Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 40 min
ei väliaikaa
2 esitystä
28.4.2022 – 29.4.2022
Kevätkausi
Alminsali

Nuorten näköistä oopperaa

Par(r)asvaloissa-musiikkiteatteriryhmä ideoi ja valmistaa ammattilaisten johdolla oman tyyliltään vapaan musiikkiteatteriesityksen. Tällä kaudella esitys pohjautuu Benjamin Brittenin oopperaan Billy Budd ja sen tematiikkaan.

Esityksen lähtökohtana ovat oopperan kantavat teemat: kateus, syyllisyys ja totuuteen liittyvät valinnan vaikeudet.

Esityksessä Bilebuddy-niminen bändi löytää tiensä tähtiin, mutta sen menestys ei sovikaan ihan kaikille. Mitä tapahtuu jos kateus tai syyllisyys saavat otteen omista valinnoista? Entä saako paha aina palkkansa?

Teoksen valmistamisen aikana nuoret ovat pohtineet, millaiseen toimintaan syyllisyys ja kateus voivat johtaa. Esitys etsii totuutta, jonka yksi kätkee somen kiiltäviin kuviin, toinen pyöräkellariinsa ja kolmas sydämeensä. Takana kuvaa ajankohtaisesti ihmisen mielenliikkeitä nuorten alkuvoimaisella ilmaisulla toteutettuna.

Kaudella 2021–22 nuoria ovat ohjanneet:

Sofia Koski ohjaaja, Teemu Tainio koreografi, Johannes Haahti musiikki, Ann-Marie Heino laulu, Reeta Tuoresmäki puvustus, Riikka Aurasmaa lavastus. Lavastus on toteuttu yhteistyössä Taideyliopiston Esittävien säveltaiteiden koulutusyksikön kanssa.

Kuvia Takana-esityksestä

”Aina torstaisin koulussa lasken tunteja harjoituksien alkuun, jolloin näen taas ”sisarukseni” ja pääsen taas tekemään sitä mitä rakastan. Tämä on ehdottomasti universumin paras harrastus!!”

– Par(r)asvalolainen

Esitykset ja liput

40 min
ei väliaikaa
2 esitystä
28.4.2022 – 29.4.2022
Kevätkausi
Alminsali
to 28.4.2022
klo 18:00
pe 29.4.2022
klo 18:00

Hakuaika kaudelle 2022−2023 on auki 24.8. saakka

Tervetuloa mukaan Suomen kansallisoopperan ja -baletin Par(r)asvaloissa-musiikkiteatteriryhmän toimintaan!

12−16-vuotiaille musiikkiteatterista kiinnostuneille nuorille suunnattu Par(r)asvaloissa-ryhmä on toiminut Suomen kansallisoopperassa ja -baletissa vuodesta 2011 alkaen. Par(r)asvaloissa-ryhmä ideoi ja valmistaa musiikkiteatterialan ammattilaisten johdolla oman tyyliltään vapaan musiikkiteatteriesityksen, joka saa ensi-iltansa Kansallisoopperan Alminsalissa keväällä 2023. Par(r)asvaloissa-ryhmä on osa Kansallisoopperan yleisötyötä.

Ryhmään valitaan 30 nuorta pääsykokeiden perusteella. Pääsykokeet järjestetään torstaina 1.9. klo 16 alkaen Kansallisoopperan tiloissa. Hakijoilta edellytetään energistä ja reipasta otetta sekä innostusta ja kiinnostusta musiikkiteatteria ja oopperaa kohtaan. Hyvät vuorovaikutustaidot sekä aiempi kokemus teatterista, tanssista tai musiikkiharrastuksesta katsotaan eduksi.

Par(r)asvaloissa-ryhmän toiminta alkaa torstaina 8.9.2022, ja jokaviikkoiset kokoontumiset järjestetään Kansallisoopperan tiloissa torstaisin klo 16−19. Ryhmän toimintaa luotsaavat ohjaaja, säveltäjä, koreografi ja laulupedagogi. Lukuvuoden osallistumismaksu on 150 €/osallistuja.

Kiinnostuitko? Käy täyttämässä hakemus viimeistään keskiviikkona 24.8. Pääsykokeet pidetään 1.9. klo 16−21 välillä. Pääsykoekutsut lähetetään kaikille hakijoille sähköpostitse hakijan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Lisätietoja: Tuula Jukola-Nuorteva, yleisötyön tuottaja, ooppera, puh. 09 4030 2516.

Katso kevään 2021 esitys verkossa

Parrasvaloissa Rakkauden liekki -lavasteiden maalaus

Keväällä 2021 meriaiheinen Peter Grimes säväytti nuoret pohtimaan erityisesti ystävyyttä ja sen vertautumista mereen ja merenkäyntiin. Noin 14-minuuttinen esitys harjoiteltiin ja valmisteltiin osittain etäyhteyksin poikkeusolojen vuoksi ja se kuvattiin Oopperan Amfiteatterissa sekä Kulttuuritalo Martinuksessa.

#parrasvaloissa

Aiempien kausien Par(r)asvaloissa-esityksiä

Parrasvaloissa; Vain ääni jää

Par(r)asvaloissa esittää: Sanat ennen totuutta

In the limelight 2018

Par(r)asvaloissa esittää: H’ourulà

In the limelight 2018

Par(r)asvaloissa esittää: Lauluton maa

Parrasvaloissa; Vain ääni jää

Par(r)asvaloissa esittää: Vain ääni jää