Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 15 min
1 väliaika (30 min)
15 esitystä
29.11.2019 – 21.12.2019
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-119 €

Maailman vahvin baletti!

Peppi Pitkätossu

Koko perheen Peppi balettinäyttämöllä

Uutuusbaletti Peppi Pitkätossu vie katsojansa 1950-luvun nostalgisiin tunnelmiin ja tarjoaa huvia, vauhtia ja värejä, täydellisen pakopaikan kaamoksen keskelle.

Pär Isbergin koreografia johdattaa katsojat Astrid Lindgrenin luomaan pikkukaupunkiin, jossa maailman vahvin tyttö joutuu kommelluksiin ystäviensä Tommin ja Annikan, lemmikkiapinansa Herra Tossavaisen sekä hevosensa Pikku-Ukon kanssa.

Suosittelemme esityksiä yli 5-vuotiaille katsojille.

Kuvat Alexander Kenney, Christina Ottosson / Tukholman kuninkaallinen baletti

Peppi Pitkätossu baletti

“Ensimmäinen kysymykseni oli, osaako Peppi tanssia klassista balettia – ja vastaus oli että ei. Klassinen baletti on sidottu muotoon, Peppi on kapinallinen. Hänen tulee liikkua vapaasti eri tanssityyleissä.”

– Pär Isberg, koreografi

Peppi Pitkätossu

Katutanssista kärkitossuille

Peppi Pitkätossu osaa suvereenisti kaikki eri tanssitavat: hän tanssii teoksessa niin streetiä, breakiä, steppiä kuin capoeiraakin, eivätkä juuriharjat luistiminakaan ole hänelle vieras väline. Rouvien kahvikutsuille Peppi pukeutuu tilaisuuden arvon mukaisesti ja yrittää tanssia kovakärkisillä balettitossuilla.

Kansallisbaletin johtaja Madeleine Onne sai luvan teoksen toteuttamiseen kirjailija Astrid Lindgrenin perikunnalta työskennellessään Tukholman kuninkaallisen baletin johtajana. Teos sai kantaesityksensä vuonna 2005.

#peppipitkätossu #Peppibaletti

Peppi Pitkätossu baletti

”Rullaluistimia ja apinoita skeittilaudalla, tanssijoita lentämässä ilman halki – mitä vain voi tapahtua Pepin seurassa. Ota mukaasi kaikenikäiset lapsenmieliset tuttavasi tähän loistavaan esitykseen.”

– Madeleine Onne, baletin taiteellinen johtaja
Peppi Pitkätossu

Tuttua musiikkia

Peppi Pitkätossu -baletin musiikin ovat säveltäneet Stefan Nilsson ja Greg Riedel. Baletissa kuulee katkelmia useista Peppi-sarjan tutuista melodioista, sillä Riedel on tullut tunnetuksi Peppi-musiikista jo aiemmin. Hän otti vastuulleen säveltäjä Jan Johanssonilta kesken jääneen sävellystyön vuonna 1968 kuuluisaa Peppi-tv-sarjaa ja elokuvia varten. Hän on säveltänyt  musiikkia myös mm. Vaahteramäen Eemelin ja Melukylän lasten tv-tuotantoihin.

Peppi Pitkätossu, © Ingrid Vang Nyman/Astrid Lindgren Aktiebolag

Pepin tarina on lapsille ja aikuisille

Vaikka Peppi Pitkätossu mielletäänkin yleensä lastenkirjaksi, sisältää tarina pohdittavaa myös aikuisille. Astrid Lindgrenin tarinoiden takana on usein syvällisiä ja vakavia asioita, ja monet Lindgrenin teokset ovat ilmestymisensä aikaan herättäneet suurta yhteiskunnallista keskustelua.

Katso traileri

Video: Tukholman kuninkaallinen baletti

Peppi Pitkätossu

Ruotsalainen tekijäjoukko Pepin takana

Baletin alkuperäistä tarinaa kunnioittavan visuaalisuuden on suunnitellut ruotsalainen tekijäjoukko. Pohjois-Ruotsista kotoisin oleva pukusuunnittelija Ann-Mari Anttila on suunnitellut lähes 50 vuotta jatkuneen uransa aikana ooppera- ja balettipuvustusten lisäksi lukuisia puvustuksia Ruotsin television SVT:n tv-tuotantoihin. Lavastussuunnittelija Bo-Ruben Hedwall on tehnyt pitkään yhteistyötä koreografi Pär Isbergin kanssa niin tv-tuotantoihin kuin teattereihinkin. Lisäksi Hedwall on toiminut muotoilijana mm. Nordiska Museetin, Vasamuséetin ja Dansmuseetin näyttelyissä. Torkel Blomkvist on suunnitellut valaistuksen lukuisiin ruotsalaisiin ooppera- ja teatteriproduktioihin.

Kuvagalleria

Juoni

Peppi Pitkätossu muuttaa pieneen kaupunkiin, Huvikumpu-nimiseen huvilaan yhdessä apinansa Herra Tossavaisen ja hevosensa Pikku-Ukon kanssa. Naapurissa asuvat lapset Tommi ja Annika, joista tulee Pepin ystäviä. Peppi kutsuu Tommin ja Annikan Huvikumpuun ja tekee pannukakkuja. Heidän lähdettyään ja Pepin mentyä nukkumaan taloon murtautuvat rosvot Jymy-Juntunen ja Kukkanen, jotka ovat kuulleet Pepin omistavan laukun täynnä kultarahoja. Peppi kuitenkin vangitsee rosvot, jotka joutuvat opettelemaan tanssia päästäkseen vapaiksi.

Peppi vierailee Tommin ja Annikan äidin järjestämillä kahvikutsuilla, muttei tiedä, kuinka kutsuilla tulisi käyttäytyä, ja saa aikaiseksi kaaoksen. Peppi lähtee Tommin ja Annikan kanssa etsimään aarteita ja he löytävät mallinuken käden, josta saa hyvän tanssiparin. Lapset kohtaavat rouva Rissasen, joka yrittää pakottaa Pepin koulun penkille apunaan poliisit Kling ja Klang.

Koulunkäynti ei ole Peppiä varten, vaan hän haaveilee tapaavansa isänsä Efraimin, joka on Etelämeren kuningas. Tommi ja Annika ovat surullisia kuullessaan Pepin aikeista matkustaa isänsä luo Etelämerelle, mutta lopulta heidän vanhempansa antavat luvan lähteä mukaan matkaan.

Laivalta lapset pääsevät sukeltamaan ja tutkimaan jännittävää vedenalaista maailmaa. Rantauduttuaan Etelämeren saarelle paikalliset asukkaat tanssivat tervetuliaistanssin vieraille. Herra Tossavainen tapaa saarella lajitovereitaan. Varkaat yrittävät varastaa lasten merestä keräämät helmet, mutta Peppi ajaa heidät tiehensä. Kuningas Efraim järjestää tyttärensä kunniaksi juhlat. Tommi ja Annika kuitenkin ikävöivät jo kotiin, ja lapset palaavat pikkukaupunkiin, joka on peittynyt lumeen.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Lasten lauantait Peppi-baletin yhteydessä

lapset vierailivat baletissa
Kaikkea kivaa lapsille lauantaisin

Peppi-baletin päivänäytöksissä juhlavieraina säteilevät lapset

lapset vierailivat baletissa

7.12. Lettibaari ja Huvikummun innoittamat teekutsut

Lauantaina 7.12. ennen klo 14 alkavaa esitystä ja väliajalla päälämpiössä voi saada pikakampauksen Glitternistien lettibaarissa. Paikalla on myös polaroidkuvaaja: voit ottaa seurueestasi potretin Peppi-aiheisella taustalla.

Huvikummun teekutsujen innoittamana Oopperaravintola kattaa Afternoon Tea -tarjoilut klo 13 alkaen Peppi Pitkätossun makuun maustettuina. Spesiaaliin Afternoon Tea/Coffee -pakettiin kuuluvat muun muassa Huvikummun hedelmäporejuoma, Pepin pastillirasia, Vinksin vonksin -suolaiset suupalat ja Pikku-Ukon heppasuklaa.

Tarjoilut kannattaa tilata hyvissä ajoin etukäteen.

Lapsia taiteilijatreffeillä

14.12. Lasten taiteilijatreffit

Lauantaina 14.12. päivänäytöksen jälkeen järjestetään perinteiset Lasten taiteilijatreffit päälämpiössä. Tule tapaamaan tanssijoita, hakemaan nimmari, ottamaan kuvia ja esittämään kysymyksiä heti esityksen jälkeen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Baletti pohjautuu Astrid Lindgrenin kirjoihin.

Tekijät

Koreografia
Pär Isberg
Koreografia (katutanssi)
Karl Dyall
Musiikki
Georg Riedel
Musiikki
Stefan Nilsson
Lavastus
Bo-Ruben Hedwall
Puvut
Ann-Mari Anttila
Valaistus
Torkel Blomkvist

Rooleissa

Astrid Lindgrenin teosten esitysoikeuksia Suomessa valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner.

Esitykset ja liput

2 h 15 min
1 väliaika (30 min)
15 esitystä
29.11.2019 – 21.12.2019
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-119 €
pe 29.11.2019
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
la 30.11.2019
klo 14:00
Päänäyttämö
myynnissä
la 30.11.2019
klo 18:00
Päänäyttämö
myynnissä
ti 3.12.2019
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
ke 4.12.2019
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
to 5.12.2019
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
la 7.12.2019
klo 14:00
Päänäyttämö
myynnissä
la 7.12.2019
klo 18:00
Päänäyttämö
myynnissä
ke 11.12.2019
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
pe 13.12.2019
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
la 14.12.2019
klo 12:00
Päänäyttämö
myynnissä
ti 17.12.2019
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
to 19.12.2019
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
la 21.12.2019
klo 14:00
Päänäyttämö
myynnissä
la 21.12.2019
klo 18:00
Päänäyttämö
myynnissä

Taiteilijatreffit ja teosesittelyt

la 14.12.2019
klo 14:00
vapaa pääsy

Tämäkin teos kuuluu kausikorttiin

kanta-asiakkaat

Varmista paikkasi

Kausikortin hankkimalla ostat liput koko kauden 2019–2020 valittuihin uutuusesityksiin, joita on yhteensä seitsemän. Saat alennuksia, etuja ja oman vakiopaikkasi katsomoon.

Kausikorttien 2019–2020 myynti on päättynyt.

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.