Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 45 min
1 väliaika (25 min)
5 esitystä
25.2.2017 – 21.3.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Esityskieli italia
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Kiharainen oopperakomedia

Sevillan parturi

Loistavan näytelmän ja nokkelan musiikin liitosta puhkeaa parhaimmillaan juuri tällaista lennokkaan kärkevää ja hullaannuttavan kevytmielistä oopperaa.

Sevillan parturi sopii hyvin vaikka elämän ensimmäiseksi oopperakokemukseksi.

Vauhdikkaassa kolmiodraamassa kreivi Almaviva ja tohtori Bartolo hääräävät hemaisevan Rosinan ympärillä. Jotta Almaviva voittaisi tytön tämän holhoojalta Bartololta, tarvitaan avuksi häkeltymätön juonija ja pohjattoman itserakas parturi Figaro – veijari, jonka apu lemmenasioissa on aina taattu.

Sevillan parturin ensiesitys Roomassa 1816 oli fiasko. Yleisö oli välinpitämätöntä tai vihelsi ja huusi. Kaikenlaista onnettomuuttakin sattui: Basilio kaatui ja lauloi juoruaariansa nenä veressä, Almavivan kitarasta katkesi kieli ja näyttämölle käveli kesken kaiken kissa. Epäonnisen ensi-illan jälkeen Sevillan parturi nousi suureen suosioon.

#sevillanparturi

Sevillan parturi

“Kampoja, veitsiä, saippuaa, saksia,
pitkäkin parta pian katkeaa.
Apua saavat myös monet kerrat
kaupungin neidot ja nuoret herrat.

Ah, aivan verraton,
työ mulla nyt on,
parturi hieno kehuja saa!”

– Figaron cavatina

Juoni

I näytös,

jossa esitellään rakastunut kreivi, ihana neito, hänen mustasukkainen holhoojansa sekä monitaitoinen parturi, jonka ansiosta päädytään niin sekavaan tilanteeseen, että yleisön on syytä jäädä seuraamaan toinenkin näytös.

Kreivi Almaviva on rakastunut Rosinaan, mutta niin on myös Rosinan holhooja Bartolo. Rosina itse valitsee Almavivan viimeistään kuullessaan hänen kauniin serenadinsa. Mutta miten Almaviva pääsisi Bartolon vartioiman rakkaansa luo?

Kreivin aikaan paikalle tulee parturi Figaro. Hän kehuu olevansa todellinen moniosaaja ja keksii heti ratkaisun: kreivin pitää pukeutua sotilaaksi ja mennä majoittumismääräyksen kanssa Bartolon luokse.

Bartolon talossa Rosina muistelee äsken kuulemaansa serenadia ja kirjoittaa kirjettä Lindorolle, jolla nimellä Almaviva on esiintynyt. Rosinan laulunopettaja Basilio varoittaa Bartoloa kilpakosijasta ja ehdottaa, että tämä saatettaisiin huonoon valoon Rosinan silmissä. Siihen tarvitaan sopiva juoru, jonka voimaa Basilio kuvailee.

Figaro tapaa Rosinan ja lähtee viemään tämän kirjettä Almavivalle, joka taas tulee juopuneeksi sotilaaksi tekeytyneenä Bartolon taloon, kuiskaa Rosinalle olevansa Lindoro ja antaa hänelle oman kirjeensä. Bartolo huomaa jotain olevan tekeillä. Syntyy suuri sekamelska, jota rauhoittamaan tarvitaan sotilasjoukko.

 

II näytös,

jossa ennen yllättävää loppuratkaisua nähdään lisää valepukuja sekä myrsky, joka ei oikeastaan edes liity tarinaan.

Almaviva tulee Bartolon taloon uudessa valeasussa: hän on nyt laulunopettaja, sillä Basilio on sairastunut. Harmi kyllä, Basilio itse sattuu tulemaan paikalle eikä vaikuta ollenkaan sairaalta. Hänestä päästään vain vaivoin eroon.

Kun Figaro aloittaa Bartolon parturoinnin, Almavivalla ja Rosinalla on hyvä tilaisuus olla kaksin ja suunnitella pakoa. Nyt Bartololle tulee kiire hankkia paikalle notaari vahvistamaan hänen avioliittonsa Rosinan kanssa.

Myrskykohtauksen jälkeen tarina jatkuu Figaron tunkeutuessa Almavivan kanssa taloon. Pian paikalle ilmaantuvat myös Basilio ja Bartolon tilaama notaari. Hän kirjoittaa avioliittosopimuksen, mutta siinä liitetäänkin yhteen Almaviva ja Rosina. Kun Bartolo tulee paikalle, hän ei voi enää muuta kuin onnitella nuorta paria.

Tekijät

Musiikki
Gioachino Rossini
Musiikinjohto
Alessandro de Marchi
Ohjaus
Giancarlo del Monaco
Lavastus, puvut
Mark Väisänen
Valaistus
Olli-Pekka Koivunen

Rooleissa

Rosina
Victoria Yarovaya
Ambrogio
Tapio Leppänen
Poliisiupseeri
Jorma Kulmala
Notaari
Timo Paavola

Esitykset ja liput

2 h 45 min
1 väliaika (25 min)
5 esitystä
25.2.2017 – 21.3.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Esityskieli italia
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
la 25.2.2017
klo 19:00
pe 3.3.2017
klo 19:00
pe 10.3.2017
klo 19:00
la 18.3.2017
klo 19:00
ti 21.3.2017
klo 19:00

Yleisön kommentit

Minna Tuovinen
“Aivan huippuesitys !! Upeat laulajat, mahtavan hauska ohjaus ja hienot lavasteet :) Tästä esityksestä jäi hyvä mieli pitkäksi aikaa ! Suosittelen ihan jokaiselle :)”
Ei nimimerkkiä / nimetön
“Kiva, humoristinen, hurmaava, rento, hyvä vaihtoehto ensikertalaiselle oopperassa. Kuinka voikaan ihmisillä olla tuollaiset lauluäänet! Tätä kirjoitan seuraavana päivänä, olen vieläkin esityksen lumoissa. Askelet hieman maan pinnan yläpuolella. Ooppera luomoaa! Katsoin jo ohjelmistosta seuraavia esityksiä.”
Ilkka
“Sevillan parturi oli onnistunut ja tosi virkistävä oopperakokemus ! Porukassamme olleet pari ensi kertalaista olivat todella innoissaan kuulemastaan ja näkemästään. Toivottavasti pidätte ohjelmistossanne jatkossakin näitä vanhoja klassikkoja.”
Jouni Laiho
“Hauska, ammattitaitoinen, viihdyttävä ja kerrassaan mainio Sevillan parturi. Erittäin hieno kokonaisuus!”
Pat55
“Voisi sopia ensimmäiseksi oopperakokemukseksi. Hauska ja hyväntuulinen.”
Sirkku Kuoppamäki
“Pidin kovasti ohjauksesta, lavastuksesta ja tietysti häikäisevistä solisteista. Ihanaa musiikkia, reipasta menoa ja iloisuutta, kiitos!”
Pirkko
“Esitys oli kokonaisuutena upea ja viihdyttävä, esiintyjät hyviä ja erityisesti pidin Figaron äänestä ja leikkisästä esiintymisestä.”
Monique
“Pidin todella paljon esityksestä. Paras Sevillan parturi, jonka olen nähnyt. Kaikki oli kohdallaan. Esitys sopii kaikille, sekä oopperassa säännöllisesti käyville että ensimmäiseksi oopperakokemukseksi.”
Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi