Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 35 min
1 väliaika (35 min)
12 esitystä
19.1.2019 – 12.2.2019
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-109 €
Esityskieli Suomi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Suositun balettispektaakkelin paluu

Pieni merenneito vie katsojansa mukanaan toiseen maailmaan. Hittibaletti on sekä näyttävä spektaakkeli että koskettava kertomus unelmien tavoittelusta ja rakkauden voimasta. Näyttämö muuttuu 3D-efektien avulla lumoavaksi merenalaiseksi maisemaksi. Ei olekaan ihme, että tätä balettia on esitetty vain täysille katsomoille.

Suosittelemme esityksiä yli 7-vuotiaille katsojille.

Pieni Merenneito

”Muistan miten kuulin ensimmäisen kerran sadun pienestä merenneidosta, joka uhraa itsensä, jotta toinen saisi onnen. Satu kosketti minua syvästi.”

– Kenneth Greve

Lasten oma ensi-ilta

lapset vierailivat baletissa

Spesiaalia ohjelmaa lapsille

Juhlistamme Pienen merenneidon paluuta näyttämölle lasten ensi-illalla lauantaina 19.1. klo 14. Tapahtumassa voi ottaa glittertatuoinnin ja kuvauttaa vaikka koko perheen vedenalaisen maailman tunnelmissa päälämpiössä ennen esitystä ja väliajalla.

Lasten ensi-illan yhteydessä Oopperaravintola kattaa Opera Afternoon Tea -tarjoilut klo 13 alkaen Pienen merenneidon mukaisesti maustettuina. Annokseen sisältyy lasillinen vaaleansinistä meriporejuomaa teen tai kahvin lisäksi.

Esitys on loppuunmyyty.

Pieni Merenneito

Satu särkyvistä unelmista

Kertomus pienestä merenneidosta kietoutuu yhteen kirjailija H. C. Andersenin (1805–1875) elämäntarinan kanssa. Nuoruudessaan balettikoulua käynyt satusetä Andersen ihaili tanssijoiden herkkyyttä ja sulokkuutta, mutta haaveet tanssijan urasta kariutuivat hänen rujoon ruumiinrakenteeseensa. Kenneth Greven tanssiteoksessa Andersen ja pieni merenneito tavoittelevat molemmat saavuttamatonta: merenneito toivoo itselleen jalkoja, Andersen tanssitaitoa.

Pieni Merenneito

Andersenin kirjoittaessa Pientä merenneitoa hänen oma rakkaussuhteensa oli juuri päättynyt onnettomasti.

#pienimerenneito

Pieni Merenneito

”Täytyy myöntää, että katsojaa kohti syöksyvine kaloineen, kilpikonnineen ja tikareineen kolmiulotteiset näkymät toimivat varttuneemmallekin katsojalle.”

– Helsingin Sanomat

Juoni

1. näytös

Olipa kerran kirjailija nimeltään H.C. Andersen. Hän oli joutunut vaikean tehtävän eteen: hänen piti suunnitella tarina balettiin. Yleisöön oli tulossa kuninkaallisia vieraita juhlimaan prinsessa ja prinssin häitä.

Syntyi tarina pienestä merenneidosta. Harjoituksista ei kuitenkaan tullut mitään, koska Andersen ei osannut tanssia malliksi. Tanssijat pilkkasivat häntä. Prinssi ymmärsi kirjailijaa ja lähti tapaamaan tätä rantaan. Onnettomuudekseen hän astui rantalaiturilta harhaan ja horjahti veteen. Juuri kun prinssi oli hukkumassa, jokin tarttui häneen ja saattoi rantaan. Huulet painuivat tajuttoman prinssin huulia vasten ja puhalsivat ilmaa hänen keuhkoihinsa. Samalla Merenneidon sisällä virisi outo tunne. Hän halusi päästä prinssin maailmaan.

Andersen ymmärsi Merenneidon toiveen, halusihan hän itsekin muuttua. Yhdessä he lähtivät tapaamaan noitaa, joka lupasi täyttää heidän toiveensa. Korvaukseksi noita halusi sen, mikä merenneidolle ja Andersenille oli rakkainta. Andersen lupasi antaa parhaat satunsa ja kirjoittamisen lahjan pullollisesta taikajuomaa, joka tekisi hänestä mestaritanssijan. Merenneito oli valmis luopumaan lauluäänestään. Ihmiseksi muututtuaan hän ei voisi enää ilmaista tunteitaan.

2. näytös

Merenneidon ilmestyttyä balettiharjoituksiin, prinssi ihastui äänettömään vieraaseen kaunottareen. Prinsessa päätti turvautua taikavoimiin pitääkseen prinssin itsellään. Hän varasti Andersenin taikajuoman itselleen. Kirjailijan mestaritanssi muodostui pelkäksi kompuroinniksi, mutta prinsessa tanssi lumoavasti. Prinssi unohti Merenneidon, joka ei pyynnöstä huolimatta ilmaissut rakkauttaan.

Sisaret päättivät pelastaa surevan Merenneidon ja pyysivät noitaa perumaan taian. Noita suostui sillä ehdolla, että prinssi surmattaisiin. Hän ilmestyi prinssin ja prinsessan häihin ja heitti taikaveitsensä kohti prinssiä. Merenneito huomasi tämän ja hyppäsi veitsen ja prinssin väliin. Veitsi osui häneen kuolettavasti. Elottoman Merenneidon kasvoilla oli kuitenkin onnellinen hymy, sillä hän oli pystynyt osoittamaan prinssille rakkautensa.

Galleria

Lapset

Taidemaistiaisia eri-ikäisille

Pieni merenneito on Vauvojen taidetuokioiden ja Lasten taidetuokioiden teema keväällä 2019. Vauvojen taidetuokioissa lauletaan, leikitään, liikutaan, kuunnellaan ja katsellaan – ennakkotaitoja ei tarvita. Lasten taidetuokioissa 5–6-vuotiaat pääsevät tutustumaan oopperan ja baletin kiehtovaan maailmaan soittaen, tanssien ja askarrellen.

Tekijät

Koreografia
Kenneth Greve
Musiikki
Tuomas Kantelinen
Musiikinjohto
Erkki Lasonpalo
Lavastus
takis
Puvut
Erika Turunen
Valaistus
Kalle Ropponen

Rooleissa

Pieni merenneito
Yimeng Sun
H. c. andersen
Teemu Tainio
Taloudenhoitaja
Sara Saviola

Yleisön kommentit

Salme Laukkanen
“Pieni Merenneito oli kaunein kaikista näkemistäni baleteista.”
Anja Kujala
“Pieni Merenneito oli esitys, joka hakee vertaistaan maailmankin balettiesitysten joukosta. Se oli visuaalisesti aivan upea ja tanssijat, etenkin merenneito ja prinssi todella taitavia. Iso kiitos Kennethille, sillä tanssit oli niin kauniita, suorastaan itkettävän kauniita. Suuri kiitos kaikille. Arvosana 10++ minulta ja Annalta 9 v.”
Salme Laukkanen
“Pieni Merenneito oli kaunein kaikista näkemistäni baleteista ja tarinassa hienosti yhdistetty satu sekä kirjailija toivat aivan uuden ulottuvuuden tuttuun teokseen. Kerronta avasi ja monella tapaa tuki kokonaisuuden seuraamista, sai pienemmätkin pysymään sadun lumoissa. Erika Turusen puvut olivat jälleen aivan huipputaidokkaat, eteerisen kauniit.”
Katja ja Loviisa
“Pieni merenneito oli visuaalinen ilotulitus, joka ei jättänyt äitiä eikä tytärtä kylmäksi. Kauniit ryhmät, upeat soolot, musiikin taustoitus tarinalle antoivat ihanan elämyksen, joka ei unohdu ihan hetkeen. Suosittelemme!”

Arviot

Teehetkien koti -blogi / vauva.fi 28.1.2018
“Pieni merenneito Kansallisbaletissa kertoo unelmista ja halusta kokea rakkaus” lue lisää
Isyyspakkaus -blogi 21.1.2019
“Pieni Merenneito jatkaa Kansallisbaletin prinsessavuotta” lue lisää
Unelmien aika -blogi 27.1.2019
“Kansallisbaletin Pieni merenneito” lue lisää

Esitykset ja liput

2 h 35 min
1 väliaika (35 min)
12 esitystä
19.1.2019 – 12.2.2019
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-109 €
Esityskieli Suomi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
la 19.1.2019
klo 14:00
ti 22.1.2019
klo 19:00
ke 23.1.2019
klo 12:00
to 24.1.2019
klo 19:00
la 26.1.2019
klo 14:00
ti 29.1.2019
klo 19:00
to 31.1.2019
klo 19:00
pe 1.2.2019
klo 19:00
ke 6.2.2019
klo 19:00
la 9.2.2019
klo 14:00
la 9.2.2019
klo 19:00
ti 12.2.2019
klo 19:00

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.