Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 1 h 10 min
3 esitystä
6.2.2019 – 9.2.2019
Oopperat
Alminsali
liput
35€
Esityskieli englanti, ranska, saksa

Miten väkivalta syntyy ja mihin se voi johtaa?

Musica nova Helsinki: Violences: Thomas Kellner

Heinrich Böllin romaanilla Katharina Blumin menetetty maine on alaotsikko: ”Miten väkivalta syntyy ja mihin se voi johtaa?” Kysymys kuvaa sitä, mitä kirjailija Böll yrittää päähenkilönsä kautta selvittää. Katharinan lisäksi toinenkin kirjallisuuden hahmo, William Shakespearen Ofelia monine myöhempine versioineen, on mieskirjailijan yritys kertoa keskellä elämän karnevaalia hiljennetyn Toisen, kostonhaluisen Uhrin tarina.

Violences-esityksessä naispäähenkilön tarina kerrotaan puhumatta hänen puolestaan, tuomitsematta häntä, ja sallimatta ikuisen miesmahtailija Hamletin valloittaa lavaa.

Ilta musiikkiteatterin parissa

Violences on ravisteleva kantaesitys, joka yhdistää ensi kertaa kaksi rikasta teosta. Ne ovat Hans Werner Henzen sanaton musiikki elokuvaan Katharina Blum ja Juha T. Koskisen monikielinen musiikkiteatteriteos Ophelia/Tiefseejoka perustuu useaan Ofelia-tekstiin. Ohjaaja Aleksi Barrièren ja kapellimestari Clément Mao-Takacsin johtaman musiikkiteatteriryhmä La Chambre aux échosin esitys antaa uusia tapoja kertoa tarinoita, joista perinteisesti vaikenemme.

Musica nova Helsinki: Violences

#violences #musicanovahelsinki

Musica nova Helsinki: Violences: Clément Mao-Takacs; Vladimir Perčević

Pääosissa on kaksi oman alansa virtuoosia, näyttelijä Thomas Kellner ja alttoviulisti Vladimir Percevic. Kansallisoopperan orkesteri toimii teoksen moniulotteisena äänimaisemana ja tragedian keskeisenä kuorona.

Keskustelutilaisuus 9.2. klo 14

Ofeliasta Laura Palmeriin: naisen asema taiteessa

Hamletin rakastaja Ofelia näyttäytyy Violences-esityksessä rooleissa, joita hänelle on vuosisatojen mittaan kertynyt. Ofelia on toisinaan ollut tunteellinen ja passiivinen uhri, toisinaan hysteerinen koekaniini tai vallankumouksellinen sankaritar. Hän on yksi naismyyteistä, joiden kautta kulttuurimme käsittelee naisten statusta miesten yhä hallitsemassa maailmassa.

Paneelikeskustelussa eri alojen naistekijät tarttuvat näihin myytteihin ja pohtivat sitä, miten ne näkyvät nykypäivän naisen elämässä. Millaisia tarinoita on tärkeä tuoda esiin vuonna 2019 ja miten?

Mukana keskustelemassa:

Aina Bergroth, dramaturgi
Salla Hakanpää, sirkustaiteilija
Sofi Oksanen, kirjailija
Lotta Wennäkoski, säveltäjä

Keskustelutilaisuus järjestetään Kansallisoopperan Alminsalin lämpiössä lauantaina 9.2. ennen Violences-esitystä, klo 14 alkaen.

Tekijät

Musica nova Helsinki: Violences: Vladimir Perčević; Thomas Kellner

Musiikki Juha T. Koskinen: Ophelia/Tiefsee , Hans Werner Henze: Katharina Blum
Ohjaaja ja libretisti Aleksi Barrière
Valosuunnittelu Étienne Exbrayat

Kapellimestari Clément Mao-Takacs
Alttoviulisti Vladimir Percevic
Näyttelijä Thomas Kellner

Musiikkiteatteriryhmä La Chambre aux échos
Suomen kansallisoopperan orkesteri

Tuotanto La Chambre aux échos. Ranska radio yhtiön ja Secession orkesterin yhteistuotanto. Suomen Ranskan instuutin tuella.

Juha T. Koskinen

”Ophelia/Tiefsee mélologue-teos on syntynyt tiiviissä yhteistyössä dramaturgi-ohjaaja Aleksi Barrièren kanssa. Tärkeä etappi teoksen syntyhistoriassa oli se, että La Chambre aux échos tilasi minulta vuoden 2016 Novalis-festivaalille Kroatiaan samannimisen fragmentin, johon liittyi Aleksin tekemä video. Kyseisen fragmentin taustalla on puolestaan varhaisempi teokseni Hamlet-machine alttoviululle ja pienelle yhtyeelle, joka tilattiin Musica nova Helsinki -festivaalille vuonna 1999.

Kuten aikaisemman teokseni nimikin kertoo, sen innoittajana toimi Heiner Müllerin (1929-1995) Hamletinkone-näytelmä. Löysin näytelmän tekstin sattumoisin pariisilaisesta kirjakaupasta opiskeluaikanani, kyseessä oli Jean Jourdheulin ranskankielinen käännös. Näytelmän hurja maailma otti minut valtoihinsa ja halusin säveltää siihen perustuvan instrumentaaliteoksen. ”

– Säveltäjä Juha T. Koskinen

Galleria

Esitykset ja liput

1 h 10 min
3 esitystä
6.2.2019 – 9.2.2019
Oopperat
Alminsali
liput
35€
Esityskieli englanti, ranska, saksa
ke 6.2.2019
klo 18:00
pe 8.2.2019
klo 18:00
la 9.2.2019
klo 15:00

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.