Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
10 esitystä
22.10.2020 – 19.11.2020
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-109 €
Esityskieli suomi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Ooppera, jossa soi luonnon voima

Nuori pappi muuttaa perheineen etäiselle saarelle, ja heti ensimmäisen saarnan jälkeen hänestä tulee pidetty ja arvostettu. Tänne he jäävät lapsineen, päättävät Petter ja Mona. Pariskunnan toiveikasta kulkua kohti parempia aikoja säestää aina vain voimistuva tumma pohjasävel. Kantaako jää vai pettää?

Kansallisooppera on ensimmäinen teatteri, joka sai luvan Ulla-Lena Lundbergin rakastetun romaanin näyttämösovitukseen. Libretossa ovat mukana laajan romaanin olennaiset tapahtumat ja sen unohtumattomat henkilöt. Suuren suosion saanut ooppera palaa ohjelmistoon syksyllä 2020.

Syksyllä 2020 uuden orkesteriversion on tehnyt Jaakko Kuusisto.

Suosittelemme esityksiä yli 9-vuotiaille katsojille.

Jää-oopperan esityksissä la 24.10. klo 19 ja ti 3.11. klo 19 on tulkkaus viittomakielelle.

Esitykset ja liput

2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
10 esitystä
22.10.2020 – 19.11.2020
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-109 €
Esityskieli suomi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
to 22.10.2020
klo 19:00
la 24.10.2020
klo 19:00
ke 28.10.2020
klo 19:00
pe 30.10.2020
klo 19:00
ti 3.11.2020
klo 19:00
to 5.11.2020
klo 19:00
ke 11.11.2020
klo 19:00
pe 13.11.2020
klo 19:00
ti 17.11.2020
klo 19:00
to 19.11.2020
klo 19:00
Jää: Jenny Carlstedt

“Muistot himmenevät, uppoavat syvälle, näkyvät enää haaleina kuin kivet veden alla. Pian saarten pappi on vain tarina, jota virta kuljettaa, kauemmas, kauemmas…”

Katso traileri

Jää: Ville Rusanen

Galleria

Tekijät

Libretto
Juhani Koivisto
Ohjaus
Anna Kelo
Lavastus
Kati Lukka
Puvut
Marja Uusitalo
Valaistus- ja videosuunnittelu
Thomas Hase
Äänisuunnittelu
Antti Murto
Koreografi
Ari Numminen

Rooleissa

Anton
Marcus Groth

Juoni

Nuori pappi muuttaa perheineen etäiselle saarelle, ja heti ensimmäisen saarnan jälkeen hänestä tulee pidetty ja arvostettu. Tänne he jäävät lapsineen, päättävät Petter ja Mona. Petter saa tutkintonsa suoritettua, hänet vihitään virkaan, saarten välille rakennetaan siltaa, elämä edistyy ja kaikki on hyvin. Talvella jää yhdistää saaret ja ihmiset liikkuvat. Mutta jää on petollista eikä Petter osaa varoa.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

#jää #jääooppera

Jää: Ville Rusanen

Tämä kertomus halusi oopperaksi

“Jää on romaani, jonka ei haluaisi loppuvan. Sen sivut ovat täynnä runona soljuvaa kieltä, eläviä ihmisiä, nuoren perheen onnea, toiveikasta kulkua kohti parempia aikoja – ja silti jossain taustalla soi aina vain voimistuen tumma pohjasävel. Miten muuttaa libretoksi yksi suomalaisen kirjallisuuden hienoimmista tarinoista? Jää oli haaste – ja kuitenkin sen kirjoittaminen libretoksi sujui kuin itsestään. Jään sisällä oli musiikkia. Tämä kertomus halusi oopperaksi”, sanoo libretisti Juhani Koivisto.

Janne Gröningin valokuvanäyttely päälämpiössä

”Luonto on kotimme, ja vesi elämän eliksiiri!”

Saaristossa-näyttely vie Jää-oopperan maisemiin, meren voiman ja kauneuden äärelle.

Päälämpiömme kaariseinällä on 1.10.2020 alkaen esillä valokuvaaja Janne Gröningin komeita teoksia. Näyttelyä pääsee katsomaan esitysten yhteydessä, aikaisintaan 1,5 tuntia ennen esityksen alkua. Vapaa pääsy, lämpimästi tervetuloa.

Säveltäjä Jaakko Kuusisto kertoo Jäästä

Syvenny teokseen

Kuuntele podcast
Jää: Aarne Pelkonen; Pekka Strang

Teosesittely: Jää

Lue säveltäjän haastattelu
Jää: Hannu Forsberg; Petri Vesa; Petri Pussila; Marcus Groth; Marjukka Tepponen; Ville Rusanen; Jenni Lättilä; Jussi Merikanto; Jenny Carlstedt; Tiina Penttinen; Matias Haakana; Hannu Niemelä; Tove Åman

”Sinun pitää tuntea jää, kantaako se vai pettää? Se pitää tuntea jaloissa. Varo saarten välissä, siellä vesi virtaa ja jää on ohutta. Älä käänny takaisin, et voi palata menneeseen, jää takanasi on jo muuttunut.”

Yleisön kommentit

Sinikka
“Pidin esityksestä, lavastus oli hieno, teki aidon vaikutelman, meren voima välittyi upeasti. Pidin myös roolisuorituksista ja musiikista.”
Anniina
“Huikea, elämyksellinen, vaikuttava, voimakas, lyyrinen, romanttinen ja teemoiltaan ajankohtainen! Vahva suositus!”
Ilahtunut
“Huikea esitys! Todella dramaattinen ja koskettava kokonaisuus, ja lavastus suorastaan nerokas. Yksi parhaita oopperakokemuksia ikinä!”
Terlu
“Mieletön visuaalinen kokonaispaketti. Se miten musiikki nivoutui näkemään oli tässä yhdistetty erinomaisella tavalla. Pidin myös erityisesti "näkymättömistä" olennoista. ”
Kati H
“Pamauttava ja koskettava elämys!”
Saija
“Upeat lavasteet, musiikki lumosi. Kuoron loppuesitys oli mahtava, tuli ihan kylmät väreet.”

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.

Majoitu ja nauti

Etusi -20% Radisson Blu -hotelleihin

Täydennä elämysiltasi hotelliyöllä. Oopperan ja Baletin asiakkaana pääset nauttimaan Helsingin Radisson Blu Hotellien vieraanvaraisuudesta etuhintaan.

Hemmottelutarjous pitää sisällään kahden hengen yöpymisen valitsemassasi hotellissa Helsingissä, lasilliset kuohuvaa saapuessanne sekä Super Breakfast -aamiaisen.

Tutustu tyylikkäisiin hotelleihin ja varaa hotelliyö.