Skip to content

Nationalbaletten ambassadör för Finlandsbilden

Nationalbalettens vändpunkter 7

Strax efter krigen började baletten resa på besök även utomlands. Det första besöket genomfördes så tidigt som 1946 och gick till Kungliga operan och Konserthuset i Stockholm. På programmet stod bland annat Svansjön, som aldrig tidigare hade uppförts i sin helhet i Sverige. Året därpå styrde en mindre grupp kosan mot Danmark och Norge, och turnéverksamheten blev livligare under 1950-talet.

Baletten besökte Stockholm flera gånger efter kriget. I besöket 1954 deltog Jaakko Lätti, Margaretha von Bahr, Elsa Sylvestersson, Klaus Salin, Maj-Lis Rajala, Oiva Ollikkala, Doris Laine och Uno Onkinen. (FNOB:s arkiv)

Mot kontinenten

Sommaren 1954 reste dansarna på sitt första besök till Spanien. På den internationella festivalen i Santander fick truppen uppträda på en utomhusscen byggd på ett torg med plats för upp till 5 000 åskådare och turnén fortsatte till tre andra orter. Den finska repertoaren bestod av Elsa Sylvesterssons En saga till Sibelius musik samt scener från många andra inhemska baletter.

Sommaren 1961 var balettens turnémål åter Spanien, där man den gången besökte nio orter. Turnélivet i en het buss under den spanska sommarsolen och med föreställningar varje kväll var tungt, och under resan drabbades gruppen även av en sorglig händelse, när turnéns kapellmästare Nisse Rinkama dog plötsligt i en hjärnblödning i Cádiz. Dansarna fortsatte tappert sin turné och dansare Seija Simonens make Jorma Svanström dirigerade följande föreställning nästan utan repetition. Turnén fortsatte till Málaga, dit Ulf Söderblom flög för att ta över dirigentpinnen. Trots den tunga erfarenheten fortsatte den internationella turnéverksamheten redan samma höst, och då stod fyra städer i Östtyskland i tur. Övriga europeiska städer som baletten besökte på 1960-talet var exempelvis Budapest, Warszawa, Paris och ett antal städer i Schweiz.

Baletten turnerar i Amerika

Under balettsolisternas långa turné i Nordamerika 1959 fanns det även tid för ledighet. Seija Silfverberg, Heikki Värtsi, Oiva Ollikkala, Virpi Laristo, Jaakko Lätti och Helmer Salmi kopplar av vid poolen. (FNOB:s arkiv)

De mest omfattande turnéerna i Nationalbalettens historia gjordes till Nordamerika 1959 och Latinamerika 1968. Under den tre månader långa Nordamerikaresan besökte en grupp på 15 solister USA, Kanada och Kuba med totalt så många som 64 föreställningar. Under turnén framfördes också finska verk, för på programmet stod bland annat Elsa Sylvestersson koreografi Ruususolmu tonsatt av Ahti Sonninen och i Birgit Cullbergs Odysseus hördes musik av Einar Englund.

Den latinamerikanska turnén sträckte sig till 11 städer från Mexico till Buenos Aires. Den omfattade 52 föreställningar och den sammanlagda publiken uppskattades till cirka 80 000 personer. Repertoaren bestod av bland annat Svansjön, Don Quijote, Romeo och Julia samt Suite en blanc. Baletturnén räckte två och halv månad och utöver de 45 dansarna deltog också bland annat dirigenterna Ulf Söderblom och Leif Segerstam samt en kostymmästare och tre anställda från kulissverkstaden. Den tekniska personalen och en dirigent reste alltid i förväg till en ny stad för att förbereda scenen och repetera med den lokala orkestern, medan de övriga följde efter när föreställningarna var över på en föregående orten.

Den långa turnén var tung för såväl dansarna som den övriga personalen. Resan gick till allt fler nya städer och alla började vänta på att få komma hem; det gick inte heller att undvika konflikter. Vid sidan av föreställningar och repetitioner skulle dansarna besöka olika mottagningar som Finlands ambassader arrangerade. Turnén resulterade dock i en tydligare Finlandsbild i de avlägsna sydamerikanska länderna, där många inte ens hade hört talas om Finland tidigare.

Från turnén i Latinamerika 1968 hade dansarna med sig en uppstoppad alligator som gåva till president Kekkonen. Traditionen hade fått sin början med Nordamerikaturnén 1959, som presidentparet var beskyddare för. I förgrunden dansarna Tarja Ranta, Terttu Hintsanen, Juhani Laustiola och Tuula Källström. (FNOB:s arkiv)

Besök i Europa, USA och Fjärran östern

Efter de stora Amerikaturnéerna fortsatte besöken mer oregelbundet och i mindre format. Enstaka besök gjordes framför allt till nordiska länder och Östeuropa. Marjo Kuuselas och Eero Ojanens balett Sju bröder uppfördes på sex orter i Västtyskland och Luxemburg 1985, och 1988 arrangerades en drygt månadslång turné i USA med La fille mal gardée och en samlingsrepertoar. Två besök gjordes i Peking i Kina under 1990-talet med en samlingsrepertoar.

Under det nya millenniet har Nationalbaletten gjort några stora besök med hela verk. En betydande inledning på 2000-talat var besöket på Théâtre du Châtelet i Paris med sju föreställningar av Giselle. I några av föreställningarna sågs stjärndansaren Sylvie Guillem, som iscensatt verket för Nationalbaletten, själv i huvudrollen. Askungen besökte Cagliari i Italien med sju föreställningar 2005, och 2009 gjordes två besök i Fjärran östern: Måsen uppfördes i Macao och Anna Karenina i Singapore.

Barnstjärnorna i baletten Snödrottningen överräckte blommor till drottning Margrethe som anlände till föreställningen under Nationalbalettens besök i Köpenhamn 2017. (Erika Turunen)

Under jubileumsåret för Finlands självständighet 2017 stod två viktiga besök på programmet. Kenneth Greves koreografi Snödrottningen till H. C. Andersens saga uppfördes i berättelsens hemland i Köpenhamn, där även Danmarks drottning Margrethe såg föreställningen. På en turné i Tokyo och Osaka med åtta föreställningar sågs till den japanska publikens förtjusning Mumintrollet och trollkarlens hatt baserad på Tove Janssons berättelse samt en samlingsrepertoar.

Text JUSSI ILTANEN
Bilder  FINLANDS NATIONALOPERAS OCH -BALETTS ARKIV, ERIKA TURUNEN

Litteratur

Juhani Koivisto: Suurten tunteiden talo (WSOY 2011)
Eino S. Rahikainen (toim.): Suomen Kansallisoopperan baletti latinalaisessa Amerikassa 1968
Se alkoi joutsenesta. Sata vuotta arkea ja unelmia Kansallisbaletissa (Karisto 2021)
Irma Vienola-Lindfors & Raoul af Hällström: Suomen Kansallisbaletti 1922–1972 (Fazer 1981)

Övriga källor:
Finlands nationaloperas och -baletts arkiv