Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 15 min
2 väliaikaa (25 min)
7 esitystä
10.5.2019 – 22.5.2019
Nykytanssi
Päänäyttämö
liput
15-99 €

Legenda. Maestro. Tähti.

K.V.G.-ilta esittelee kolme maineikasta, uransa eri vaiheessa olevaa koreografia. Nederlands Dans Theaterin pitkäaikainen johtaja, Jiří Kylián on yksi aikamme legendaarisimmista koreografeista. 45-vuotias Marco Goecke on luonut jo pidemmän aikaa huomattavaa kansainvälistä uraa. Nuori Jeroen Verbruggen on puolestaan nouseva tähti, jonka mielikuvitukselliset teokset ovat herättäneet paljon huomiota.

Suosittelemme balettia yli 9-vuotiaille katsojille. Teoksessa Sciamachy käytetään vilkkuvia valoefektejä.

#KVGbaletti

Jeroen Verbruggen: Sciamachy

Sciamachy

JEROEN VERBRUGGEN – BERNARD HERRMANN

Tähtikoreografin kantaesitys

Jeroen Verbruggen tekee Kansallisbaletin 14 tanssijalle upouuden teoksen, jossa soi Bernard Herrmannin musiikki Alfred Hitchcockin kuuluisasta elokuvasta Psyko. Puvustuksen suunnittelee Erika Turunen.

Verbruggen on koreografi, jonka luomistahtia on hengästyttävä seurata. Hänen koreografioitaan ovat esittäneet useat eurooppalaiset balettiryhmät, ja niin yleisö kuin kriitikot ovat kilvan kiittäneet nuoren belgialaiskoreografin töitä. Verbruggenin teosten tyyli liikkuu nykytanssin ja neoklassisen baletin välimaastossa. Ne tuovat mieleen tanssimaailmassa tunnettujen koreografien Sasha Waltzin ja Pina Bauschin töitä. Verbruggenin teoksissa naistanssijat tanssivat kärkitossuilla, kuten myös nyt nähtävässä teoksessa Sciamachy.

Jeroen Verbruggenin kiinnostus koreografin työtä kohtaan heräsi jo varhain hänen työskennellessään tanssijana. Tanssijan uransa päätettyään hän loi mm. teoksen Kill Bambi Monte Carlon baletille yhteistyössä pariisilaisen muotitalon kanssa sekä oman surrealistisen versionsa Pähkinänsärkijästä Geneven baletille. Myös muun muassa Marseillen baletti ja Walesin kansallinen tanssiryhmä ovat esittäneet Verbruggenin teoksia.

Katso tunnelmia Sciamachyn harjoituksista

Jeroen Verbruggen: Sciamachy

“Jeroen Verbruggen luo oman liikekielensä, jolla hän kuorruttaa teoksensa. Hänen luomistyötään kannattaa lähitulevaisuudessa seurata.”

– L’Auditoire

Marco Goecke: Lonesome George

Lonesome George

MARCO GOECKE – DMITRI ŠOSTAKOVITŠ

Maestron kuvaus yksinäisyydestä

Marco Goecken teos Lonesome George on vuodelta 2015. Yhdentoista tanssijan koskettava ja vangitseva teos on saanut nimensä Galápagossaarilla eläneen jättiläiskilpikonna Lonesome Georgen (Yksinäinen Yrjö) mukaan. Alun perin kuviteltiin, että tämä yli satavuotiaana vuonna 2012 kuollut kilpikonna olisi ollut oman alalajinsa viimeinen. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan saman lajin edustajia löytyi myöhemmin lähisaarilta.

”Georgen tarinan voisi nähdä balettini vertauskuvana. Myös tanssijat vaikuttavat olevan yksin, mutta sekään ei ole totta. Toivoa on”, kertoo koreografi. ”Yksinäisyys on keskeinen osa ihmisyyden tragediaa ja sen voi mielestäni kokea erityisen intensiivisesti tanssissa. Ihmisen keho on vankila: meitä rajoittaa se, ettemme pysty astumaan ulos kehostamme. Tästä tunteesta ammennan aineksia teoksiini.” Lonesome Georgen musiikkina soi Dmitri Šostakovitšin jousikvartetto nro 8 c-molli.

Goecken omaperäistä, ’goeckilaisesta’ liikekieltä luonnehtivat ihmeelliset, jopa surrealistisesti värähtelevät liikkeet ajassa, tilassa ja kehossa. Goecke työskentelee Stuttgartin baletin ja Nederlands Dans Theaterin vakituisena vierailevana koreografina. Lisäksi hänen teoksiaan ovat esittäneet mm. Hampurin baletti, Scapino Ballet, Norjan kansallisbaletti sekä New York City Ballet’n tanssijat. Lonesome Georgen kantaesitti  Düsseldorfissa toimiva Deutsche Oper am Rheinin baletti.

Katso traileri

Video: Ballett am Rhein

Jiří Kylián: Psalmisinfonia

Psalmisinfonia

JIŘÍ KYLIÁN – IGOR STRAVINSKY

Legendan merkkipaalu

Psalmisinfonia on Jiří Kyliánin varhaiskauden teos vuodelta 1978, jolloin hänet oli juuri nimitetty maineikkaan Nederlands Dans Theaterin taiteelliseksi johtajaksi. Teoksesta tuli ryhmän merkkipaalu matkalla maailmankuuluisuuteen.

Teoksessa on 16 tanssijaa, jotka kaikki ovat koko ajan näyttämöllä. Koreografia kuvastaa Kyliánin näkemystä omasta ryhmästään: tanssijat ovat joukko toisistaan riippuvaisia yksilöitä, jotka uhraavat ryhmälle arvokkaimmat ominaisuutensa, lahjakkuutensa ja persoonallisuutensa.  Teoksessa tanssijoiden joukko jakautuu jatkuvasti pieniin ryhmiin tai pareihin. Tanssijat liikkuvat toisiinsa tukeutuen ja luottaen.

Psalmisinfonia on nimetty Igor Stravinskyn musiikin mukaan. Musiikissa Kyliániin teki vaikutuksen inhimilliset tunteet, joita kuoron laulu esittelee. Teoksessa soi aggressio ja herkkyys, kapina ja sovinto, epäily ja usko. Musiikin ja lavastuksen harras tunnelma antavat teokselle humaanin, ehkä uskonnollisenkin sävyn.

Kylián työskenteli pitkään Nederlands Dans Theaterin johtajana ja koreografina, ja hän on tehnyt merkittävän uransa aikana yli sata koreografiaa. Suomen kansallisbaletilla on ollut lukuisia Kyliánin teoksia ohjelmistossaan.

Katso traileri

Video: Ballett am Rhein

Jiří Kylián: Psalmisinfonia

“Psalmisinfonia on teos, joka liittää yleisön ja tanssijat yhteiseen rituaaliin.”

– Jiří Kylián

Tekijät

Sciamachy
Koreografia, lavastus
Jeroen Verbruggen
Musiikki
Bernard Herrmann
Lavastus, valaistus
Fabiana Piccioli
Puvut
Erika Turunen
Lonesome George
Koreografia
Marco Goecke
Musiikki
Dmitri Shostakovits
Lavastus, puvut
Michaela Springer
Valaistus
Udo Haberland
Psalmisinfonia
Koreografia
Jiří Kylián
Musiikki
Igor Stravinsky
Lavastus
William Katz
Puvut
Joop Stokvis

Rooleissa

Esitykset ja liput

2 h 15 min
2 väliaikaa (25 min)
7 esitystä
10.5.2019 – 22.5.2019
Nykytanssi
Päänäyttämö
liput
15-99 €
pe 10.5.2019
klo 19:00
la 11.5.2019
klo 19:00
ti 14.5.2019
klo 19:00
ke 15.5.2019
klo 12:00
to 16.5.2019
klo 19:00
la 18.5.2019
klo 14:00
ke 22.5.2019
klo 19:00

Arviot

Demokraatti 13.5.2019
“Hieno kolmen teoksen nykybaletti-ilta vei kantaesityksestä klassikkoteokseen” lue lisää
Hufvudstadsbladet 11.5.2019 (tilaajille)
“Från rysare till ritual – tre centraleuropeiska nutidskoreografier vid Nationalbaletten” lue lisää
Helsingin Sanomat 11.5.2019
“Kansallisbaletti yllätti teoksella, jossa esiteltiin lintujen, käärmeiden ja hyönteisten liikkeitä” lue lisää

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.