Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 4 h 35 min
2 väliaikaa (25 min)
5 esitystä
14.5.2016 – 28.5.2016
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-115 €
Esityskieli saksa
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Tristan ja Isolde

Wagnerin suurteos vie kuulijan maailmaan, jossa aikakäsitys muuttuu.

Tristan kuljettaa Isoldea laivalla vanhan kuningas Marken puolisoksi, mutta matkan lopulla heidän välilleen syttyy rakkaus ja kaikkien kolmen kohtalo muuttuu.

Pitkässä oopperassa tapahtuu ulkoisesti vähän, mutta musiikkiin on kirjoitettu sitäkin enemmän. Päättymättömät melodiat ja ratkaisemattomat tunteet pitävät kuulijan otteessaan viisituntisen oopperan viimeisiin sointuihin asti ja vielä sen jälkeenkin.

Tristan ja Isolde

Tämä teos on koettava ainakin kerran elämässä.

Juoni

Tristan kuljettaa laivalla Isoldea ja hänen palvelijatartaan Brangäneä kohti Cornwallia, jossa Isolden on määrä avioitua kuningas Marken kanssa. He ovat tavanneet aiemminkin: Tristan oli tappanut sodassa Isolden sulhasen, siitä tietämättä Isolde oli hoitanut haavoittunutta Tristania. Nyt Isolde tietää, että häntä kuljettaa hänen sulhasensa surmaaja ja haluaa kostaa. Brangäne valmistaa myrkkyä, jonka Isolde tarjoaa Tristanille sovintomaljana. Brangäne on kuitenkin vaihtanut myrkyn tilalle lemmenjuomaa, ja niin Isolde ja Tristan rakastuvat.

Marke on seurueineen metsästämässä ja Isolde tapaa sillä aikaa Tristanin. Brangäne varoittaa, hän on huomannut Tristanin ystävän Melotin tarkkailevan heitä. Tristan ja Isolde vannovat rakkautta toisilleen ja haluavat kuolla yhdessä. Silloin Marken seurue tulee, Melot hyökkää kohti Tristania, joka haavoittuu.

Tristan on haavoittuneena linnassa ja lähettää sanan Isoldelle, joka voisi parantaa hänet. Isolde tulee ja ennättää syleillä Tristania juuri kun hän kuolee. Pian tulee myös Marke, joka on ymmärtänyt, että Tristan ja Isolde kuuluvat toisilleen. Tristanin ystävä Kurwenal ei tiedä anteeksiannosta ja tappaa Melotin. Isolde näkee Tristanin hymyilevän hänelle ja kuolee voidakseen olla yhtä hänen kanssaan.

Tristan ja Isolde

”Tristan on ja pysyy ihmeenä minulle! Minusta on yhä vaikeampi ymmärtää kuinka olen saattanut tehdä sellaisen: kun luin sen uudelleen läpi, silmäni levisivät hämmästyksestä!”

– Richard Wagner viisi vuotta Tristan ja Isolden ensiesityksen jälkeen.

Galleria

Tristan ja Isolde
Tristan ja Isolde
Tristan ja Isolde
Tristan ja Isolde
Tristan ja Isolde
Tristan ja Isolde
Tristan ja Isolde

Tekijät

Ohjaus
Elisabeth Linton
Lavastus
Steffen Aarfing
Puvut
Marie i Dali
Valaistus
Jesper Kongshaug

Rooleissa

Tristan
Robert Dean Smith
Isolde
Johanna Rusanen-Kartano
Kuningas marke
Matti Salminen

Esitykset ja liput

4 h 35 min
2 väliaikaa (25 min)
5 esitystä
14.5.2016 – 28.5.2016
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-115 €
Esityskieli saksa
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
la 14.5.2016
klo 18:00
ti 17.5.2016
klo 18:00
pe 20.5.2016
klo 18:00
ke 25.5.2016
klo 18:00
la 28.5.2016
klo 14:00
Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi

Yleisön kommentit

Henrik
“Tosi upea esitys. En ole aikaisemmin tutustunut Wagnerin opperoihin. Kannatti käydä. Lentävä hollantilainen syksyllä!”
Wagner-ensikertalainen
“Vähän jännitti, miten sujuu viisituntia Wagneria suht kevyellä oopperakokemuksellani. Musiikki oli ihanaa, englannintorvi soi kuin kuikan huhuilu öisellä järvellä. Erityisesti kiitän Johanna Rusanen-Kartanoa. Hänen äänensä tuntui kantavan orkesterin yli jotenkin vaivattoman oloisesti ja kirkkaasti.Kannatti kokea!”
Maari
“Hiukea Johanna Rusanen-Kartano! Maailmanluokan tähti! Hieno Tommi Hakala! Loistava orkesteri, joka teki paljon töitä. Erityisloistavat puupuhaltimet.”
Oopperan ystävä, Kaisa
“Tristan ja Isolde oli yksi hienoimmista oopperaelämyksistäni. Olen ollut katsomassa Wagnerin Ring-sarjan ja Parcifalin, joita pidin tähän asti unohtumattomina. Nyt ykköspaikalle nousi Tristan ja Isolde. Orkesteri teki upeaa työtä. Hienot nyanssit ja teemojen kehittelyt. Solisteista erityisen lämpimät kiitokset Johanna Rusasanen-Kartanolle.”