ses i Alice i Underlandet i pianistens roll.

 

Shae ja Mischa
Shae och Mischa

Shae Berney inledde sina balettstudier vid Chilton Dance Centre i Wellington, Nya Zeeland och studierna fortsatte vid Engelska nationalbalettens balettskola samt inom ramen för Holländska nationalbalettens utbildningsprogram. Shae ses som vit häst i schackspelet och som kortsoldat i baletten Alice i Underlandet. Mischa Goodmans väg till ungdomsgruppen har gått via Royal Ballets balettskola i London och Holländska nationella balettakademin. I baletten Alice i Underlandet ses Mischa som apan Panu och en kortsoldat.

 

Satoru, Yuka ja Edoardo
Satoru, Yuka och Edoardo

Satoru Iwasaki och Yuka Masumoto inledde sina balettstudier i Japan. Satorus studier fortsatte vid Joffreys dansakademi i Chigaco, där han även fick arbeta som dansare i studiogruppen. Yukas väg gick via Holländska nationella dansakademin och Holländska nationalbalettens ungdomsgrupp. Yuka ses i Alice i Underlandet som vit bonde i schackspelet.

Edoardo Pavoni har studerat vid La Scalas balettskola i Milano och vid Englands nationalbaletts balettskola. Vid Nationalbaletten är hennes första roller schackspelets vita löpare och en kortsoldat i Alice i Underlandet.

 

Text JUSSI ILTANEN
Bilder MIRKA KLEEMOLA