Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 45 min
2 väliaikaa (25 min)
11 esitystä
4.4.2022 – 25.5.2022
Baletit
Päänäyttämö
liput
20-129 €

Tanssin suurin taidonnäyte

Joutsenlampi on maailman kuuluisin baletti, jossa yhdistyvät Tšaikovskin loistelias musiikki ja ikonisen kaunis visuaalinen maailma. Teoksella on pitkä historia myös Suomen kansallisbaletissa, joka esitti sen ensimmäisenä teoksenaan sata vuotta sitten.

David McAllisterin uusi, suomalaisille katsojille suunniteltu koreografia kunnioittaa teoksen pitkiä perinteitä. Joutsenlampi aloittaa oikeutetusti Kansallisbaletin satavuotisjuhlavuoden tammikuussa 2022.

Suosittelemme esityksiä yli 7-vuotiaille katsojille.

Turvallisuutesi on meille tärkeää

Tulethan esityksiin vain terveenä. Voit perua liput ja tarjoilut vielä 24 tuntia ennen esityksen alkua. Tutustu turvallisuuskäytäntöihimme tästä.

Esitykset ja liput

2 h 45 min
2 väliaikaa (25 min)
11 esitystä
4.4.2022 – 25.5.2022
Baletit
Päänäyttämö
liput
20-129 €
ma 4.4.2022
klo 19:00
ke 6.4.2022
klo 19:00
pe 8.4.2022
klo 19:00
la 9.4.2022
klo 14:00
la 9.4.2022
klo 19:00
to 21.4.2022
klo 19:00
pe 22.4.2022
klo 19:00
ke 11.5.2022
klo 19:00
to 12.5.2022
klo 19:00
ma 23.5.2022
klo 19:00
ke 25.5.2022
klo 19:00

Legendaarisen baletin uusi tuleminen saa harjaantuneimmatkin katsojat haukkomaan henkeään.

#Joutsenlampi #FNBSwanLake

“On valtava kunnia saada tehdä Joutsenlampi, joka juhlistaa samalla ryhmän satavuotista historiaa. Siksi haluan tämän version olevan nimenomaan suomalainen versio, josta suomalaiset voivat olla ylpeitä – baletti, joka on kunnianosoitus satavuotiaalle Kansallisbaletille.”

– David McAllister, koreografi

Baletin pukuluonnoksia

Kuuntele Joutsenlampi-baletin musiikkia

Tekijät

Koreografia
David McAllister
Musiikki
Pjotr Tšaikovski
Lavastus, puvut
Gabriela Týlešová
Valaistus
Kalle Ropponen

Rooleissa

Juoni

Pelätty velho Rothbart kaappaa kaukaisen maan prinsessa Odetten ja muuttaa tämän joutseneksi.

Prinssi Siegfried valmistautuu syntymäpäiväjuhliinsa, joissa hän saa vallan äidiltään, kovasydämiseltä leskikuningattarelta. Kamariherra on toiminut hänelle isähahmona kuninkaan kuolemasta lähtien. Kuningatar on kutsunut neljä prinsessaa tapaamaan Siegfriediä, jotta tämä löytäisi puolison. Siegfried kieltäytyy ja lähtee tuskastuneena ystäviensä perässä metsästämään järvelle.

Järvellä prinssi näkee joutsenparven ja kauniiksi prinsessaksi muuttuneen Odetten. Odette kertoo hänelle loitsusta, kunnes Rothbart erottaa heidät. Odette suojelee joutsenneitoja metsästysretkellä olevilta prinssin ystäviltä. Siegfried estää ystäviään ampumasta joutsenia. Odette ja Siegfriedin tanssi lujittaa heidän rakkautensa. Aamun sarastaessa Odette kertoo voivansa jäädä prinsessaksi vain, jos joku rikkoo loitsun vannomalla ikuista rakkautta avioliiton kautta. Rothbart keskeyttää tilanteen ja joutsenneidot muuttuvat taas joutseniksi lentäen Odetten johdolla pois.

Palatsissa prinsessat esittävät tanssin kunkin kotimaasta houkutellakseen prinssiä valitsemaan heidät. Paikalle saapuu Rothbart ja hänen tyttärensä Odile, jota Siegfried luulee Odetteksi. Heidän tanssiessaan Odette yrittää kiinnittää Siegfriedin huomion, mutta prinssi on Odilen lumoissa. Kun Siegfried on kertonut aikovansa viedä Odilen avioon, Rothbart näyttää anelevan ja itkevän Odetten. Siegfried järkyttyy ja lähtee etsimään Odettea.

Odette kertoo joutsenille, että Rothbart on jälleen kerran estänyt kirouksen purkautumisen. Siegfried saapuu etsimään Odettea. Rothbart näkee hänen olevan aseistettu ja pakenee. Odette antaa Siegfriedille anteeksi, mutta Rothbart on palannut. Juuri kun Siegfried aikoo tappaa Rothbartin, Odette juoksee pysäyttämään hänet, ja nuoli osuu Odetteen. Epätoivoon vajonnut Siegfried kokee syyllisyydentunteen: voivatko he enää saada toisiaan?

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Kohti ensi-iltaa

Katso kotona

Katso Joutsenlammen tallenne Stage24-palvelussa

Joutsenlammen digitaalinen ensi-ilta nähtiin suorana lähetyksenä lauantaina 29.1. Esityksen tallenne on katsottavissa Stage24-palvelussa. Ääni- ja värikorjattu versio tallenteesta julkaistaan 18.2.

Yhteistyössä Yle sekä Suomen kansallisooppera ja -baletti.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lue artikkeli
Koreografi kertoo

#Baletti100

On juhlan aika!

Suomen kansallisbaletti täyttää 100 vuotta vuonna 2022. Teos on osa juhlavuoden ohjelmaa.

Kansallisbaletti juhlii 100-vuotista historiaansa myös verkossa. Tule lukemaan Kansallisbaletin käännekohdista, selaamaan videoita vuosien varrelta ja tutustumaan kevään juhlaohjelmistoon.

Täydennä elämys tarjoiluilla

Mitä saisi olla?

Tutustu kauden monipuoliseen menuun ja valitse omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Voit nauttia Oopperaravintolan tarjoiluista sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten. Voit tilata tarjoilut myös puhelinpalvelussamme, Opera&Ballet-mobiilisovelluksessa tai asiakaspalvelupisteellä.