Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 5 min
1 väliaika (30 min)
10 esitystä
26.8.2016 – 23.9.2016
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-119 €

Voimmeko löytää rakkauden uudelleen?

William Shakespearen kirjoittama tragedia kahdesta rakastavaisesta, Romeo Montaguesta ja Julia Capuletista sijoittuu Veronaan. Nyt ikiaikainen tarina nuorista rakastavaisista ristiriitojen ja yhteisön vaatimusten paineissa saa uuden muodon Natália Horečnán koreografioimana. Horečná on yksi eurooppalaisen tanssiteatterin kuumimpia nimiä. Hänen teoksensa ovat ilmaisuvoimaisia ja mielikuvituksellisia. Niissä yhdistyy klassinen baletti ja nykyaikainen näyttämöilmaisu.

Romeossa ja Juliassa Horečná osoittaa, mitä ymmärtämättömyys ja rakkauden puute voivat aiheuttaa ihmiskunnalle. Teoksessa kuullaan Sergei Prokofjevin pakahduttavan kaunista musiikkia.

Suomen kansallisoopperan ja -baletin sekä Slovakian kansallisteatterin yhteistuotanto.

Baletti katsottavissa verkossa ma 18.5. alkaen

Katso esitys maksutta Stage24-videopalvelussa

Vaikka ajat ovat poikkeukselliset, elämykset jatkuvat verkossa. Stage24-videopalvelussa julkaistaan maanantaisin ja torstaisin suosittuja oopperoita ja baletteja. Nyt nähtävät tallenteet ovat maailmanlaajuisesti katsottavissa 6 kuukautta esityspäivästä alkaen.

Siirry Stage24-palveluun
Natália Horečná

”Uskon paremman maailman mahdollisuuteen”

Natália Horečná luo oman näkemyksensä ikiaikaisesta tarinasta

Galleria

Tekijät

Koreografia
Natália Horečná
Musiikki
Sergei Prokofjev
Lavastus, puvut
Christiane Devos
Valaistus
Mario Ilsanker

Rooleissa

Henki
Anna Konkari
Julian äiti
Ira Lindahl
Tybalt
Jani Talo
Mercutio
Ruan Crighton
Veronan prinssi
Gabriel Davidsson
Isä lorenzo
Linas Kavaliauskas
Isä lorenzo
Thibault Monnier

Juoni

Prologi

Julia ja Paris tullaan pian vihkimään avioliittoon. Julia ei kuitenkaan voi kuvitella menevänsä naimisiin Parisin kanssa, jonka hänen vanhempansa ovat valinneet puolisoksi, sillä hän on rakastunut juuri tapaamaansa Romeoon. Isä Lorenzo antaa Julialle rohtoa, jota nauttimalla voi vaipua kuolemankaltaiseen uneen. Juoma voisi viivästyttää Parisin ja Julian häitä ja voittaa näin aikaa rakastavaisille.

Ensimmäinen näytös

Kaupungin herätessä aamulla Capuletien ja Montaguen perheiden jengit ilmestyvät paikalle. Ryhmät kiihottavat toisiaan, ja tunnelma on uhkaava. Romeon hyvä ystävä Mercutio nauraa jengien keskinäiselle vihoittelulle. Mercutio onnistuu hankkimaan liput ystävilleen Capuletien järjestämiin suuriin tanssiaisiin. Nuorukaiset naamioituvat juhlien pukukoodin mukaisesti. Tanssiaisissa Romeo ja Julia kohtaavat ensimmäisen kerran ja rakastuvat välittömästi. Mutta pian he tulevat tietoisiksi toistensa henkilöllisyydestä: he ovat toisilleen vihamielisten sukujen vesoja.

Näyttelijät esittävät tarinan rakkaudesta, joka ei saa täyttymystään, ja kertovat vihanpidon järjettömyydestä. Järjetön viha jatkuu jengien jatkaessa taisteluaan. Tappelu päättyy, kun Mercutio haavoittuu vakavasti. Samaan aikaan Julia on parvekkeella Imettäjän kanssa. Julian ystävättäret vievät Romeon Julian luo. Rakastavaiset vannovat toisilleen ikuista rakkautta ja päättävät solmia salaa avioliiton.

Sillä välin jengien taistelun lopuksi Tybalt surmaa Mercution. Romeo rientää ystäviensä luo esitelläkseen sormustaan, mutta joutuukin hyvästelemään käsivarsilleen kuolevan Mercution. Romeo tuntee silmitöntä vihaa ja surmaa raivoissaan Tybaltin. Juliaa valmistellaan tahtomattaan häihin Parisin kanssa. Julia päättää nauttia Isä Lorenzon antaman rohdon. Romeo pakenee pelastaakseen henkensä, onhan hän nyt takaa-ajettu murhaaja.

Toinen näytös

Julia nukkuu ja hänen ruumiinsa on asetettu esille kirkkoon. Isä Lorenzo kirjoittaa kirjeen maanpaossa olevalle Romeolle, ja kertoo Julian olevan vain syvässä unessa. Isä Lorenzon apulainen, joka ei tiedä mitään näistä salaisuuksista ja kirjeistä, luulee Julian kuolleen ja välittää uutiset Romeolle. Romeo löytää Julian kuolleena. Nyt kirje annetaan Romeolle, mutta on liian myöhäistä: hän on jo surmannut itsensä.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Romeo ja Julia; Ilja Bolotov, Linda Haakana

”On surullista, että viha on edelleen niin usein vallalla yhteiskunnassamme. Haluan kuvata teoksellani sitä, miten ja miksi tuo viha ja väkivalta syntyvät.”

– Natalia Horečná, koreografi

Esitykset ja liput

2 h 5 min
1 väliaika (30 min)
10 esitystä
26.8.2016 – 23.9.2016
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-119 €
pe 26.8.2016
klo 19:00
la 27.8.2016
klo 19:00
to 1.9.2016
klo 19:00
la 3.9.2016
klo 19:00
to 8.9.2016
klo 19:00
la 10.9.2016
klo 19:00
ti 13.9.2016
klo 19:00
la 17.9.2016
klo 14:00
ke 21.9.2016
klo 19:00
pe 23.9.2016
klo 19:00

Yleisön kommentit

Pia Pantsari-Kuusisto
“Aivan upea Romeo ja Julia esitys, mahtavaa eläytymistä, iloa, rakastumista, surua, miesenergiaa, vauhtia, yllätyksellinen loppu, ikimuistettava ilta kaiken kaikkiaan.”
Mervi Väisänen-Tommiska
“Kiitos upeasta Romeo ja Julia -esityksestä. Se kosketti syvältä. Nautin joka hetkestä: upeista puvuista, toimivasta lavastuksesta, Prokojeffin musiikista, rohkeasta uudesta koreografiasta. Esitys painotti mielestäni nykyajassa kohtaamisen ongelmaa loistavasti. Eri kulttuurien kohtaaminen on edelleen hätkähdyttävän vaikeaa. Olemme samoja, kuitenkin.”
Helena K
“Romeo ja Julia oli nautinnollista katsottavaa. Hieno musiikki ja taidokas balettiesitys sopivat toisiinsa.”
Marjatta Saaari-Musakka
“Pidin tästä Romeosta ja Juliasta todella paljon: raikkaasta, virkistävästä ja yllättävästäkin liikekielestä ja koreografiasta kaikkineen, ihanasta puvustuksesta, upeasta musiikista. Kiitos paljon!”

Arviot

Demokraatti 30.8.2016
“Klassikkorakkaustarinan onnistunut päivitys” lue lisää
Keskisuomalainen, Etelä-Suomen Sanomat 29.8.2016
“Kansallisbaletissa tunteet pinnassa” lue lisää
Uusi Suomi 27.8.2016
“Julia ilman tutua ja varvastossuja” lue lisää
Helsingin Sanomat 28.8.2016
“Kansallisbaletin uudessa Romeossa ja Juliassa ydinsanoma kärsii välillä tungoksesta” lue lisää
Johannan balettikassi 28.8.2016
“Love Sprung From Hate - A New Romeo and Juliet” lue lisää