Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 1 h
1 esitys
9.5.2018
Konsertit
Päälämpiö
vapaa pääsy

Monimuotoinen sävellyshanke

Kuule, minä sävellän! on monimuotoinen koulutushanke, jossa lapset, nuoret ja aikuiset saavat mahdollisuuden säveltää sinfoniaorkesterin soittimille. Heitä ohjaavat ammattisäveltäjät, eri taiteiden alan taiteilijat ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian eri aineryhmien opiskelijat ja musiikkikasvatuksen lehtori. Lue lisää hankkeesta: kuuleminasavellan.fi

Oopperatalon päälämpiön maksuttomassa konsertissa 9.5. klo 15 saa kantaesityksensä hankkeessa vuonna 2018 sävelletyt kappaleet:

Tomi Lehtimaa, Kaunis kesäpäivä
Anttoni Ronkainen, Unelmien puisto
Shumail Kazi, Tukholman laiva ja Meren alla
Juho Lähteenmäki, Uneton yö
Jaakko Lahtinen, Päivän kaari ja Talvinen pakkaspäivä
Sakari Leppänen, Rakkaus parantaa maailmaa
Evert Tervala, Taivas ja sydän
Marlo Paumo, Kevät

Orkesteri

Tilaa omille visioille

Kuule, minä sävellän! -hankkeessa keskeisenä filosofiana on toteuttaa jokaisen musiikillinen visio sellaisenaan. Säveltäjiltä ei edellytetä aiempaa musiikillista osaamista. Ohjaajat auttavat kirjoittamaan sävellykset nuoteille, joita tarvitsevat yhteistyötahojen ammattimuusikoista koostuva Kuule Ensemble. Hankkeen kautta toteutettuja sävellyksiä on esitetty jo 12 konsertissa vuodesta 2011 lähtien. Vuonna 2016 nähtiin ensi kertaa kokonainen ooppera, jonka sävelsi yhteisvoimin 14 suomalais- ja yhdysvaltalaisnuorta.

Joka vuonna tuotannossa on uusi näkökulma ja uusi kohderyhmä. Vuonna 2018 säveltäjinä ovat kahdeksan kehitysvammaista nuorta ja aikuista ja yhteistyökumppanina projektissa toimii Musiikin erityspalvelukeskus Resonaari. Sävellysprosessia ovat ohjanneet Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen opiskelijat Vuokko Viljanen, Saara Pitkänen, Maija Sihvola, Minna Koivukoski ja Erla Pulli säveltäjä Dante Thelestamin, näyttelijä Elina Stirkkisen ja musiikkikasvatuksen lehtori Riitta Tikkasen johdolla.

Kuule, minä sävellän! pohjautuu New Yorkin filharmonikkojen Very Young Composers -koulutusohjelmaan. Hankkeessa mukana ovat Kansallisooppera, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri ja Musiikkitalo.

Videoita matkan varrelta

Katso videoilta, kuinka teokset syntyvät!

Tomi Lehtimaa: Kaunis kesäpäivä

Shumail Kazi: Tukholman laiva ja Meren alla

Sakari Leppänen: Rakkaus parantaa maailmaa

Marlo Paumo: Kevät

Juho Lähteenmäki: Uneton yö

Jaakko Lahtinen: Päivän kaari ja Talvinen pakkaspäivä

Evert Tervala: Taivas ja sydän

Anttoni Ronkainen: Unelmien puisto

Ainutlaatuista yhteistyötä

Suomessa Kuule, minä sävellän! -projektit ovat ainutlaatuisia myös siksi, että niitä on ollut toteuttamassa merkittävä yhteistyötahojen joukko.

Tähänastiset projektit ovat olleet kaikille toimijoille merkittäviä oppimiskokemuksia sekä organisatorisesta että sisällöllisestä näkökulmasta. Kuten eräs ensimmäisessä projektissa mukana ollut orkesterimuusikko totesi: ”En olisi arvannut, että saan näin paljon uutta näkökulmaa omaan työhöni!”. Kuule, minä sävellän! -projektit yhdistävätkin ainutlaatuisella tavalla erilaisia toimijoita ja osaamisia.

Esitykset

1 h
1 esitys
9.5.2018
Konsertit
Päälämpiö
vapaa pääsy