Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 15 min
1 väliaika (30 min)
8 esitystä
6.10.2017 – 21.10.2017
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Kesäyön unelma

Shakespearen romanttisia kiemuroita

Shakespearen taianomaisia rakkauskiemuroita pulppuavassa romanttisessa komediassa seikkailevat niin keijut kuin ihmisetkin, ja rakkaudenkohteet vaihtuvat moneen kertaan. Näytelmä on ollut teattereiden vakio-ohjelmistoa ja yli 400 vuoden ajan, ja sen tarina tarjoaa loppumattoman aarreaitan myös koreografille.

Suosittelemme balettia yli 7-vuotiaille katsojille. Baletissa nähdään myös Balettioppilaitoksen opiskelijoita.

Kesäyön unelma katsottavissa verkossa ma 4.5. alkaen

Katso esitys maksutta Stage24-videopalvelussa

Vaikka ajat ovat poikkeukselliset, elämykset jatkuvat verkossa. Stage24-videopalvelussa julkaistaan maanantaisin ja torstaisin suosittuja oopperoita ja baletteja. Nyt nähtävät tallenteet ovat maailmanlaajuisesti katsottavissa 6 kuukautta esityspäivästä alkaen.

Siirry Stage24-palveluun

Kuvagalleria

Tekijät

Koreografia
Jorma Elo
Musiikki
Felix Mendelssohn
Lavastus, puvut
Sandra Woodall
Valaistus
Linus Fellbom

Rooleissa

Juoni

Ateenan hovissa valmistellaan herttua Theseuksen ja Hippolytan häitä. Demetrius ja Lysander ovat rakastuneita Hermiaan. Tämän isä Egeus on valinnut tyttärelleen puolisoksi Demetriuksen, mutta Hermia on rakastunut Lysanderiin. Hermia ja Lysander vannovat toisilleen ikuista rakkautta ja ovat valmiit pakenemaan lain ulottumattomiin. Demetriukseen rakastunut Helena seuraa puolestaan mustasukkaisena tapahtumia.

Käsityöläiset harjoittelevat näytelmää Theseuksen ja Hippolytan häihin, kun nuoret rakastavaiset päätyvät paikalle. Paikalle saapuvat myös haltija Puck ja keijujen kuningatar Titania seurueineen. Keijujen kuningas Oberon vaatii puolisoansa Titaniaa palauttamaan palvelijaksi ryöstämäänsä intialaistytön ja laatii Puckin kanssa juonen saadakseen tämän. Puckilta saamansa taikayrtin nesteen avulla Oberon aikoo saada Titanian luopumaan tytöstä ja Demetriuksen rakastumaan Helenaan. Puck pirskottaa erehdyksissä taikanestettä Lysanderin silmiin luullen tätä Demetriukseksi, ja Lysander rakastuu Helenaan. Puck taikoo näytelmää harjoittelevan Pulman aasiksi, johon Titania rakastuu taikanesteen vaikutuksesta.

Seuraavaksi Oberon pirskottaa taikamettä Demetriuksen silmiin. Sen seurauksena sekä Demetrius että Lysander jahtaavat Helenaa, joka luulee näiden pitävän itseään pilkkanaan. Nuorukaisten uuvuttua pirskottaa Puck uudelleen taikanestettä Lysanderin silmäluomille korjatakseen aiemman virheensä.

Titania rakastaa aasia, ja uupuneina he käyvät nukkumaan. Oberon herättää rakkaansa suudelmalla, ja aviopari sopii riitansa. Karkumatkalla olevat nuoret löytyvät metsästä. Koska Demetrius rakastaa nyt Helenaa, ei Hermian ja Lysanderin liitolle ole estettä. Pulma on saanut takaisin ihmismuotonsa ja ilmestyy lopulta paikalle, kun kolminkertaiset häät voidaan järjestää suurin juhlamenoin.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Kesäyön unelma

Enemmän irti esityksestä

Kuuntele Kesäyön unelman teosesittely Stage24-palvelussa.

Katso keskustelu

Kesäyön unelma

Kauniit ja notkeat – yhden kesäyön juttuja

Miten käy, kun Helena rakastuu Demetriukseen, joka on rakastunut Hermiaan, joka on rakastunut Lysanderiin, joka rakastuukin vahingossa Helenaan samalla kun Titania rakastuu vahingossa aasiin vaikka on yhdessä Oberonin kanssa?

Kesäyön unelman hulvattoman suhdesopan innoittamana järjestimme Kauniit ja notkeat -etkot, joilla puhuttiin tietysti rakkaudesta. Parisuhteita baletissa ja elämässä puivat toimittaja Sami Sykön johdolla rakkausvalmentaja Mia Halonen, ensitanssija Linda Haakana ja koreografi Jorma Elo.

#kesäyönunelma

Kesäyön unelma

Palkittu koreografia hurmaa

Kansainvälistä mainetta niittänyt koreografi Jorma Elo on saanut inspiraation niin näytelmän monikerroksisista tapahtumista kuin Felix Mendelssohn Bartholdyn näytelmään säveltämästä musiikista. Lopputuloksena on syntynyt hauska, oivaltava ja taidokkuutta tanssijalta vaativa teos, joka ei jätä katsojaa kylmäksi. Elo on palkittu teoksesta tanssimaailman Oscarina tunnetulla Benois de la danse -palkinnolla, kun Wienin valtionoopperan baletti kantaesitti sen 2010.

Kesäyön unelma

Kesäyön tunnelma Mendelssohnin musiikissa

Kesäyön unelma tunnetaan myös Felix Mendelssohnin läpikuultavan hienostuneesta musiikista, jossa soivat järki ja tunteet. Mukana on myös Kesäyön unelman kuuluisin osa, häämarssi, joka on kajahtanut vuosikymmenten ajan lukuisissa häissä kautta maailman. Jorma Elon baletissa näytelmämusiikkia täydennetään muilla Mendelssohnin teoksilla, jotka ovat selvästi samasta maailmasta.

Kesäyön unelma

“Keijujen valtakunta edustaa tietynlaista täydellisen rakkauden utopiaa, jossa kaikki voivat olla prinssejä ja prinsessoja. Teoksen muut hahmot edustavat puolestaan realistisempaa rakkauden kuvaa, johon sisältyy myös vaikeuksia ja ristiriitoja.”

– Jorma Elo, koreografi

Esitykset ja liput

2 h 15 min
1 väliaika (30 min)
8 esitystä
6.10.2017 – 21.10.2017
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-99 €
pe 6.10.2017
klo 19:00
la 7.10.2017
klo 14:00
la 7.10.2017
klo 18:00
ke 11.10.2017
klo 19:00
pe 13.10.2017
klo 19:00
to 19.10.2017
klo 19:00
la 21.10.2017
klo 14:00
la 21.10.2017
klo 18:00

Yleisön kommentit

Heidi
“Ehdottomasti kokemisen arvoinen. Etenkin haltija Puck oli suosikkini ja kokonaisuus toimi. Seurueemme ikähaitari oli 11-67 vuotta ja kaikki tykkäsivät.”
Linda
“Esitys oli viihdyttävä, vaihteleva ja monipuolinen, sekä koominen että romanttinen. 10-vuotiaaseen tyttäreen upposi varsinkin huumori ja haltijan sekä pikkukeijujen roolit ja esityksen pituus sopi lapselle. Musiikki, koreografiat ja lavastus kaikki kohdillaan.”
Kata
“Kesäyön unelma oli viihdyttävä ja nautinnollinen esitys. Voi suositella myös sellaiselle, joka ei baletissa ole vieraillut.”
Tanja Lähteenmäki
“Lumoava ja viihdyttävä. Kertoi sadun keinoin suuren kirjailijan luomat mutkikkaat lemmenkoukerot. Upea orkesteri, loistavat solistit.”
I have a dream.
“Meitä oli siellä neljä: Nonna (77), Pappa (78), Luna (14) ja Sierra (12). Odotimme elämystä ja saimme sen: tanssi, musiikki, lavastus ja tunnelma vastasivat odotuksiamme. Väliaikatarjoilukin. Taas jaksaa tallata syksyn sateissa. Tulemme varmasti uudelleen.”
Marina
“Syksyinen lauantai-ilta, jolloin sade, pimeys ja maailman murheet jäivät narikkaan. Hurmaavan kaunista musiikkia, tanssia ja laulua maustettuna ihanilla puvuilla ja muulla rekvisiitalla. Pienet valokeijut olivat yliveto! Kiitos.”
Rita
“Pidin esityksestä ja musiikista hyvin paljon, huippua! Olimme katsomassa esitystä kolmessa polvessa. Vaikea sanoa, kenelle tätä esitystä ei voisi suositella, sopii kaikille.”
Markku Ahtiainen
“Esitys oli satumaisen hyvä. Musiikki tuki Kesäyön unelman tunnelmaa. Orkesterin, viulusoolon soittajan ja laulajien osuudet hyväilivät korvaa.”

Arviot

Helsingin Sanomat 26.4.2015
“Kesäyön unelma lumoaa ja säkenöi” lue lisää
Turun Sanomat 26.4.2015
“Samuli Poutanen on loistava Puck” lue lisää
Extempore-blogi
“Humoristinen ja kaunis Kesäyön unelma -baletti lumoaa katsojan” lue lisää