Siirry sisältöön

Matkakuume – Wien

35 min 12.4.2021 530 katselua

Matkakuume – Kansallisoopperan orkesterin kamarimusiikkifestivaali 12.-17.4.2021

Gioachino Rossini (1792–1868): Sonata a quattro no 6 (1804)
Allegro spiritoso

Sachiko Uchida ja Emilia Karjunen, viulu
Silja Salorinne, alttoviulu
Tapio Lydecken, kontrabasso

W. A. Mozart (1756–1791): Serenadi c-molli KV 388 (1782/1783)
Allegro – Andante – Minuet – Allegro

Veera Pesu ja Amelia Coleman, oboe
Niina Selin ja Eeva Mäenluoma, klarinetti
Asko Padinki ja Ilmari Kuoppa, fagotti
Jose Luis Cortello Año ja Hannes Kaukoranta, käyrätorvi
Sami Koivukangas, kontrabasso

Gioachino Rossini, “Italian Mozart” päätyi 1820-luvun alussa viettämään aikaa Wienissä. Itävallan keisari Metternich piti Rossinin musiikista ja soi hänen kaupunkiinsa saapuneelle oopperaseurueelleen monen kuukauden esityskauden. Wienissä hän sai sankarin vastaanoton ja kaupungissa puhuttiinkin Rossini-kuumeesta. Tässä konsertissa kuulemme yhden osan sonaatista joka kuuluu kuuden jousisonaatin sarjaan. Nämä teokset Rossini sävelsi jo 12-vuotiaana, ilman minkäänlaista opetusta säveltämisen parissa.

Lahjakkaan lapsuuden lisäksi myös kalliit huvit ja seurapiirielämä yhdistivät Rossinia ja Mozartia: Mozart oli saanut kenkää Salzburgissa 1781, joten hän päätti siirtyä Wieniin itsenäisemmäksi taiteilijaksi, vapaaksi hovimuusikkouden ja -säveltämisen ikeestä. Wienissä hän teki uraa pianistina ja säveltäjänä ja palkkioidensa suuruuden ansiosta hän ja vaimonsa viettivät – ainakin hetken – ylellistä elämää.

Kansallisoopperan orkesteri

#stage24 @oopperabaletti

Katsottavissa maailmanlaajuisesti 12.10.2021 asti.

Matkakuume. Yhtä hyvin kamarimusiikkifestivaalin nimi voisi olla Kaipuu. Tai Tahtotila. Kansallisoopperan orkesterin muusikoiden idea omasta festivaalista on kytenyt jo pitkään. Nyt jo toista koronapandemiakevättä elettäessä idea toteutuu digitaalisena kamarimusiikkifestivaalina, jonka kuudessa konsertissa nelisenkymmentä orkesterin jäsentä esiintyy yhteensä 13 eri kokoonpanossa. Noin 30 minuutin mittaiset konsertit vievät Keski-Euroopan kaupunkien musiikillisista tunnelmista itäisen Euroopan kansojen luo ja takaisin. Konserttifestivaalin ovat ideoineet ja suunnitelleet orkesterimme muusikot. Tervetuloa mukaan matkalle!

Kuva: Riitta-Liisa Ristiluoma

Stage24