Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 50 min
1 väliaika (25 min)
10 esitystä
18.3.2016 – 6.5.2016
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-126 €
Esityskieli englanti
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Nautinnosta turmioon on lyhyt matka

Tom Rakewell saa perinnön, palkkaa apurikseen Nick Shadow’n, lähtee nauttimaan elämästä ja unohtaa Ann Truloven. Mutta kuka tämä salaperäinen Nick Shadow onkaan ja millaisen palkan hän vaatii palveluksistaan?

William Hogarth teki jo 1700-luvulla kuvasarjan nuorukaisen tiestä nautintojen kautta turmioon. Igor Stravinsky löysi siitä oopperan aiheen, ja kun tarinaan vielä liitettiin aineksia Faustista, tuloksena oli kaikkia oopperan perinteitä tyylikkäästi kunnioittava mestariteos. Alkuvoimaisista baleteistaan tunnettu Stravinsky sävelsi nyt uusklassiseen tyyliin ja loi aarioita ja yhtyekohtauksia hallitusti kuin Mozartin ajan oopperamestarit.

Taidokkaan merkkiteoksen paluuta on odotettu, sillä se tuotettiin Kansallisoopperassa viimeksi lähes 60 vuotta sitten. Kun Hulttion tien ohjaajaksi on saatu moneen kertaan palkittu Dmitri Bertman, luvassa on yllättävää ja tehokasta musiikkiteatteria.

Hulttion tie Stage24-sarjassa ma 6.4.

Katso esitys maksutta Stage24-videopalvelussa

Vaikka ajat ovat poikkeukselliset, elämykset jatkuvat verkossa. Stage24-videopalvelussa julkaistaan maanantaisin ja torstaisin suosittuja oopperoita ja baletteja. Nyt nähtävät tallenteet ovat maailmanlaajuisesti katsottavissa 6 kuukautta esityspäivästä alkaen.

Siirry Stage24-palveluun

Tekijät

Ohjaus
Dmitri Bertman
Lavastus
Hartmut Schörghofer
Puvut
Erika Turunen
Valaistus
Thomas Hase
Koreografi
Edvald Smirnov

Rooleissa

Tom rakewell
Steve Davislim

Juoni

I näytös

Truloven puutarhassa Anne Trulove ja Tom Rakewell iloitsevat kevään tulosta ja rakkaudestaan. Tyttärensä tulevaisuudesta huolehtiva herra Trulove kertoo Tomille, että tämä voisi saada itselleen hyvän paikan lontoolaisesta pankista. Tom ei ole kiinnostunut, sillä hän haluaa rahaa helposti. Silloin ilmestyy Nick Shadow, esittäytyy Tomin kuolleen sedän palvelijaksi ja ilmoittaa nuorukaisen saaneen suuren perinnön. Hän tarjoutuu nyt palvelemaan Tomia. Palkkansa Shadow ottaisi vuoden ja yhden päivän kuluttua. Tomin on ensin lähdettävä Lontooseen selvittämään perintöasioita, mutta hän lupaa pian lähettää hakemaan Annea ja jättää jäähyväiset. Nick Shadow ilmoittaa katsojille, että hulttion tie on alkanut.

Shadow on johdattanut Tomin Lontoon huvituksiin ja Mother Goosen ilotaloon. Miehet ja huorat laulavat kuorossa. Tom muistelee vielä Annea ja haluaisi lähteä pois. Nick Shadow kääntää käkikellon takaisin keskiyöhön ja vakuuttaa Tomin siitä, että aika on hänen puolellaan. Lopulta Mother Goose varaa Tomin itselleen.

Truloven puutarhassa Anne valittaa, ettei ole kuullut mitään Tomista. Hän ei suostu uskomaan, että Tom olisi unohtanut hänet. Anne päättää lähteä Lontooseen.

II näytös

Tom on jo kyllästynyt Lontoon huvituksiin ja muistaa edelleen yksinkertaista maalaiselämää ja Annea. Silloin Nick Shadow esittelee lehteä, jossa mainostetaan turkkilaista Babaa, maksusta esiteltävää parrakasta naista. Shadow ehdottaa, että Tom ottaisi Baban vaimokseen. Näin hän pystyisi osoittamaan vapauttaan tavanomaisesta mausta, ja tämä vapaus voisi tuoda hänelle onnen. Tom nauraa, mutta ymmärtää Nickin idean ja suostuu.

Lontooseen tullut Anne odottaa Tomin talon ulkopuolella. Tom seurueineen tulee ja menee taloon. Tom kehottaa Annea lähtemään takaisin. Kun Baba tulee talosta, Tom tunnustaa Annelle, että Baba on hänen vaimonsa. Anne lähtee ja Tom selittää Baballe keskustelleensa vain maitotytön kanssa.

Tom ja Baba ovat aamiaisella ja Tom on jo saanut tarpeekseen jatkuvasti höpöttävästä Babasta. Seuraa kiihkeä riita ja Baba heittelee astioita. Tom vaientaa Baban ja laulu katkeaa kesken.

Uupunut Tom nukahtaa ja näkee unta: siinä Shadow tuo laitteen, joka tekee Baban särkemän astian sirpaleista leipää. Kun Tom herää, Nick Shadow esittelee hänelle juuri sellaista ihmelaitetta. Shadow sanoo, että laitetta pitää alkaa valmistaa ja markkinoida.

III näytös

Leipäkoneen valmistaminen on vienyt Tomin konkurssiin ja talossa pidetään huutokauppa. Anne kyselee ostajilta Tomia, mutta kukaan ei tiedä missä hän on. Sellem saa kaupaksi monenlaista tavaraa. Viimeisenä tulee esiin Baba, joka jatkaa edellisessä näytöksessä katkennutta lauluaan. Baba vakuuttaa Annelle, että Tom rakastaa tätä edelleen. Ulkoa kuuluu Tomin ja Shadow’n ääni ja Anne lähtee. Baba poistuu ja ilmoittaa, että jos hänet vielä haluaa nähdä, on maksettava pääsymaksu.

On kulunut vuosi ja päivä. Nick Shadow’n on nyt aika saada palkkansa. Hautausmaalla hän sanoo Tomille, että hintana on Tomin sielu. Tom saisi vain valita, miten surmaa itsensä keskiyön koittaessa. Kello alkaa lyödä. Yhdeksännellä lyönnillä Nick antaa kuitenkin vielä yhden mahdollisuuden: jos Tom arvaa oikein kolme Nickin pakasta vetämää korttia, hän pelastuu. Nick vetää ensimmäisen kortin, Tom muistaa sydämen kuningatartaan ja arvaa: herttakuningatar. Toisenkin kortin Tom arvaa oikein. Nick vetää herttakuningattaren toiseen kertaan, ja kun Tom näkee Annen, hän arvaa taas oikein.. Tomin sijasta hautaan vajoaa Nick, mutta ennen lähtöään hän vie Tomin järjen. Tom uskoo nyt olevansa Adonis.

Mielisairaalassa Tom pyytää muita juhlimaan Adoniksen ja Venuksen häitä. Kun Anne tulee katsomaan Tomia, hän uskoo näkevänsä kaipaamansa Venuksen. Tom pyytää anteeksiantoa, Anne lohduttaa häntä ja laulaa Tomille kehtolaulun.

Epilogissa Tom, Shadow, Anne ja Baba astuvat taas esiin ja kertovat tarinan opetuksen: ”Laiskoille käsille ja sydämille paholainen löytää kyllä työtä.”

Hulttion tien pukuluonnoksia

”Tom on viaton, avoin ja herkkä nuorukainen, joka on saanut elää turvallista elämää maaseudun rauhassa. Hän kuitenkin janoaa elämältä enemmän ja päätyy Lontooseen Nick Shadow’n johdattamana. Maailman houkutukset ja pahuus turmelevat ja palelluttavat yllättävästi hänen sielunsa.”

Tuomas Katajala Ooppera & Baletti -lehdessä

Galleria: Hulttion tien hahmoja

Esitykset ja liput

2 h 50 min
1 väliaika (25 min)
10 esitystä
18.3.2016 – 6.5.2016
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-126 €
Esityskieli englanti
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 18.3.2016
klo 19:00
la 19.3.2016
klo 19:00
ke 30.3.2016
klo 19:00
pe 1.4.2016
klo 19:00
la 9.4.2016
klo 19:00
la 16.4.2016
klo 12:00
to 21.4.2016
klo 19:00
ke 27.4.2016
klo 19:00
pe 29.4.2016
klo 19:00
pe 6.5.2016
klo 19:00

Yleisön kommentit

Marjukka
“Oopperan teema oli mielenkiintoinen, varsinkin väliajan jälkeen, laulajat olivat hyviä. Alussa tuntui, että orkesteri peitti solistit, mutta sitten se ei häirinnyt. Virkistyneenä läksin pois, vaikka en olekaan suuri oopperan ystävä!”
Savosta sukellus suuren maailman paheisiin
“Olipas jälleen rohkea veto oopperataloltamme valmistaa näin roisin rohkea tuotanto. Burleskikohtaukset ja -hahmot olivat riemastuttavan antaumuksellisen ruokottomia. Tein myös huomion, että oopperaa rakastavat muutkin mummoikäiset taitavat olla aivan oma ihmislajinsa: kaikki uusi käy, Indigosta sujuvasti Bajadeerin kautta Hulttion tielle. Kiitos!”