Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
8 esitystä
28.9.2018 – 20.10.2018
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-109 €

Kaksi runollista tanssinovellia

Ranskalaisessa illassa nähdään kaksi täysin erilaista teosta, jotka tarjoavat runollista kauneutta ja virtuoosimaista tanssia – luonnollisesti ranskalaisella eleganssilla sävytettynä. Carolyn Carlsonin Pneuma on tyylikäs ja filosofinen teos, oodi ihmisyydelle. Serge Lifarin Suite en Blanc hehkuu puhtaan klassisen baletin tyylikkyyttä ja loistokkuutta.

Kumpikaan koreografi ei ole syntyjään ranskalainen, mutta molemmat teokset huokuvat perin ranskalaista tunnelmaa. Ne ovat nautinnollisen elegantteja ja tyylipuhtaita tanssiteoksia. Très chic!

Suosittelemme esityksiä yli 9-vuotiaille katsojille.

#ranskalainenilta

Pneuma; Frans Valkama

Pneuma

CAROLYN CARLSON – GAVIN BRYARS, PHILIP JECK

Visuaalista runoutta

Pneuma on valoisa, runollinen ja symbolinen teos, jossa on paljon unenomaisia kuvia. Tanssijoilla on mustat ja valkoiset asut,  ja heidän kuulaat liikkeensä ovat luonnollisia ja hengittäviä. Teos käsittelee ihmisen kaksijakoisuutta: ruumiin ja sielun, materian ja mielen kokonaisuutta. Pneuma on yhtä aikaa intohimoinen ja runollinen oodi ihmisyydelle.

Ranskalaisilla on tapana kuvata koreografi Carolyn Carlsonia sanoilla ’un monument de la danse contemporaine’, nykytanssin monumentti. Carlsonilla on yli 50 vuoden ura ja yli sata teosta – nimitys sopii hänelle, vaikkei se ehkä kuvaa hänen luonnettaan, niin liikkuva ja eläväinen tämä nykytanssin legenda on.

Carlsonin teokset pohjautuvat hänen omaan runolliseen ajatukseensa, jonka mukaan tanssi kytkeytyy vahvasti filosofiaan ja henkisyyteen. Pneuma pohjautuu filosofi Gaston Bachelardin ihmisluontoa ylistävään esseeseen L’Air et les Songes (Ilmaa ja unia) vuodelta 1943. Teoksen kauniin musiikin on tehnyt Gavin Bryars, jazzmuusikkona uransa aloittanut säveltäjä, jonka kynästä on myös mm. neljä oopperaa, jousikvartettoja ja useita konserttoja.

Venetsian biennaalin Kultaisella leijonalla palkitun, juuriltaan amerikansuomalaisen koreografin teoksia on ollut aiemminkin Kansallisbaletin ohjelmistossa. Viimeksi vuonna 2016 esitetty If to Leave is to Remember kosketti niin yleisöä kuin kriitikoita.

Carolyn Carlson

“Tanssijoiden ryhmä on kuin pehmeä tuuli, joka muuttuu unien myrskyksi. Unelmoin paljon, itse asiassa unelmoin melkein jokaisessa teoksessani.”

– Carolyn Carlson

Nauti tanssiteos Pneuma omalla kotisohvalla

Katso esitys maksutta Stage24-videopalvelussa

Vaikka ajat ovat poikkeukselliset, elämykset jatkuvat verkossa. Stage24-videopalvelussa julkaistaan maanantaisin ja torstaisin suosittuja oopperoita ja baletteja. Nyt nähtävät tallenteet ovat maailmanlaajuisesti katsottavissa 6 kuukautta esityspäivästä alkaen.

Siirry Stage24-palveluun

Galleria

Pneuma; Emmi Pennanen, Atte Kilpinen

Lentämisen unelma, siipien poetiikka…

Carolyn Carlson kertoo ajatuksistaan ja teoksen synnystä Bordeaux’n oopperan baletin ensi-illassa.

Haastattelussa Pneuman tanssijat

Suite en blanc

Suite en blanc

SERGE LIFAR – EDOUARD LALO

Kimmeltävää eleganssia

Suite en blanc keskittyy esittelemään tanssijoidensa teknistä virtuositeettia ja tyyliä. Sen ballerinat ovat ranskalaisen tyylikkäitä valkoisissa tyllihameissaan. Asuun kuuluvat myös kimmeltävät korvarenkaat, punaiset huulet sekä nutturaa koristavat valkoiset kukat. Juonettomuudestaan huolimatta teos on täynnä draamaa. Sen sooloista kuuluisin on varmasti La Cigarette, jossa nähdään 1940-luvun femme fatale, hypnoottisia piruetteja ja viekoittelevia tasapainoja.

Pariisissa vuonna 1943 kantaesitetty Suite en blanc (’Valkoinen sarja’) sai nimensä tanssijoiden valkoisten esiintymisasujen mukaan. Koreografi Serge Lifarin mukaan teos on neoklassinen baletti. Se tarkoittaa nykyaikaisempaa muunnelmaa klassisesta baletista. Tyylisuunnan teki tunnetuksi George Balanchine.

Suite en blanc sai loistavan vastaanoton, ja se on edelleen niin Pariisin oopperan baletin kuin monen muun merkittävän balettiryhmän ohjelmistossa. Sen soolonumeroita nähdään usein myös kansainvälisissä balettikilpailuissa.

Suomen kansallisbaletti esitti Suite en blancin ensimmäistä kertaa vuonna 1960, jolloin koreografi kävi itse Helsingissä harjoittamassa teoksen. Baletista tuli hitti. Sitä esitettiin lähes vuosikymmenen ajan yhteensä noin 60 kertaa Helsingissä sekä Kansallisbaletin ulkomaankiertueilla mm. Espanjassa ja Etelä-Amerikassa.

Kuvassa koreografi ja teoksen solistitanssijat yhteiskuvassa ensi-illassa Kansallisbaletissa 1960.

Galleria

Traileri

San Franciscon baletin traileri Suite en Blancista:

“Tanssi on tärkeämpää kuin musiikki tai lavasteet.”

– Serge Lifar

Tekijät

Pneuma
Koreografia, puvut
Carolyn Carlson
Musiikki
Gavin Bryars
Elektroakustinen musiikki
Philip Jeck
Lavastus, valaistus
Rémi Nicolas
Suite en blanc
Koreografia, musiikillinen sovitus
Serge Lifar
Musiikki
Edouard Lalo
Valaistus
François Saint-Cyr

Rooleissa

Pneuma
Musta enkeli
Jani Talo
Suite en blanc
La cigarette, pas de deux, la flûte
Yimeng Sun
Mazurka, pas de deux
Benjamin Kuefler

Suite en blanc esitetään Foundation Serge Lifarin luvalla.

Arviot

Demokraatti 4.10.2018
“Kansallisbaletin Ranskalainen ilta tarjosi runollista lumoa ja teknistä taituruutta” lue lisää
Rondo 9.10.2018
“Tanssin unta ja tekniikkaa” lue lisää
Tarkkaamo-blogi 29.9.2018
“Ranskalainen ilta tanssin parissa” lue lisää
Helsingin Sanomat 29.9.2018
“Kansallisbaletin Ranskalainen ilta tarjoaa mieleenpainuvaa visualisointia ja tanssin ilotulitusta” lue lisää

Esitykset ja liput

2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
8 esitystä
28.9.2018 – 20.10.2018
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-109 €
pe 28.9.2018
klo 19:00
la 29.9.2018
klo 14:00
ti 2.10.2018
klo 19:00
to 4.10.2018
klo 19:00
ke 10.10.2018
klo 19:30
pe 12.10.2018
klo 19:00
ke 17.10.2018
klo 19:00
la 20.10.2018
klo 14:00