Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 25 min
2 väliaikaa (25 min)
6 esitystä
6.5.2022 – 20.5.2022
Baletit
Päänäyttämö
liput
17-109 €

Yksi ilta, kolme tanssiteosta

Kansallisbaletin juhlavuoden Tripla tuo näyttämölle kolmen kansainvälisesti menestyneen suomalaisen koreografin uudet teokset. Kenneth Kvarnströmin, Johanna Nuutisen ja Tero Saarisen teoksia yhdistää valaistuksen ja lavastuksen suunnitteleva Joonas Tikkanen. Illan puvut ovat Erika Turusen ja Kenneth Kvarnströmin käsialaa. Tämä ilta on Made in Finland!

Suosittelemme teosta yli 7-vuotiaille katsojille.

Teoksessa Hyöky on kohtauksia, joissa käytetään voimakkaasti vilkkuvia valoja.

#Tripla #MadeInFinland #FNBTripla

Turvallisuutesi on meille tärkeää

Tulethan esityksiin vain terveenä. Voit perua liput ja tarjoilut vielä 24 tuntia ennen esityksen alkua. Tutustu turvallisuuskäytäntöihimme tästä.

Esitykset ja liput

2 h 25 min
2 väliaikaa (25 min)
6 esitystä
6.5.2022 – 20.5.2022
Baletit
Päänäyttämö
liput
17-109 €
pe 6.5.2022
klo 19:00
la 7.5.2022
klo 19:00
pe 13.5.2022
klo 19:00
ti 17.5.2022
klo 19:00
to 19.5.2022
klo 19:00
pe 20.5.2022
klo 19:00

Johanna Nuutinen: Hyöky

Johanna Nuutinen on luonut omia teoksia elokuvan ja näyttämöteosten muotoon visuaalisten ja esittävien taiteiden yhtymäkohdissa vuodesta 2011. Hänen teoksiaan on esitetty yli 40 kansainvälisellä elokuvafestivaalilla ja useilla tanssifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla, ja hän on luonut tilaustöitä Suomen kansallisbaletille ja West Australian Ballet’lle. Ennen siirtymistään freelanceriksi 2017 hän työskenteli Suomen kansallisbaletissa tanssijana.

Johanna Nuutisen teoksessa maailma vyöryy yleisön päälle mieltä kuluttavan ja pirstaloivan ärsyketulvan ristiaallokkona. Mielikuva onnesta jatkuvasti kasvavana kuluttamisena on kuluttanut puhki sekä itsensä että meidät ihmiset. Teos imee katsoja-kokijan läpi kaaoksen kohti myrskyn silmää, jossa lepää kaiken lävistävä rauha. Lauri Porran uusi sävellys ja Tuomas Norvion äänisuunnittelu luovat teokselle väkevät puitteet.

Nuutinen kertoo teoksesta

Johanna Nuutinen

”Pystymmekö löytämään kaaoksen keskeltä hetken kirkkauden vasta, kun otamme ajan kohdata sekä itsemme että toisemme?”

– Johanna Nuutinen

Kenneth Kvarnström: Boléro 2.0

Kenneth Kvarnström on pitkän uran Suomessa ja Ruotsissa tehnyt koreografi, joka perusti oman tanssiryhmänsä 1987 ja on toiminut koreografin työnsä rinnalla myös mm. Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän ja Tukholman Dansens Husin johtajana. Kansallisbaletissa koreografi on vieraillut edellisen kerran 2009 teoksellaan Hohto/Shine.

Kvarnströmin uutuusteos on kuin kudelma, joka kudotaan joka ilta eri tavoin. Tanssijat itse päättävät, miten menevät sisään ja ulos koreografiasta, ja jokainen esitys on ainut kertainen tanssijoiden valinnoista riippuen. Teoksen musiikkina kuullaan Maurice Ravelin Boléro, jota Kvarnström on käyttänyt myös aiemmassa koreografiassaan 15 vuotta sitten, mutta lähtee nyt taklaamaan musiikkia koreografisesti uudesta näkökulmasta. Tanssin taustalla nähdään alati muuttuva visuaalinen kokemus maalausten, valojen ja projisointien yhdistelmänä.

Kvarnström ja tanssijat kertovat teoksesta

Kenneth Kvarnström

”Olen pitkään miettinyt, mitä sana näyttämötaide merkitsee minulle… Se on ilmaisu ja ilmiö, joka inspiroi. Näyttämötaiteessa sekoitetaan useita ilmaisumuotoja ja kootaan ne yhteen kokonaisuudeksi, jota on vaikea määrittää.”

– Kenneth Kvarnström

Tero Saarinen: Wedge

Mittavan kansainvälisen uran tanssijana ja koreografina tehnyt Tero Saarinen on luonut yli 40 kantaesitysteosta 25 vuotta toimineelle Tero Saarinen Companylle ja muille tanssiryhmille ympäri maailman. Saarisen edellinen koreografia Kansallisbaletille oli koko illan teos Kullervo.

Esa-Pekka Salosen sellokonserttoon tehdyssä teoksessa tanssi, ääni ja valo ”kiilautuvat” toisiinsa kaaoksen ja järjestyksen, suojattomuuden ja turvan sekä olemisen hetkellisyyden kokemisen rajapinnalla. Teos jatkaa Saarisen ja Salosen yhteistyötä, joka alkoi Oopperatalon päänäyttämöllä Helsingin Juhlaviikoilla 2014 Tero Saarinen Companyn teoksella Morphed. Uudessa teoksessa Saarinen jatkaa yhteistyötä myös luottopukusuunnittelijansa Erika Turusen kanssa. Turunen on suunnitellut puvut lukuisiin Saarisen teoksiin yli 20 vuoden ajan.

Saarinen kertoo teoksesta

”Heti ensi kuulemalta Esa-Pekka Salosen sellokonsertto alkoi villisti ruokkia mielikuvitustani ja haastoi ajatuksiani kohti isomman ryhmäteoksen tekemistä.”

– Tero Saarinen

Kuvagalleria

Tekijät

Hyöky
Koreografia
Johanna Nuutinen
Musiikki
Lauri Porra
Äänisuunnittelu
Tuomas Norvio
Lavastus, valaistus, projisointi
Joonas Tikkanen
Puvut
Erika Turunen
Dramaturgia
Jarkko Lehmus
Boléro 2.0
Koreografia, lavastus, puvut
Kenneth Kvarnström
Musiikki
Maurice Ravel
Valaistus, projisointi
Joonas Tikkanen
Wedge
Koreografia
Tero Saarinen
Lavastus, valaistus, projisoinnit
Joonas Tikkanen
Puvut
Erika Turunen

Rooleissa

Kuuntele teoksen musiikkia

#Baletti100

On juhlan aika!

Suomen kansallisbaletti täyttää 100 vuotta vuonna 2022. Teos on osa juhlavuoden ohjelmaa.

Kansallisbaletti juhlii 100-vuotista historiaansa myös verkossa. Tule lukemaan Kansallisbaletin käännekohdista, selaamaan videoita vuosien varrelta ja tutustumaan kevään juhlaohjelmistoon.

Täydennä elämys tarjoiluilla

Mitä saisi olla?

Tutustu kauden monipuoliseen menuun ja valitse omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Huomioithan, ettei tarjoiluja voi tilata ennakkoon tämän esityksen jälkimmäiselle väliajalle. Voit tilata Oopperaravintolan tarjoiluja ennen esitystä tai ensimmäisellä väliajalla nautittavaksi. Lämpiöiden myyntipisteet palvelevat ennen esitystä sekä molemmilla väliajoilla.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten. Voit tilata tarjoilut myös puhelinpalvelussamme, Opera&Ballet-mobiilisovelluksessa tai asiakaspalvelupisteellä.