Siirry sisältöön

Matkakuume – Mozartin maa

32 min 15.4.2021 297 katselua

Matkakuume – Kansallisoopperan orkesterin kamarimusiikkifestivaali 12.-17.4.2021

W. A. Mozart: Duo G-duuri viululle ja alttoviululle, K. 423 (1783)
Allegro
Adagio
Rondeau, Allegro

Mikk Murdvee, viulu
Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu

W. A. Mozart: Käyrätorvikvintetto Es-duuri, K. 407 (1782)
Allegro
Andante
Allegro

Tommi Viertonen, wienintorvi
Anna Husgafvel, viulu
Riitta-Liisa Ristiluoma ja Jussi Aalto, alttoviulu
Kirsti Väyrynen, sello

Muusikot – niin Mozartin aikana kuin nytkin – toimivat kansainvälisesti. Mozartia vietiin ympäri Eurooppaa jo pienenä lapsena eikä konserttimatkailu vähentynyt aikuisenakaan. Vakituisia asuinpaikkoja hänellä tosin oli vain kaksi: synnyinkaupunki Salzburg ja kuolinkaupunki Wien. Pitkään hautunut halu lähteä pois Salzburgista ja prinssi-arkkipiispa Hieronymus Colloredon alaisuudesta toteutui vuonna 1781, jolloin Mozart saikin lähtöpassit hovista. Hän koki olevansa kaltoin kohdeltu hovissa ja joutui olemaan aina saavutettavissa eikä voinut ottaa vastaan muita häntä kiinnostavia työtarjouksia. Hovi ei myöskään myöntänyt Mozartille erivapauksia muuhun henkilökuntaan nähden, hän joutui mm. alentumaan syömään palvelijoiden ja kokkien seurassa henkilökunnan tiloissa.

Elämä Wienissä houkutti vapaudellaan ja itsenäisyydellään. Mozart tienasikin siellä huomattavasti enemmän konsertoiden ja säveltäen tilausteoksia kuin kitsaan arkkipiispan palkkalistoilla, toki Wienistä löytyi myös häntä ihailevia ja arvostavia mesenaatteja, joiden taloudellisella tuella Mozart ja vaimonsa Constanze pystyivät elämään leveästi niin kauan kuin rahaa riitti. Heikommassa taloudellisessa tilanteessa Mozart joutuikin luopumaan Wienin keskustassa sijaitsevasta asunnosta ja muutti perheensä kanssa esikaupunkiin, Alsergrundiin.

Kansallisoopperan orkesteri

#stage24 @oopperabaletti

Katsottavissa maailmanlaajuisesti 12.10.2021 asti.

Matkakuume. Yhtä hyvin kamarimusiikkifestivaalin nimi voisi olla Kaipuu. Tai Tahtotila. Kansallisoopperan orkesterin muusikoiden idea omasta festivaalista on kytenyt jo pitkään. Nyt jo toista koronapandemiakevättä elettäessä idea toteutuu digitaalisena kamarimusiikkifestivaalina, jonka kuudessa konsertissa nelisenkymmentä orkesterin jäsentä esiintyy yhteensä 13 eri kokoonpanossa. Noin 30 minuutin mittaiset konsertit vievät Keski-Euroopan kaupunkien musiikillisista tunnelmista itäisen Euroopan kansojen luo ja takaisin. Konserttifestivaalin ovat ideoineet ja suunnitelleet orkesterimme muusikot. Tervetuloa mukaan matkalle!

Kuva: Anna Kondracka

Stage24