Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 50 min
2 väliaikaa (25 min)
7 esitystä
29.10.2022 – 18.11.2022
Baletit
Päänäyttämö
liput
20-109 €

Maailman tunnetuin rakkaustarina balettina

Pitkän historian omaava John Crankon Romeo ja Julia palaa toiveuusintana Kansallisbaletin ohjelmistoon yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Shakespearen kuolematon tarina Veronan nuorista rakastavaisista on innostanut taiteilijoita kautta aikojen ja sen tunnetuimpiin balettiversioihin lukeutuu John Crankon koreografia Sergei Prokofjevin vahvaan musiikkiin.

Traaginen tarina toisiinsa rakastuvista kahden kilpailevan suvun nuorista on koskettanut koko maailmaa jo Shakespearen ajoista saakka. Herkkiä kaksintanssikohtauksia mutta myös vauhtia ja huumoria sisältävä teos on balettia parhaimmillaan aikuisen katsojan makuun.

Suosittelemme balettia yli 10-vuotiaille katsojille. 

Esitykset ja liput

2 h 50 min
2 väliaikaa (25 min)
7 esitystä
29.10.2022 – 18.11.2022
Baletit
Päänäyttämö
liput
20-109 €
la 29.10.2022
klo 14:00
ti 1.11.2022
klo 19:00
to 3.11.2022
klo 19:00
ke 9.11.2022
klo 19:00
pe 11.11.2022
klo 19:00
to 17.11.2022
klo 19:00
pe 18.11.2022
klo 19:00

#RomeoJaJulia

John Crankon klassikkoteos

Vuonna 1962 Stuttgartin baletissa ensi-iltansa saanut koreografia on iättömyytensä ja koskettavuutensa ansiosta säilynyt useiden balettiryhmien ohjelmistossa vuosikymmenten ajan, ja Suomessakin sitä on esitetty jo vuodesta 1996. Kansallisbaletti vastaa nyt monien katsojien pitkäaikaisiin toiveisiin ja tuo teoksen takaisin näyttämölle.

Juoni

Veronan kaupungissa kilpailevat suvut Capuletit ja Montaguet taistelevat valta-asemastaan. Montaguen kreivin poika Romeo tunnustaa rakkauttaan Rosalindalle. Capuletit järjestävät tanssiaiset, jossa Capuletin kreivin tyttären Julian on määrä kohdata kihlattunsa kreivi Paris. Juhliin saapuu myös Rosalinda, jota Romeo ystävineen seuraa naamioituneina. Julia huomaa juhlissa Romeon, ja nuoret rakastuvat ensisilmäyksellä. Julian serkku Tybalt epäilee Romeon henkilöllisyyttä. Julian haaveillessa Romeosta parvekkeella tämä ilmestyy salaa puutarhaan ja he vannovat toisilleen ikuista uskollisuutta.

Veronassa juhlitaan karnevaaleja. Julia saa kutsun isän Lorenzon luo, joka vihkii Romeon ja Julian. Romeon palatessa karnevaaleihin Tybalt haastaa riitaa ja saa Romeon ystävän Mercution mukaan kaksintaisteluun. Tybalt surmaa Mercution taistelussa.

Aamunkoitteessa Romeo lähtee Veronasta. Julian vanhemmat esittelevät tyttärensä kreivi Parisille. Hätääntynyt Julia pakenee isä Lorenzon luo ja saa häneltä valekuoleman aiheuttavaa rohtoa. Julia teeskentelee suostuvansa Parisin kosintaan ja nauttii rohdon. Romeo ei ole saanut isä Lorenzolta tietoa valekuolemasta vaan luulee Julian kuolleen oikeasti. Hautakammiossa Romeo surmaa Parisin ja itsensä. Julia herää, huomaa vierellään kuolleen Romeon ja surmaa itsensä, koska ei voisi elää ilman Romeota.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Koreografi John Cranko

Etelä-Afrikassa syntynyt John Cranko on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista balettikoreografeista. Hänen 1950-luvun Lontoossa ja 1960-luvun Stuttgartissa tekemänsä teokset ovat jääneet eloon, ja Stuttgartin baletti kuljettaa yhä mukanaan vain 45-vuotiaana yllättäen menehtyneen koreografin perinnettä. Crankon ikoniset teokset toteutetaan ympäri maailman kunnioittaen teosten klassista visuaalisuutta.

Kuvassa John Cranko yhdessä balettimestari Georgette Tsinguiridesin kanssa. Kuva Sabine Toepffer.

Romeo ja Julia Suomen kansallisbaletissa

Romeo ja Julia esitettiin ensimmäisen kerran Suomen kansallisbaletissa vuonna 1954 tanskalaisen Birger Bartholinin yksinäytöksisenä koreografina Pjotr Tšaikovskin fantasia-alkusoittoon. Päärooleissa tanssivat Elsa Sylvestersson ja Klaus Salin. Vuosikymmenten saatossa on nähty useita koreografioita sekä Tšaikovskin että Prokofjevin musiikkiin. John Crankon koreografia sai ensi-iltansa Suomessa 1996.

Galleria

Tekijät

Koreografia
John Cranko
Musiikki
Sergei Prokofjev
Lavastus ja puvut
Susan Benson
Valaistus
Steen Bjarke

Rooleissa

Kuuntele Romeo ja Julia -baletin musiikkia

#Baletti100

On juhlan aika!

Suomen kansallisbaletti täyttää 100 vuotta vuonna 2022. Teos on osa juhlavuoden ohjelmaa.

Kansallisbaletti juhlii 100-vuotista historiaansa myös verkossa. Tule lukemaan Kansallisbaletin käännekohdista, selaamaan videoita vuosien varrelta ja tutustumaan kevään juhlaohjelmistoon.

Täydennä elämys tarjoiluilla

Mitä saisi olla?

Voit nauttia Oopperaravintolan tarjoiluista sekä ennen esitystä että väliajalla. Tutustu kauden monipuoliseen menuun ja valitse omat suosikkisi.

Suosittelemme tilaamaan tarjoilut ennakkoon. Myynti verkkokaupassa päättyy viimeistään 24 h ennen esitystä.  

Ravintolapalveluistamme vastaa Food&Events Tapahtumaravintolat.