Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 25 min
1 väliaika (25 min)
8 esitystä
22.1.2016 – 18.2.2016
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-115 €
Esityskieli englanti
Tekstitys suomeksi ja ruotsiksi
Indigo

Indigo on vahvasti nykyajan hengessä soiva metallinhohtoinen ooppera kaikkialle lonkeronsa ulottavan globaalin suuryhtiön vallasta, onnen etsimisestä ja rakkaudesta.

Indigo pillerit

”Kuulin huudon. Kuulin ihmissielun itkevän yössä. Hän itki tekojensa vuoksi. Ja hän oli yhtä kärsimyksensä kanssa. Hän olisi voinut olla kuka tahansa meistä. Aivan kuka tahansa.”

– Kuoro Indigon libretossa

Indigo

Oopperassa liikutaan monella tasolla: paralleelitodellisuudessa, unimaailmassa ja yksilöiden alitajunnassa, jossa syvin taso on indigotila.

Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso

”Ei kukaan muu uskalla säveltää näin kauniita aarioita ja romanttista tarinaa 2010-luvulla”

– Perttu Kivilaakso & Eicca Toppinen

Perttu Kivilaakso ja Eicca Toppinen kertovat Indigosta

Juoni

Taustaa

Ylikansallinen lääketehdas CoOpCO on kehittänyt Serenide-lääkkeen, joka on lisännyt tuottavuutta ja saanut ihmiset tulemaan toimeen jopa kahden tunnin yöunella. Seitsemän vuotta myöhemmin alkaa ilmetä tuhoisia sivuvaikutuksia: ihmiset eivät enää pysty nukkumaan, he menettävät mielenterveytensä ja raunioituvat fyysisesti. Lääkkeen kehittämisessä on käytetty laitetta, jolla on päästy syvälle ihmisen tajuntaan. Mutta kaikkein syvintä tasoa, jolla Sereniden turvallisuus olisi voitu taata, ei ole koskaan saavutettu. Myös yksi tutkijoista on kuollut kokeissa.

Ensimmäinen näytös

Daniel, yksi koelaitteen keksijöistä, on vetäytynyt vuosiksi yksinäisyyteen menetettyään tutkijaystävänsä Carlin, eikä hän halua enää olla tekemisissä lääketehtaan kanssa. Myrna, Carlin entinen puoliso, pyytää Danielin apua estääkseen kokeiden uudelleen aloittamisen. Daniel ei suostu tähän.

Jäätyään yksin näkee Daniel näkynä Aurelian, joka oli hänen rakastettunsa ja joka työskenteli myös lääketehtaassa. Aurelia aikoo uhrautua ja mennä kokeeseen saadakseen laadukkaammat testitulokset. Samalla hän pelastaisi koko CoOpCo:n tuholta.

Yhtiön pääkonttorissa Danielin isä tri Hackert ja CoOpCo:n toimitusjohtaja Mrs Swanson pohtivat, pitäisikö vanhaa testiä jatkaa. Hackert vastustaa vedoten kokeen vaarallisuuteen. Hän myöntää olleensa kehittämässä lääkettä, mutta vastuussa on tehdas, joka päästi keskeneräisen tuotteen markkinoille. Propagandaministeri ja Kenraali tuovat tiedon, että uhrien määrä nousee räjähdysmäisesti. Swanson määrää kokeen aloitettavaksi sen vaaroista välittämättä.

Ulkona Sereniden uhrit mellakoivat ja hyökkäävät yhtiötä vastaan. Myrna on mielenosoittajien joukossa, ja vartijat pahoinpitelevät ja pidättävät hänet. Daniel tuo Hackertille nauhoituksen, josta selviää, mitä Carlille aikoinaan on tapahtunut.

Aurelia on valmistautumassa kokeeseen, kun Daniel yllättäen ilmestyy paikalle. Aurelia kertoo omistautuneensa täysin CoOpCo:n tutkimustyölle, mutta Danielin tunnustaessa hänelle kaipauksensa rakkaus syttyy uudelleen.

Daniel näyttää Swansonille, Kenraalille ja muille nauhoitteensa Carlin kuolemasta. Hän kertoo päätöksestä yrittää mennä Indigo-tasolle asti, unta säätelevään keskukseen. Vain sinne pääsemällä voi saada tulokset, joilla Sereniden saa korjattua.

Daniel vaatii päästä kokeeseen Aurelian sijaan. Hackertin ja Aurelian vastustuksesta huolimatta Swanson määrää kokeen aloitettavaksi. Aurelia käynnistää koneen: päästään oranssille tasolle, sitten keltaiselle, vihreälle ja siniselle. Koetta ei saada enää pysäytettyä. Aurelia pyytää Danielia tulemaan takaisin, mutta Daniel sanoo tekevänsä tämän kaikkien Sereniden uhrien puolesta.

Daniel tuntuu siirtyneen toiseen maailmaan. Vaikuttaa siltä kuin hän tunnistaisi siellä jotain tuttua, jotain jonka kanssa hän yrittää kommunikoida.

Toinen näytös

Daniel on koneessa tiedottomana. Hän on jäänyt jumiin siniselle vyöhykkeelle ja on hengenvaarassa. Aurelia keskeyttää kokeen. Hackert joutuu toteamaan tilanteen vakavuuden. Väkijoukon viha ulkopuolella yltyy. Aurelia katuu, sillä kokeessa ei ole päästy riittävän pitkälle.

Swanson vaatii kokeen jatkamista hinnalla millä hyvänsä. Hackertin ja Aurelian vaatimukset kokeen keskeyttämisestä ovat turhia. Danielia ajetaan yhä syvemmälle kohti tuntematonta alitajuntaa. Aurelia ja Hackert ovat varmoja, että Daniel kuolee.

Daniel on salaperäisessä kauniissa maisemassa, paikassa, jossa on jotain tuttua, vaikka se on täysin uusi. Myös Carl, jonka hän kohtaa, tuntuu tutulta ja samalla täysin vieraalta. Daniel pyytää Carlia palaamaan, mutta Carl kieltäytyy, koska hän kertoo hallitsevansa maailmaa, jossa he nyt ovat. Daniel hämmästyy entisestään Carlin esiintyessä maailman valtiaana, jumalana. Daniel ei tunnista entistä ystäväänsä, joka yhtäkkiä putoaa voimattomana maahan. Carl sanoo, ettei hän voi palata, he ovat nyt hänen mielensä sisällä. Paikalle ilmaantuu Lapsivanhus, joka vie Carlin pois. Daniel ei ymmärrä, mistä on kysymys eikä sitä, elääkö hän vai onko kuollut.

Myrna raahataan CoOpCo:n kellariselliin. Vartijat aikovat jatkaa pahoinpitelyä, mutta uhmakas Myrna vaatii vapauttamistaan. Hackert ilmestyy viime hetkellä, vapauttaa Myrnan ja pyytää kaikkia tekemisiään anteeksi.

Väkijoukko huutaa vihaisena, se haluaa syyllisen. Koetta seuraava Aurelia huomaa, että Daniel on eloton. Hackert on nyt menettänyt poikansa eikä hänellä ole enää syytä elää. Hän kiroaa oman kohtalonsa, päättää uhrautua ja lähtee kohti raivoavaa väkijoukkoa, joka lynkkaa hänet. Myrna joutuu todistamaan voimattomana sivusta tämän kaiken.

Swanson tulee, puhuu väkijoukolle ja sysää kaiken syyn Hackertille, samalla kun koelaitetta puretaan pois käytöstä. Swanson lupaa parannuksen Sereniden sivuvaikutuksiin ja saa väkijoukon tyytyväiseksi.

Vapaaksi päässyt Myrna ja Aurelia kohtaavat laboratoriossa. Konehirviö on vienyt molemmilta rakastetun. Myrna haluaa tuhota koneen, mutta Aurelia vetoaa, että Sereniden uhrit pitää ensin pelastaa – Indigo on edelleen saavuttamatta. Aurelia valmistautuu kokeeseen toiveenaan kohdata vielä kerran Daniel. Myrna käynnistää salassa tehtävän kokeen, vaikka on jo päättänyt tuhota laitteiston.

Daniel ja Aurelia kohtaavat toisessa ulottuvuudessa. He eivät tiedä mikä on totta, mutta sillä ei ole väliä. Molemmat ylistävät rakkautta ainoana päämääränä, elämän tarkoituksena. Samassa koko ympäristö muuttuu indigon väriseksi. Aurelia ja Daniel ymmärtävät olevansa oman rakkautensa sisällä.

Äkkiä Daniel tuntee kivun päässään ja kertoo Aurelialle lähtevänsä. Hämmentynyt Aurelia katsoo, miten Lapsivanhus ilmestyy ja vie Danielin pois.

Indigo

Indigo noudattaa vanhojen oopperoiden hyväksi havaittua reseptiä. On johtoaiheita, aarioita, duettoja, kuorokohtauksia ja tanssijat. Metalliestetiikka kuuluu harmoniassa, joka halveksuu klassisia perusperiaatteita. Riffit täydentävät ja rytmittävät melodiaa.

Kuvagalleria

Tekijät

Musiikki
Eicca Toppinen
Musiikki
Perttu Kivilaakso
Libretto
Sami Parkkinen
Ohjaus
Vilppu Kiljunen
Lavastus, videosuunnittelu
Sampo Pyhälä
Puvut
Kalle Kuusela
Valaistus
Jussi Kamunen
Koreografia
Reija Wäre
Äänisuunnittelu
Antti Murto

Rooleissa

Musiikki
Eicca Toppinen
Musiikki
Perttu Kivilaakso
Libretto
Sami Parkkinen
Kuusisto Jaakko
Musiikinjohto, musiikin editointi, sovitus ja orkestrointi
Ohjaus
Vilppu Kiljunen
Lavastus, videosuunnittelu
Sampo Pyhälä
Puvut
Kalle Kuusela
Valaistus
Jussi Kamunen
Koreografia
Reija Wäre
Äänisuunnittelu
Antti Murto
Daniel
Per-Håkan Precht
Kenraali
Petri Bäckström

Esitykset ja liput

2 h 25 min
1 väliaika (25 min)
8 esitystä
22.1.2016 – 18.2.2016
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-115 €
Esityskieli englanti
Tekstitys suomeksi ja ruotsiksi
pe 22.1.2016
klo 19:00
to 28.1.2016
klo 19:00
la 30.1.2016
klo 19:00
ke 3.2.2016
klo 19:00
la 6.2.2016
klo 19:00
to 11.2.2016
klo 19:00
la 13.2.2016
klo 19:00
to 18.2.2016
klo 19:00
Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi

Yleisön kommentit

Tiina Kaarne
“Suosittelen kaikille, erityisesti nuorille, jotka eivät aikaisemmin ole oopperaan tutustuneet.”
Päivi Helanto
“2016-vuoden ooppera, jossa yhdistelmä kantaaottava juoni, kaunis, melodinen ja vaikuttava musiikki, upeat lavasteet ja se perinteinen rakkaustarina. Oli ihana ja sopii varmasti myös vientituotteeksi!”
VS
“Indigo on upea yhteisproduktio. Kiitos Apocalyptica, Kansallisooppera/Lilli Paasikivi ja huikean yhteensovittamisen tehnyt Kuusisto. Vaikuttava sisältö, mahtava musiikki.”

#indigo2016