Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 45 min
ei väliaikaa
3 esitystä
26.11.2021 – 27.11.2021
Oopperat
Alminsali
liput
10-16 €
Esityskieli suomi

Uhrataanko pyhyys rahalle?

Liikemies haluaa rakentaa pyhänä pidetyn lähteen paikalle juomatehtaan, kunhan kunta vain rahoittaa hankkeen. Sopimus on jo tehty, ja se purkautuu vain, jos töitä ei aloiteta määräaikaan mennessä. Herkkä Sofia kuulee lähteen hengen puhuvan ja saa koko luokan mukaansa. Mutta pystyvätkö he estämään pyhän paikan tuhon? Aikaa on vain 40 minuuttia. Kaivinkoneet ovat jo valmiina.

Reaaliajassa etenevä koululaisooppera Lähde on tehokkaan jännittävä tarina. Samalla se nostaa esiin ajankohtaisia kysymyksiä. Ajattelemmeko tulevia sukupolvia vai teemmekö peruuttamatonta tuhoa? Ooppera kertoo myös siitä, miten outona pidetty Sofia löytää elämäntehtävän.

Lähde sai ensi-iltansa Kansallisoopperan Alminsalissa 26.11.2021. Ensi-iltaan esityksen valmistivat yhdessä ammattilaisten kanssa Vantaan Ylästön koulun 5.-6. musiikkiluokkien oppilaat.

KUNNANHALLITUS:

Kunnan rahat on jo syöty,
konkurssi on edessä.

LIIKEMIES:

Ratkaisu on vedessä!
Lähteestä on teille hyöty
kun teen tähän juomatehtaan,
saatte siitä lähdeveron.
Sanoa sen kyllä kehtaan:
näätte tässä bisnesneron.

Galleria

Koululaisooppera

Oopperaa ammattilaisten kanssa

Koululaisoopperassa kokeneiden musiikin ja teatterin ammattilaisten taito kohtaa nuorten palavan innon. Tuloksena on jotain aivan erityistä. Sari Kaasinen on säveltänyt tehokasta ja tarttuvaa näyttämömusiikkia, jossa on niin myyttisen lumoavia loitsuja kuin vetoavan kauniita aarioita. Eikä huumorikaan ole unohtunut, sitä tarjoaa erityisesti tangoa laulava lipevä liikemies. Esityksen toteuttavat kolme ammattilaulajaa, koululaisten muodostama kuoro sekä sähkökanteleesta ja lyömäsoittimista koostuva yhtye.

Lähde-oopperan toteuttamisen mahdollistaa osaltaan yksityishenkilöltä saatu lahjoitus.

Näin esitys syntyy

Koululaisoopperan valmisteluvaiheessa 40–60 oppilaan ryhmä 5–6.-luokkalaisia perehtyy opettajiensa johdolla teoksen musiikkiin, roolihahmoihin ja aiheeseen sekä opettelee näyttämöilmaisua. Teoksen aihepiiriin perehdytään eri oppiaineissa oopperalta saadun kattavan materiaalipaketin avulla. Ennen esitystä ohjaaja ja kanteleensoittaja vierailevat koululla harjoittamassa musiikkia ja ohjausta yhden koulupäivän ajan. Teoksessa on mukana pääharjoituksen aikana ulkoa laulettava yhteislaulu, johon kaikki koululaiset osallistuvat.

Esityspäivänä teos esitetään koulutovereille ja perheille yhdessä pukujen, maskeerauksen, lavastuksen, laulajien ja muusikoiden kanssa. Koulun oppilaat näkevät esityspäivänä klo 14 tapahtuvan pääharjoituksen. Illalla klo 18 on yleisöesitys, jonka liput koulu itse myy ja jonka tuotot koulu /esiintyvät luokat voivat itse pitää. Koululaisooppera maksaa koululle 700€ ja useat koulut maksavat teoksen hinnan lipputuloistaan ja käyttävät loput esim. leirikoulua varten.

Oopperaprojektin tavoitteena on kannustaa oppilaita laulamaan, lisätä oppilaiden itsetuntemusta, vahvistaa sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, tutustuttaa oopperaan taidemuotona ja luoda kaikin puolin innostava ja voimaannuttava kokemus yhteisen tekemisen avulla.

Keväällä 2022 koululaisooppera vieraili 20 koulussa eri puolilla Suomea.

Ilmoittautuminen kouluille kevään 2023 kiertueelle

Vastaanotamme nyt hakemuksia helmi-huhtikuussa 2023 tapahtuviin esityksiin.

Toteutamme esityskiertueen maakunnissa viikoilla 9-10 ja 13-14. Pääkaupunkiseudun koulujen esityspäivät toteutetaan Suomen kansallisoopperan ja -baletin Almisalissa, viikolla 11-12.

Esityspäivän lisäksi ohjaaja ja kapellimestari vierailevat kouluissa tammi-helmikuussa  ja toteuttavat kussakin yhden koulupäivän mittaisen esitystä valmistavan ennakkokäynnin (kesto 4,5h). Opettajien iltapäivä järjestetään Teams-kokouksena marras-joulukuussa. Tilaisuudessa tutustutaan teokseen, käydään läpi käytännön asioita ja jaetaan kattavat opettajien materiaalipaketit.

Projekti maksaa 700€ ja lasku lähetetään koululle huhti-toukokuussa.
Koulu päättää esityksensä lippujen hinnat, hoitaa lipunmyynnin ja pitää lipputulot.

Valitsemme koululaisoopperakoulut maakunnista sen mukaan, että pystymme toteuttamaan kiertueen mahdollisimman hyvin.

Oopperaan voi osallistua 40-60 oppilasta 5-6-luokilta. Mikäli ryhmänne olisi tuota suurempi tai pienempi, tai haluaisitte toteuttaa oopperan alemmilla luokilla, olettehan ennen ilmoittautumista yhteydessä tuottajaan:  tuula.jukola-nuorteva@opera.fi

Ilmoittaudu Lyyti.fi-palvelussa 11.11. mennessä >

Tekijät

MUSIIKKI
Sari Kaasinen
LIBRETTO
Juhani Koivisto
OHJAUS
Riikka Oksanen
LAVASTUS, PUVUT
Taina Relander
VALAISTUS
Vesa Pohjolainen

MIMIIKAN OPETUS/OHJAUS
Jyrki Könnömäki

KIERTUEOHJAUS
Anna Nora
KIERTUEOHJAUS
Ann-Mari Ohtamaa

Rooleissa

Vieraileva solisti
Katariina Heikkilä
Lyömäsoittaja
Janne Savela

Ooppera & Baletti on tuottanut koululaisoopperoita alakoululaisten kanssa jo 20 vuoden ajan, ja omakohtaista kokemusta oopperan tekemisestä on saanut lähes 40.000 oppilasta yli 600 koulussa eri puolilla Suomea.

Koululaisoopperan harjoituksissa

Kokemuksia aiemmista tuotannoista

”Nyt mä tiedän, mitä mä haluan tehdä isona!”
”Voi, kun tän päivän vois aloittaa alusta.”
”Tää on niin kivaa, ettei osaa ees sanoa!”

Katso koululaisoopperoita Stage24-palvelussa

Katso koko esitys
Katso koko esitys
Katso koko esitys

Kansallisoopperan koululaisoopperat kautta aikojen

2000 Noitasapatti Rechberger – Tiihonen

2003 Kerjäläiset Fagerudd – Tiihonen

2007 Sotajoulukuu Fagerudd – Tiihonen

2009 Auringonkukat Almila – Itkonen

2013 Hölmöläiset Linkola – Virtanen

2015 Jannen salaisuus Kortekangas – Lindgren

2017 Ihmepoika A Hietala – Paleface, YAMawards 2017: Best Opera of the Year

2019 Djurens Planet Damström – Vikström – Jokela

2020 Lähde Kaasinen – Koivisto