Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 20 min
1 väliaika (30 min)
6 esitystä
6.4.2022 – 22.4.2022
Baletit
Päänäyttämö
liput
17-109 €

Esitykset on peruttu 28.2. saakka

Koronatilanteen vuoksi perumme kaikki esitykset ja muut tapahtumat 28.2. saakka. Kevään ohjelmistosta poistuvat lisäksi kokonaan Iloinen leski, Don Pasquale ja Seitsemän veljestä. Tammi- ja helmikuulta peruuntuville Billy Budd -oopperalle sekä Joutsenlampi- ja Sibelius-baletille etsitään uudet esityspäivät. Olemme erikseen yhteydessä peruttuihin esityksiin liput ja/tai tarjoilut ostaneisiin asiakkaisiin. Lue lisää tilanteesta. 

Seitsemän veljestä; Linda Haakana, Nikolas Koskivirta, Tuukka Piitulainen, Jani Talo

Tahto vie miehen läpi harmaan kiven

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on koko Suomen tuntema klassikkotarina, kansallisromaani, joka vie Nurmijärven maisemiin, Jukolan talon hurjien veljesten edesottamusten keskelle. Alun perin vuonna 1980 Kansallisbaletille valmistunut Seitsemän veljestä on yksi suomalaisen balettiohjelmiston merkkiteoksista. Rakastettu klassikkokoreografia palaa näyttämölle Kansallisbaletin satavuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Suosittelemme esityksiä yli 5-vuotiaille katsojille.

Esitykset ja liput

2 h 20 min
1 väliaika (30 min)
6 esitystä
6.4.2022 – 22.4.2022
Baletit
Päänäyttämö
liput
17-109 €
ke 6.4.2022
klo 12:00
Päänäyttämö
la 9.4.2022
klo 14:00
Päänäyttämö
alk. 20,00 €
la 9.4.2022
klo 19:00
Päänäyttämö
alk. 20,00 €
ti 19.4.2022
klo 19:00
Päänäyttämö
to 21.4.2022
klo 19:00
Päänäyttämö
alk. 17,00 €
pe 22.4.2022
klo 19:00
Päänäyttämö
alk. 20,00 €

Taiteilijatreffit ja teosesittelyt

la 9.4.2022
klo 13:00
vapaa pääsy
pe 22.4.2022
klo 18:00
vapaa pääsy

Galleria

Tekijät

Koreografia
Marjo Kuusela
Musiikki
Eero Ojanen
Lavastus
Kati Lukka
Puvut
Anne Jämsä
Valaistus
Olli-Pekka Koivunen
Dramaturgia
Eino Tuominen

Juoni

Jukolan talon emäntä on kuollut. Hänen seitsemän poikaansa olivat eläneet äidin suojeluksessa rapistuvassa talossa lähinnä leikkien ja metsästellen. Poikien on nyt selvittävä yksin. Juhanin mielestä hänellä vanhimpana on päätäntäoikeus talon ja veljien asioista. Aapo taas katsoo sen kuuluvan itselleen järkevimmälle, Tuomas hänelle vahvimmalle.

Talo ei selviä ilman emäntää, ja veljesten mielessä on muutenkin kytenyt naisenkaipuu. Venlan, kaipuun kohteen, äiti karsastaa veljesten alkeellista menoa ja antaa pojille lähtöpassit. Toukolan kylän poika osuu paikalle. Naimisiin ei pääse ilman rippikoulua eikä ripille ilman lukutaitoa. Juhani ei kuitenkaan kestä lukkarin koulussa omaa kehnoa lukutaitoaan eikä lukkarin keppiä.

Pojat karkaavat koulusta ja naiset nauravat heille. Kaiken lisäksi veljekset joutuvat tappeluun Toukolan poikien kanssa. Lauri keksii, että on muutettava elämäntapaa ja lähdettävä metsään, Impivaaraan, elämään itsekseen ja omin turvin, kuin ennen vanhaan. Naisista pojilla ei ole oikein ymmärrystä, mutta metsässä muistetaan tarinoiden ihanat immet. Aika Impivaarassa käy pitkäksi, ja veljekset lähtevät karhujahtiin. Metsässä pojat kuitenkin törmäävät Viertolan nelikymmenpäiseen härkälaumaan.

Viertolan härät on maksettava raivaamalla peltoa Impivaaran ahoille. Ja sehän onnistuu, sillä pojat ovat vahvoja ja pakko on hyvä käskijä. Syksyllä lastataan kesän tuotto kärryille ja lähdetään viljan myyntiin Hämeenlinnaan. Omalla kylälläkin huomataan täysinäiset viljalastit. Myyntireissullaan Simeon ja Eero joutuvat juhliin eikä kotiin vietävää jäänyt. Kylällä kuitenkin ymmärrettiin, että Impivaaran korvessa kasvaa vahvoja työntekijöitä. Poikien olisi aika ottaa Jukola uudelleen haltuunsa ja alkaa elämä maalleen kunniaa tuovina kansalaisina.

Lukkari pyytää näppärän ja älykkään Eeron lukuoppiin ja tämä opettaa veljilleen rippikouluun välttävän lukutaidon. Veljeksillä on isot tulojuhlat Jukolassa. Poikien metsät pullistelivat haluttua tukkipuuta ja puutavaraa – eikä naimaonnessakaan ollut enää valittamista. Jukolan laajat maa-alueet jaetaan poikien kesken. Ilman puolisoa jäänyt Simeon jäi asustamaan setämiehenä vanhaan Jukolaan, veljensä pirtinnurkkaan. Eerosta tulee kylän lautamies ja hän saa vaimokseen Seunalan Annan.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

#7veljestä #SeitsemänVeljestä

Seitsemän veljestä; Nicholas Ziegler, Teemu Tainio, Aapo Siikala, Michal Krčmář, Ilja Bolotov

“Haluan tanssiliikkeilläni kertoa poikien maailmasta, juurevasta ja maanläheisestä, mutta lennokkaasta.”

– Marjo Kuusela, koreografi

Koreografi Marjo Kuusela ja seitsemän veljestä

Marjo Kuusela palauttaa seitsemän veljestä näyttämölle

”Niin tarkkaa juoksua kuin mahdollista – terävää siksakkia. Tules uudestaan. Yritä nähdä jalkapohjat, kun nostat jalkojasi. Ja loppuun hyppy, jos sinulla on jokin hyvä idea. Ajattele sitä tanssina”, koreografi-tanssija Marjo Kuusela ohjaa tanssijoita.

Syvenny teokseen

Katso video
Kuuntele teosesittely
Seitsemän veljestä; Nicholas Ziegler, Aapo Siikala, Johan Pakkanen, Eemu Äikiö

Teosesittely: Seitsemän veljestä

Täydennä elämys tarjoiluilla

Mitä saisi olla?

Tutustu kauden monipuoliseen menuun ja valitse omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Voit nauttia Oopperaravintolan tarjoiluista sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten. Voit tilata tarjoilut myös puhelinpalvelussamme, Opera&Ballet-mobiilisovelluksessa tai asiakaspalvelupisteellä.