Skip to content

Balett på tv och film

Nationalbalettens vändpunkter 15

Balett som en visuell konstform har även lockat film- och tv-producenter. Dansarna vid Finska Operans balett uppträdde ofta i dansscener i finska filmer, vilket gav dem välkomna extra inkomster. Många filmer hade långa, storslagna dansscener.

Den första finska helaftonsbaletten som spelades in som film var Irja Koskinens koreografi Pessi och Illusia till Ahti Sonninens musik, som rönte stor framgång under dansarnas sommarturné. Baletten och filmen, som Jack Witikka regisserade 1954, baserade sig på Yrjö Kokkos populära saga. I filmen sågs samma dansare som på sommarturnén och Operahusets scen, i huvudrollerna Doris Laine, Heikki Värtsi och Maj-Lis Rajala. Filmen spelades in i idrottshallen i Otnäs som gjorts om till filmstudio.

Tidigt på tv

Finlands första externa tv-sändning 1957 visade Svansjön som direktsändning från Operahuset. Sändningscentralen hade byggts upp i en loge.

I slutet av 1950-talet tog televisionen sina första steg i Finland. Teknologerna bildade en tv-klubb, vars första sändning sågs 1955. Innan Rundradions Finlands Television ens hade inlett sin verksamhet, sågs den första externa sändningen i Finlands tv-historia på teknologernas TES-TV från Operan. Det gick att dra kablar direkt till Operahuset från tv-studion som låg i närheten på Albertsgatan. Ingen inspelning av Svansjöns direktsändning 30 januari 1957 har bevarats, och också antalet tv-tittare var blygsamt: det fanns vid den tidpunkten uppskattningsvis bara ett par tusen tv-apparater i Finland.

Elsa Sylvesterssons balett Sinuhe baserad på Mika Waltaris storverk och till musik av Einar Englund gjordes som en tv-produktion av Rundradion 1965. Fler av dansarna vid Operans balett uppträdde, utöver Sylvestersson bland annat Matti Tikkanen och Seppo Koski, men verket uppfördes i studion enkom för tv som ett beställningsverk för Rundradion.

Det var krävande och dyrt att televisera baletter, så det gick 20 år innan tv-kamerorna nästa gång filmade en hel balettföreställning på Operahuset för hela folket att se. Också i direktsändningen 30 december 1976 uppfördes Svansjön och den här gången fick en del av tittarna njuta av baletten med Ulrika Hallberg och Jarmo Rastas i huvudrollerna i färg-tv hemma i soffan. Yle fortsatte med direktsändningar och inspelningar, och från gamla Operahuset sågs på tv bland annat Gajaneh 1978, balettskolans uppförande av andra akten i Den blå pärlan 1981 samt Marjo Kuuselas Ronja Rövardotter 1993.

Ulrika Hallberg och Jarmo Rastas dansade huvudrollerna när Svansjön sändes i färg-tv 1976.

När det nya Operahuset invigdes 1993, direktsändes också Svansjön som var balettens första premiär där. Helsingin Sanomats kritiker Jukka Kajava ansåg dock att sändningen var hemsk, för enligt honom gav avsaknaden av närbilder intrycket att man tittade på föreställningen långt uppe på andra balkong. Han efterlyste de möjligheter som televisionen erbjöd att i närbild visa sådant som man inte ens ser bra från bästa plats i salongen. Tv-tekniken har också utvecklats enormt sedan dess och i dag går det att utöver kameror styrda av fotografer utnyttja fasta robotkameror och högklassigare bildmaterial än tidigare för att få mångsidiga bildvinklar.

Andra verk som televiserades från nya Operahuset var åtminstone Don Quijote 1999, Jorma Uotinens verk Evankeliumi 2000 samt Marilena Fontouras R & J 2003.

Regelbunden direktstreaming på nätet börjar

Oopperatalon suoratoistotarkkaamosta ohjataan päänäyttämön robottikameroita.

I och med att möjligheterna till direktsändning utvecklades och artisterna fick fortlöpande inspelningsavtal på 2010-talet började televiseringar och direktstreamingar göras mer regelbundet än tidigare. Operahuset fick egen utrustning och ett kontrollrum för direktsändning, och vissa sändningar har rentav gjorts enbart med robotkameror styrda från kontrollrummet.

Operan och Baletten har sänt föreställningar i samarbete med Yle och Helsingin Sanomat såväl på husets egen direktsändningstjänst Stage24 som på Yles tv-kanaler och på Yle Arenan eller HS Live. De flesta föreställningarna har kunnat ses både direkt och som inspelning världen över. Vissa föreställningar har också visats på internationella tjänster som kanalen Arte och tjänsten The Opera Platform.

Det första verket som visades i direktsändning på Yle Teema och på internationella streamingtjänster var Tero Saarinens Kullervo 2015. Fram till våren 2022 har ett tjugotal verk visats som direktsändningar och inspelningar. Förutom tv-produktionerna visades Kenneth Greves populära balett Snödrottningen på Finnkinos biografer 2015.

En inspelning av baletten Snödrottningen visades på Finnkinos biografer samt tv-kanalen Yle Teema 2015.

Inspelningarna av föreställningar fick en viktigare roll än tidigare i och med föreställningsavbrotten som coronapandemin orsakade, då tidigare inspelade verk kunde publiceras på nytt för publiken att titta på hemma. Under pandemin blev det väldigt populärt att se inspelade föreställningar hemma i soffan, när alla andra kulturevenemang var inställda.

På grund av coronapandemin fick också verk för första gången premiär utan närvarande publik, som direktsändning på tv eller nätet. Nationalbalettens ungdomsgrupp framförde två moderna dansverk, Flock och Golden, som videoverk visade på den digitala scenen Stage24. I januari 2022 när Nationalbaletten fyllde 100 år fick en ny version av Svansjön sin premiär som direktsändning på tv, eftersom föreställningsverksamheten var inställd på grund av pandemin ända till mars.

Svansjöns premiär i januari 2022 sågs som direktsändning utan publik i salongen. På premiären dansade bland annat Violetta Keller och Jun Xia.

Text JUSSI ILTANEN
Bilder FINLANDS NATIONALOPERAS OCH BALETTS ARKIV (TV-bilder/Tuomi, Veikko Kankkunen, Heikki Tuuli, Roosa Oksaharju)
Källor:
Finlands nationaloperas och -baletts arkiv
Rundradions arkiv
Helsingin Sanomat 29.10.1976, 13.5.1979, 14.3.1993, 21.2.2010

se på Elonet