Siirry sisältöön

Matkakuume – Pariisi

31 min 13.4.2021 465 katselua

Matkakuume – Kansallisoopperan orkesterin kamarimusiikkifestivaali 12.-17.4.2021

Bjarne Brustad (1895–1978): Capricci viululle ja alttoviululle (1931)
Moderato
Lento
Allegretto
Vivace

Riikka Sintonen, viulu
Carl Lee, alttoviulu

Maurice Ravel (1875–1937): Ma mère l’Oye (1910/1911), sov. klarinettikvintetille, Rémi Moingeon
Pavane de la Belle au bois dormant: Lent
Petit Poucet: Très modéré
Laideronnette, impératrice des pagodes: Mouvt de marche
Les entretiens de la belle et de la bête: Mouvt de valse très modéré
Le jardin féerique: Lent et grave

Veera Myllyniemi, klarinetti
Pekko Pulakka ja Maija Linkola, viulu
Rémi Moingeon, alttoviulu
Samuli Peltonen, sello

Norjalainen säveltäjä Bjarne Brustad oli aina hyvin tietoinen musiikkimaailman tapahtumista ja trendeistä. Hän myös matkusteli paljon esimerkiksi kulttuuritarjonnaltaan runsaaseen Pariisiin. Liekö sieltä tarttunut mukaan impressionistinen tyyli säveltämiseen, ensimmäisenä maassaan. Pariisin vetovoima taiteilijoiden keskuudessa oli valtava; olihan kaupunki muutenkin yksi 1900-luvun alun suurista ja tapahtumarikkaista keskuksista.

Impressionistiksi usein luokiteltu Maurice Ravel ei erityisemmin itse pitänyt tästä tuotantonsa luonnehdinnasta. Monet hänen teoksensa sisältävätkin mausteita muista musiikkityyleistä ja -kausista kuten jazzista ja barokista. Ravel oli yksi oman aikansa ranskalaisen musiikin suunnannäyttäjistä – arvostettu ja ihailtu, etenkin Pariisin musiikkipiireissä 20- ja 30-luvuilla. Tässä konsertissa kuultavan sovituksen Ravelin Hanhiemosta (Ma mère l’Oye) on tehnyt orkesterimme oma alttoviulun varaäänenjohtaja Rémi Moingeon.

Kansallisoopperan orkesteri

#stage24 @oopperabaletti

Katsottavissa maailmanlaajuisesti 12.10.2021 asti.

Matkakuume. Yhtä hyvin kamarimusiikkifestivaalin nimi voisi olla Kaipuu. Tai Tahtotila. Kansallisoopperan orkesterin muusikoiden idea omasta festivaalista on kytenyt jo pitkään. Nyt jo toista koronapandemiakevättä elettäessä idea toteutuu digitaalisena kamarimusiikkifestivaalina, jonka kuudessa konsertissa nelisenkymmentä orkesterin jäsentä esiintyy yhteensä 13 eri kokoonpanossa. Noin 30 minuutin mittaiset konsertit vievät Keski-Euroopan kaupunkien musiikillisista tunnelmista itäisen Euroopan kansojen luo ja takaisin. Konserttifestivaalin ovat ideoineet ja suunnitelleet orkesterimme muusikot. Tervetuloa mukaan matkalle!

Kuva: Panu Leislahti

Stage24