Gå till innehållet

Äntligen! Nu kommer den efterlängtade operaklassikern Trubaduren tillbaka på Nationaloperans repertoar. Giuseppe Verdis mästerverk har låtit vänta på sig. Senast gavs Trubaduren hos oss år 2003.

Med sina eldiga rytmer och undersköna melodier är Trubaduren en av världens mest populära operor. För den som ännu inte sett en enda opera är Trubaduren ett utmärkt val. Dess musikaliska fyrverkeri bjuder med en gång på genrens bästa sidor.

Elena Stikhina
Elena Stikhina sjungar Leonoras roll.

I Trubaduren skrev Verdi få recitativ, sångavsnitt som står talet nära. I stället är operan full av arior och duetter för huvudpersonerna samt stora körscener. Knappt har den ena fina arian hunnit ta slut förrän orkestern startar en rytmsk ackompanjerande figur över vilken en ny oförglömlig melodi börjar klinga.

Trubaduren handlar om två bröder som inte vuxit upp tillsammans och som blivit fiender mitt i ett inbördeskrig. Den tragiska berättelsen har massor av överraskande vändningar. Huvudpersonerna är fyra till antalet. Fienderna greve Luna och trubaduren Manrico älskar båda den sköna Leonora. Manricos fostermor, den gamla zigenerskan Azucena är den enda som vet att männen i själva verket är bröder. Alla huvudpersoner har fått utmanande melodier som kräver stort omfång, teknisk virtuositet och starka tolkningar.

Medan han komponerade Trubaduren, insåg Verdi att han ville ha två kraftfulla kvinnogestalter i operan. Azucenas roll blev stark och exceptionell från första början. Leonora såg Verdi först som en något mindre viktig karaktär, men medan arbetet fortskred växte rollen och Leonora fick tre nya arior. Bland dem finns ”Tacea la notte placida”, som anses höra till mästarens allra vackraste arior.

Nu sjungs Leonoras roll av den ryska sopranen Elena Stikhina. Hennes röst klingar exceptionellt vackert och hon håller på att göra stor internationell karriär. Bekanta dig med de övriga solisterna i Trubaduren på adressen oopperabaletti.fi/sv/trubaduren.