Siirry sisältöön

Matkakuume – Italian aurinko

22 min 16.4.2021 515 katselua

Matkakuume – Kansallisoopperan orkesterin kamarimusiikkifestivaali 12.-17.4.2021

Giuseppe Verdi (1813–1901): Alkusoitto oopperasta Nabucco (1842)
(alkuperäinen sovitus torviseitsikolle; sov. tuntematon)
arkistomateriaalin pohjalta uudelleensovittanut A. Hartikainen

Touko Lundell, es-kornetti
Xiang Guo ja Scott Natzke, b-kornetti
Hannu Kilpi ja Jaakko Välimäki, wagnertuuba
Francisco Couto, bassopasuuna
Simo Finni, tuuba
Antti Hartikainen, kapellimestari

Antonio Vivaldi: Sonaatti kahdelle viululle RV 68 (n. 1705) 
Allegro
Andante
Allegro moderato

Andrus Haav ja Ruth Haav, viulu

Francesco Paolo Tosti (1846–1916)
Sogno (1886)
‘A Vucchella (1907)
La Serenata (1888)

Francisco Couto, pasuuna
Stefania Saglietti Couto, harppu

Giuseppe Verdin kolmas ooppera Nabucco oli menestys ensi-illastaan alkaen, ja se lopullisesti sinetöi Verdin menestyksen säveltäjänä. Kun Pariisin ensi-illan arvostelujen aika tuli muutama vuosi kantaesityksen jälkeen, kriitikot valittelivat liiallista vaskisoitinten käyttöä orkestraatiossa. Pariisilaiskriitikoiden iloksi tässä konsertissa kuulemme Nabuccon alkusoiton sovitettuna vaskiyhtyeelle. Aikaisemman sovituksen arkistomateriaalin pohjalta sen on sovittanut orkesterimme oboen varaäänenjohtaja Antti Hartikainen.

Italialainen barokin ajan säveltäjä, viulisti, opettaja, impressaari ja roomalaiskatolinen pappi Antonio Vivaldi oli yksi historian tuotteliaimmista säveltäjistä. Pelkkiä konserttoja tuotannosta löytyy 512 ja esimerkiksi oopperoita 46 – tosin säveltäjän itsensä mukaan niitä oli jopa 94. Monet teokset hänen tuotannostaan on sävelletty venetsialaisessa Ospedale della Pietàssa, katolisessa luostarissa sijainneessa orpokodissa ja musiikkikoulussa. Vivaldi työskenteli siellä myös opettajan roolissa, papin toimen lisäksi ja sävelsi orpokodin lapsille soitettavaa ohjelmistoa. Monet hänen oppilaansa menestyivätkin, ulkomailla asti. Sonaatti kahdelle viululle RV 68 on tuolta Ospedalen ajalta, se on alun perin sävelletty Triosonaatiksi eli kahdelle viululle ja basso continuolle mutta sitä soitetaan paljon myös kahden sooloviulun versiona.

Italialainen säveltäjä ja yksi aikansa merkittävimmistä Euroopassa vaikuttaneista muusikoista, Francesco Paolo Tosti vietti suuren osan elämästään Isossa-Britanniassa. Hän loi merkittäviä suhteita nopeasti ja päätyikin mm. laulunopettajaksi maan kuninkaalliseen perheeseen ja hovin musiikkijärjestäjäksi kolmen eri hallitsijan aikana. Hän kuului myös professorina Royal Academy of Musicin opettajakuntaan. Vokaalikamarimusiikki oli keskeisessä asemassa hänen tuotannossaan ja nämä kolme laulua ovatkin hyviä esimerkkejä siitä. Laulujen tekstit ovat Olindo Guerrinin, Gabriele D’Annunzion ja Giovanni Alfredo Cesareon, Tostin aikalaisten ja maanmiesten kirjoittamia.

Kansallisoopperan orkesteri

#stage24 @oopperabaletti

Katsottavissa maailmanlaajuisesti 12.10.2021 asti.

Matkakuume. Yhtä hyvin kamarimusiikkifestivaalin nimi voisi olla Kaipuu. Tai Tahtotila. Kansallisoopperan orkesterin muusikoiden idea omasta festivaalista on kytenyt jo pitkään. Nyt jo toista koronapandemiakevättä elettäessä idea toteutuu digitaalisena kamarimusiikkifestivaalina, jonka kuudessa konsertissa nelisenkymmentä orkesterin jäsentä esiintyy yhteensä 13 eri kokoonpanossa. Noin 30 minuutin mittaiset konsertit vievät Keski-Euroopan kaupunkien musiikillisista tunnelmista itäisen Euroopan kansojen luo ja takaisin. Konserttifestivaalin ovat ideoineet ja suunnitelleet orkesterimme muusikot. Tervetuloa mukaan matkalle!

Kuva: Mikko Hannuksela

Stage24