
Romanttisen baletin helmi Suomessa
Giselle on kuulunut Kansallisbaletin ohjelmistoon jo vuodesta 1929. Lue artikkeli ja tutustu Gisellen historiaan Suomessa lähes sadan vuoden ajalta.
Ensimmäiset versiot Pietarin muistumista
Giselle on romanttisen baletin merkkiteos, joka on ollut myös Suomen kansallisbaletin ohjelmistossa säännöllisesti ryhmän ensimmäisistä vuosista saakka. Suomen kantaesityksensä teos sai 1929, jolloin koreografian laati Pietarissa tanssitaidetta opiskellut, Helsinkiin emigranttina tullut balettimestari George Gé. Hänellä on laaja tuntemus pietarilaisesta balettiohjelmistosta, ja hänen Gisellensä lieneekin pohjautunut hänen muistumiinsa Pietarista. Ensimmäisen näytöksen maalaistanssien Gé kertoi pohjautuvan hänen Espanjassa näkemiinsä kansantansseihin, ja Adolphe Adamin musiikin keskelle oli sovitettu Beethovenin musiikkia. Suomen ensimmäisenä Gisellenä nähtiin sielukas Irja Aaltonen, joka sai niin yleisöltä kuin kriitikoiltakin suopean vastaanoton. Gén versio esitettiin vuosina 1929–30 yhteensä kuusi kertaa.

Seuraavan kerran Giselle saatiin Kansallisbaletin ohjelmistoon 1948, jolloin balettimestari Alexander Saxelin toteutti uuden version. Saxelin käytti niin ikään esikuvanaan pietarilaisversiota, jonka hän oli nähnyt useaan kertaan lapsena. Saxelinin toteutus ei kuitenkaan saanut parasta mahdollista vastaanottoa, sillä hän ei valitettavasti muistanut teosta kovin tarkasti, ja joutui tekemään runsaasti omia ratkaisujaan koreografiassa. Ensi-illassa Gisellen roolissa nähtiin Margaretha von Bahr, joka onnistui hyvin tulkitsemaan roolinsa niin ensimmäisen näytöksen rakastuneena maalaistyttönä kuin toisen näytöksen hengettärenäkin. Myös Elsa Sylvestersson vakuutti yleisön julmaa auktoriteettia omaavana henkiolento wilien johtajana Myrthana. Saxelisin versio nähtiin ohjelmistossa 12 kertaa.
Ulanova ja Fonteyn vierailevat Helsingissä
Suomalaisen Gisellen historiassa kääntyi uusi lehti vuonna 1958, kun Kansallisbaletti sai ohjelmistoonsa Moskovan Bolšoin balettimestarin Leonid Lavrovskin version. Lavrovski teki Gisellestä ehyen ja hioutuneen kokonaisuuden, jossa tanssijat pääsivät loistamaan. Ensi-illassa nimiroolissa nähtiin Doris Laine, jota kehuttiin erehtymättömästä jalkatyöstään ja ilmeikkyydestään. Margaretha von Bahr Myrthan roolissa nähtiin enemmän lempeänä kuin julmana henkiolentona.

Lavrovskin alkuperäinen versio säilyi Kansallisbaletin ohjelmistossa vuoteen 1972 saakka, ja sitä esitettiin yli 70 kertaa. Kansallisbaletti esitti Giselleä myös Edinburghissa 1959, Espanjan-kiertueella 1961 ja Bergenissä 1964. Gisellen myötä Kansallisbalettiin saatiin vierailulle useita kansainvälisesti kuuluisia vierailijoita, ensimmäisenä ja ikimuistoisimpana pian ensi-illan jälkeen Galina Ulanova. 1960-luvulla Gisellen roolissa vierailivat mm. Yvette Chauviré, Margot Fonteyn, Jekaterina Maksimova, Raisa Strutškova ja Natalia Bessmertnova. Kansallisbaletin omista tanssijoista Gisellen roolissa nähtiin mm. Lisa Taxell, Margaretha von Bahr, Seija Simonen, Riitta Kjäll ja Arja Nieminen.
Tauon jälkeen vuonna 1981 Giselle palasi Kansallisbaletin ohjelmistoon Lavrovskin versiona, mutta uusituin lavastein ja puvuin. Ensi-illassa nimiroolissa nähtiin Ulrika Hallberg, joka sai rinnalleen myöhemmissä esityksissä Arja Niemisen ja Kirsi Aromaan. Esityksiä vuosina 1981–84 oli yhteensä lähes 50.

Sylvia Guillem tuo uudistetun version
Vuonna 1990 uuden version koreografian toteutuksesta vastasi pietarilainen Jekaterina Pavlova. Ensi-illassa nimiroolissa nähtiin tälläkin kertaa Ulrika Hallberg, jota seurasivat mm. Kirsi Aromaa, Nina Hyvärinen ja Francis Guardia. Pavlovan versio esitettiin vuosina 1990–94 jopa yli 60 kertaa – niin vanhassa oopperatalossa Bulevardilla kuin uudessakin talossa Töölönlahdella.

Vuonna 1998 ensi-iltansa sai Pariisin oopperan tähtitanssijan Sylvia Guillemin luoma versio, jossa teosta oli muokattu perinteisestä versiosta mm. alkuperäisen tarinan innoittamana. Nimiroolissa tanssi ensi-illassa koreografi itse, myöhemmin roolissa nähtiin hänen lisäkseen mm. Mira Ollila, Minna Tervamäki, Nelli Korpela, Barbora Kohoutková ja Petia Ilieva. Guillemin versio esitettiin vuosina 1998–2007 yhteensä yli 60 kertaa; vuonna 2001 Kansallisbaletti esitti sen seitsemän kertaa myös vierailullaan Pariisin Châtelet-teatterissa.
Yli kymmenen vuoden tauon jälkeen Giselle palasi Kansallisbaletin ohjelmistoon 2018 Cynthia Harveyn toteutuksena. Hänen versionsa perustui Jean Corallin, Jules Perrotin ja Marius Petipan koreografioihin ja se oli saanut ensi-iltansa Norjan kansallisbaletissa 2009. Pääroolissa Suomessa nähtiin Eun Ji Ha, Hanako Matsune ja Yimeng Sun.

Teksti JUSSI ILTANEN
Kuvat SUOMEN KANSALLISOOPPERAN JA -BALETIN ARKISTO (Taisto Tuomi, Kari Hakli, Sakari Viika)
Sivun yläreunan kuva: Vuoden 1958 ensi-illassa nimiroolissa tanssi Doris Laine, Albertin roolissa Klaus Salin ja Myrthana Margaretha von Bahr.
Giselle Suomen kansallisbaletissa vuodesta 1929: katso kaikki esityspäivät ja tanssijat kautta aikojen Encore-esitystietokannasta.