Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 1 h 20 min
2 esitystä
4.11.2016 – 5.11.2016
Konsertit
Lahden Sibeliustalo ja Johanneksenkirkko
liput
22-32

Kirkkomusiikin mestariteos

Beethovenin Missa solemnis on yksi kirkkomusiikin suurimpia saavutuksia ja tämä Jukka-Pekka Sarasteen johtama konsertti on yksi syksyn kohokohdista. Konsertti kuullaan 4.11. Lahden Sibeliustalossa ja 5.11. Helsingissä Johanneksenkirkossa.

Samoihin aikoihin yhdeksännen sinfonian kanssa syntynyt merkkiteos käsittelee perinteistä messutekstiä syvällisesti orkesterin, kuoron ja neljän solistin voimin.

”Beethovenin harvoin esitetty Missa solemnis on yksi kirkkomusiikin merkkiteoksia. Teos on vaativuudessaan todellinen esittäjiensä voimannäyte. Kansallisoopperan orkesteri, kuoro ja solistit kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen johdolla tulevat tarjoamaan teille ainutkertaisen elämyksen.”

– Lilli Paasikivi

40 kuukautta sävellystyötä

Vuosina 1822–1824 Ludwig van Beethoven sai valmiiksi kolme todellista jättiläisteosta. Ne ovat Diabelli-muunnelmat pianolle, Missa solemnis ja yhdeksäs sinfonia. Herätteen Missa solemniksen säveltämiseen Beethoven sai kun arkkiherttua Rudolfista tuli arkkipiispa vuonna 1819. Virkaanasettajaisista messu tuli kuitenkin myöhästymään peräti 40 kuukautta, sillä Beethoven käytti Missa solemnikseen enemmän aikaa kuin yhteenkään muuhun teokseensa.

Beethoven ei ollut erityisen kirkollinen säveltäjä eikä edes käynyt kirkossa. Hän oli kuitenkin jo säveltänyt tilauksesta yhden messun viidennen sinfonian aikoihin. Uuden messun säveltäminen kesti, sillä nyt hän etsi omaa tapaansa käsitellä perinteistä tekstiä ja perehtyi tarkasti vanhaan kirkkomusiikkiin.

Beethovenin Missa solemnis on yleisesti tunnustettu yhdeksi kirkkomusiikin suurimmista saavutuksista. Säveltäjä itse piti teosta päätyönään. Se on kuitenkin jäänyt harvemmin esitetyksi kuin säveltäjänsä sinfoniat. Siksi sen esittäminen onkin aina erityinen juhlahetki.

Tekijät

Rooleissa

Esitykset ja liput

1 h 20 min
2 esitystä
4.11.2016 – 5.11.2016
Konsertit
Lahden Sibeliustalo ja Johanneksenkirkko
liput
22-32

4.11. Lahden Sibeliustalon konsertin liput myy Sibeliustalo.