Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 25 min
1 väliaika (25 min)
9 esitystä
24.8.2018 – 15.9.2018
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-99 €

Baletti kaikenikäisille prinsseille ja prinsessoille

Prinsessa Ruusunen

Koko perheen suosikki

Prinsessa Ruusunen on yksi kaikkien aikojen rakastetuimpia baletteja. Tuttu tarina lumotusta prinsessa Aurorasta, hyvistä ja pahoista haltiattarista sekä seikkailevasta prinssistä on parhaimmillaan tanssittuna.  Upeat puvut ja lavastus luovat väreissä hehkuvan satumaailman, josta nauttii koko yleisö perheen pienimmistä aikuisiin katsojiin. Prinsessa Ruusunen sopiikin hyvin lapsen ihka ensimmäiseksi balettikokemukseksi.

Suosittelemme esityksiä yli 4-vuotiaille katsojille.

Katso baletti kotisohvalla to 23.4.

Stage24 tuo ooppera- ja balettiesitykset luoksesi

Vaikka ajat ovat poikkeukselliset, elämykset jatkuvat verkossa. Stage24-palveluun julkaistaan joka maanantai ja torstai esitystallenteita menneiltä kausilta.

Torstai-iltaisin kokoonnutaan ruudun ääreen yhdessä. Ennen esitystä lähetettävässä keskustelussa tavataan toimittaja Sami Sykön johdolla taiteilijoita, jotka kertovat paitsi ohjelmassa olevasta esityksestä, myös arjestaan muuttuneessa tilanteessa.

Keskustelu on katsottavissa Stage24:lla klo 18.30 alkaen, ja illan esitys klo 19 alkaen.

Siirry Stage24-palveluun

Galleria

Tekijät

Musiikki
Pjotr Tšaikovski
Musiikinjohto
Pietro Rizzo
Lavastus
Minna Wallenius
Puvut
Erika Turunen
Valaistus
Eric Loustau-Carrere
Naamiointi
Tuija Luukkainen

Rooleissa

Aurora
Yimeng Sun
Rebecca King
Carabosse, nainen, volante, rohkeuden haltijatar
Carabosse, mies
Gianmarco Romano
Lännen prinssi
Maksim Tšukarjov
Kultainen kauris
Benoît Favre

Juoni

Kaukaisessa kuningaskunnassa hoviväki juhlii prinsessa Auroran syntymää. Kummiksi on kutsuttu rohkeuden haltijatar Volante, ilon haltijatar Grazia sekä rakkauden haltijatar Syrene. haltijattarien antaessa lahjojaan prinsessalle saliin syöksyy pelon haltijatar Carabosse, joka on unohdettu kutsua juhliin. Raivostunut Carabosse manaa kirouksen: eräänä päivänä Aurora tulee satuttamaan sormensa ruusun piikkiin ja kuolemaan! Syrene kuitenkin antaa vielä oman lahjansa: hänen voimastaan prinsessa ei kuole vaan nukahtaa sadan vuoden uneen ja herää prinssin suudelmaan.

Prinsessa juhlii 16-vuotispäiviään, ja tapaa neljä prinssiä, jotka ovat tulleet kosimaan häntä. Paikalle saapuu myös vanhus, joka ojentaa prinsessalle ruusun. Kauhistunut hoviväki ei ehdi ottaa ruusua prinsessalta ennen kuin tämä satuttaa sormensa ruusun piikkiin. Vanhus paljastuu Carabosseksi, ja prinsessa vaipuu uneen.

Sata vuotta myöhemmin prinssi Desiré on kaurismetsässä, jossa kultainen kauris johdattaa hänet Syrenen luo. Syrene kertoo prinssille Aurorasta ja johdattaa hänet linnaan, jossa hän joutuu taistelemaan Carabossea vastaan. Lopulta prinssi pääsee Auroran luo, ja hänen suudelmansa herättää prinsessan ja koko hovin.

Auroran ja Desirén häihin saapuu lukuisia vieraita, kuten Punahilkka, Saapasjalkakissa ja Sininen lintu. Rakkaus on saanut vallan koko hovissa.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Prinsessa Ruusunen

Ajaton balettiklassikko

Prinsessa Ruusunen esitettiin balettina ensimmäisen kerran Pietarissa jo vuonna 1890. Ei ole ihme, että teos on säilynyt suosittuna meidän päiviimme asti. Baletin ihanan musiikin sävelsi Pjotr Tšaikovski, jonka kynästä on myös kaksi muuta ajatonta balettiklassikkoa, Joutsenlampi ja Pähkinänsärkijä. Javier Torresin Suomen kansallisbaletille luoma versio pohjautuu osittain alkuperäiseen Marius Petipan koreografiaan.

#prinsessaruusunen

Prinsessa Ruusunen

“Miellän Prinsessa Ruususen tarinan niin, että kaikki tapahtuu Prinsessa Auroran sydämessä. Niinpä kaikki henkilöt ovat Auroran tunteiden henkilöitymiä, eritoten rakkauden haltijatar Syrene ja pelon haltijatar Carabosse.”

– Javier Torres, koreografi

Prinsessa Ruusunen

Prinsessa herää rakkauden suudelmaan

Koreografi Javier Torresin mukaan Prinsessa Ruusunen kertoo pohjimmiltaan pelosta ja rakkaudesta: ”Prinsessa Aurora käy taistelua pelon ja rakkauden välillä. Hänet pelastaa lopulta antautuminen rakkauteen.” 

Prinsessa Ruusunen 1928

Ruusunen sai Suomen ensi-iltansa 90 vuotta sitten

Prinsessa Ruususella on pitkät perinteet Kansallisbaletissa, sillä teos sai Suomen ensi-iltansa jo vuonna 1928. Pietarissa saamastaan suosiosta huolimatta teos ei ollut vielä 1920-luvulla levinnyt kaikkien balettiryhmien ohjelmistoksi nykypäivän tapaan, vaan Suomi oli yksi ensimmäisistä Länsi-Euroopan maista, joka esitti Ruususen.

Esitykset ja liput

2 h 25 min
1 väliaika (25 min)
9 esitystä
24.8.2018 – 15.9.2018
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-99 €
pe 24.8.2018
klo 19:00
la 25.8.2018
klo 19:00
to 30.8.2018
klo 19:00
la 1.9.2018
klo 14:00
la 1.9.2018
klo 18:00
to 6.9.2018
klo 19:00
la 8.9.2018
klo 19:00
la 15.9.2018
klo 14:00
la 15.9.2018
klo 18:00