Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 3 h 10 min
1 väliaika (25 min)
9 esitystä
25.11.2016 – 21.1.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-109 €
Esityskieli saksa
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Lepakko

Notaari Falke on jätetty juhlien jälkeen kaupungille lepakoksi puettuna, ja kostoksi hän järjestää sarjan väärinkäsityksiä.

Ruhtinas Orlofskyn kosteissa juhlissa vieraat eivät tunnista toisiaan, ja sekaannukset johtavat kaikki lopulta vankilaan. Hilpeässä loppuselvittelyssä huomataan, että kaikki oli samppanjan syytä.

Kuplivaa iloa valssin pyörteissä

Kuplivan kepeästi kuohuva musiikki on tehnyt Lepakosta operetin kuolemattoman klassikon. Muutaman vuoden takainen toteutus osoittaa, että tutustakin teoksesta voi aina löytää uusia puolia. Loisteliaista Ruusuritarista ja Pelléas ja Mélisandesta tuttu ohjaaja–lavastaja Marco Arturo Marelli tuo näyttämölle väriä, liikettä, iloa ja kaleidoskooppimaisia pyörteitä. Ja kaikki tehdään tietenkin aidolla wieniläisvalssin kepeydellä.

Lepakko

“Kaikki on samppanjan syytä, siinä on tarinan opetus!”

– Ohjaaja Marco Arturo Marelli

Mikä ihmeen operetti?

Lepakko

Mitä on operetti? Määritteleminen on mahdotonta. Sitä pitää vain mennä katsomaan, ja silloin operetin olemus selviää: hilpeää tanssia, tunteikasta musiikkia, hauskoja tapahtumia, romansseja ilman enteitäkään tulevista parisuhdeongelmista. Ja mikä tärkeintä, operetista on aina kaukana kavala maailma.

Katso video

Juoni

Aiemmin tapahtunutta:

Eisenstein on ollut yhdessä notaari Falken kanssa naamiaisissa. Eisenstein oli pukeutunut perhoseksi ja Falke lepakoksi. Heidän hoiperrellessaan juhlista takaisin Eisenstein keksi mielestään hyvän pilan: hän jätti Falken nukkumaan keskelle kaupunkia lepakon asussa. Aamulla Falkesta tuli kaupunkilaisten pilkan kohde, ja häntä alettiin nimittää tohtori Lepakoksi. Eisenstein luulee Falken unohtaneen, mutta tämä hautookin kostoa…

I

Eisensteinin on mentävä vankilaan sovittamaan pientä rikkomusta, mutta Falke houkuttelee hänet prinssi Orlofskyn juhliin, sillä vankilaanhan voi hyvin mennä vasta seuraavana päivänä. Sisäkkö Adele on saanut samoihin juhliin kutsun sisareltaan Idalta. Rosalinde antaa Adelelle vapaaillan, jotta voi tavata ihailijansa Alfredin. Tapaaminen saa kuitenkin yllättävän käänteen, sillä Eisensteinia hakemaan tullut vankilanjohtaja Frank olettaa Alfredin olevan talon isäntä ja vie hänet mukanaan.

II

Adele saa tietää, ettei Ida ollutkaan lähettänyt kutsua. Sen oli kirjoittanut Falke, joka haluaa nyt kostaa Eisensteinille järjestämällä sarjan väärinkäsityksiä. Falke esittelee Adelen Orlofskylle näyttelijätär Olgana ja Eisensteinin markiisina. Hän on kutsunut myös Frankin, jonka hän esittelee ritari Chagrinina sekä Rosalinden, joka taas esiintyy unkarilaisena kreivittärenä.

Eisenstein ei tunnista valeasuista Rosalindea, joka ottaa salaa mieheltään tämän kellon voidakseen myöhemmin todistaa molempien olleen juhlimassa. Suuri valssi huipentaa samppanjapitoiset juhlat.

III

Vankilassa tavataan Alfred ja vanginvartija Frosch, joka on vankilanjohtajan poissa ollessa juopotellut. Vähitellen vankilaan tulevat kaikki Orlofskyn vieraat, ja lopulta Frank huomaa vanginneensa aivan väärän miehen. Väärinkäsitykset jatkuvat, kun Eisenstein pukeutuu asianajaja Blindin vaatteisiin. Rosalinde ei tunnista häntä ja sanoo hänelle haluavansa eron miehestään, koska tämä on ollut yön poissa. Silloin Eisenstein paljastaa henkilöllisyytensä ja syyttää puolestaan vaimoaan. Rosalinde todistaa kuitenkin ottamallaan kellolla, että myös Eisenstein on ollut juhlimassa.

Lopulta Falke tunnustaa järjestäneensä kaikki väärinkäsitykset kostaakseen lepakkojutun Eisensteinille. Sopu palautuu, ja vankilaan päätyneet juhlijat ovat samaa mieltä ainakin yhdestä asiasta: kaikki oli samppanjan syytä.

Tekijät

Säveltäjä
Johann Strauss
Musiikinjohto
Alfred Eschwé
Ohjaus, lavastus, valaistus
Marco Arturo Marelli
Puvut
Dagmar Niefind
Koreografia
Aleksi Seppänen

Rooleissa

Rosalinde
Alexandra Reinprecht
Prinssi orlofsky
Erica Back
Alfred
Alexandru Badea
Alfred
Jere Erkkilä
Tohtori blind
Petri Bäckström

Esitykset ja liput

3 h 10 min
1 väliaika (25 min)
9 esitystä
25.11.2016 – 21.1.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-109 €
Esityskieli saksa
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 25.11.2016
klo 19:00
to 1.12.2016
klo 19:00
to 8.12.2016
klo 19:00
pe 16.12.2016
klo 19:00
to 29.12.2016
klo 19:00
la 31.12.2016
klo 19:00
to 5.1.2017
klo 19:00
la 7.1.2017
klo 19:00
la 21.1.2017
klo 19:00

Lepakon juhlanäytös uudenvuoden aattona

uusivuosi

Vietä unohtumaton vuodenvaihde Oopperassa ja nauti esityksen lisäksi ihanista juhlista. Lauantaina 31.12. Lepakon esityksen jälkeen katamme päälämpiöön juhla-aterian klo 22-01. Illallisen lisäksi juhlakansaa hemmottelee tanssiorkesteri Dallapé. Juhla on loppuunmyyty.

Huomaathan, että Suomi 100 -avajaisten vuoksi liikenteessä on poikkeusjärjestelyjä uudenvuodenaattona. Mannerheimintie on suljettu liikenteltä klo 20-02 ja raitiovaunut kulkevat poikkeusreiteillä. Lue lisää Saapuminen-sivulta.

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi

Yleisön kommentit

Silja
“Hauska, värikylläinen, riemukas eikä huumorikaan ollut hukassa. Sopii hyvin myös aloittelevalle oopperassa kävijälle!”
Timppa
“Olipa eilinen Lepakko ilahduttava tapaus! Ei mitään tekokivaa, kökköä tai myötähäpeää herättävää. Toiminta oli sulavaa ja eloisaa, laulaminen napakkaa ja hyvää, ja lavastus oli hieno. Miina-Liisa Värelä on kuningatar!”
TKR
“Lepakko oli mukavan keveä ja huumoripitoinen uusi tuttavuus minulle ja miehelleni. Hauskaa oli!!”
Risto Paulamäki
“Kiitos upeasta musiikillisesta elämyksestä. Kaikki sujui todella loistavasti. Tulen varmasti toisen kerran. Mukavaa ja rauhallista Joulun odotusta ja Joulua.”