Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 1 h 45 min
ei väliaikaa
5 esitystä
2.9.2016 – 15.9.2016
Oopperat
Päänäyttämö
liput
36-139 €
Esityskieli saksa
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Maailmalla ylistetty tuotanto Suomeen

Patrice Chéreaun ohjaamaa, Esa-Pekka Salosen johtamaa ja tähtilaulajilla miehitettyä tuotantoa on ylistetty jo Aix-en-Provencessa, Milanossa ja New Yorkissa, ja syksyllä kansainvälinen oopperatapaus on Helsingissä! Elektra on Aix-en-Provencen festivaalin, Milanon La Scalan, New Yorkin Metropolitanin, Suomen kansallisoopperan, Barcelonan Gran Teatre del Liceun ja Berliinin valtionoopperan yhteistuotanto

Elektra

Järisyttävän moderni klassikko

Vuonna 1909 ensiesityksensä saanut Elektra on edelleen hätkähdyttävän moderni. Richard Strauss sävelsi veriseen tarinaan musiikin, joka järisyttää voimallaan ja viekoittelee soinneillaan. Elektra oli aikanaan sensaatio, ja vieläkin sen hurjuuden ja herkkyyden yhdistelmä hakee vertaistaan.

Juoni

Palatsin pihalla palvelijat kyselevät, onko Elektra tulossa suremaan isänsä kuolemaa, kuten joka päivä tähän aikaan. Kuningas Agamemnonin ja Klytaimnestran tytär Elektra tulee ja eristäytyy yksinäisyyteensä. Palvelijat pilkkaavat ja arvostelevat häntä, vain yksi heistä asettuu hänen puolelleen.

Jäätyään itsekseen Elektra muistelee, miten Klytaimnestra ja tämän rakastaja Aigistos surmasivat kirveellä Troijasta palanneen Agamemnonin. Surun suututtama Elektra ajattelee vain kostoa, jonka hän toteuttaisi sisarensa Krysotemiksen ja veljensä Oresteen kanssa. Orestes oli jo lapsena lähetetty pois palatsista, ja Elektra odottaa joka päivä hänen paluutaan.

Krysotemis keskeyttää Elektran ajatukset ja varoittaa häntä: Klytaimnestra ja Aigistos ovat päättäneet lukita hänet torniin. Krysotemis pyytää sisartaan luopumaan kostosta, jotta elämä voisi jatkua. Elektra torjuu ehdotuksen.

Klytaimnestra tulee seurueineen. Hän valmistautuu uhraamaan jumalille lepyttääkseen heidät, sillä hän näkee painajaisia. Hän haluaa puhua Elektralle, ja kun hän huomaa Elektran puhuvan hänelle tavallista sävyisämmin, hän lähettää seurueensa pois. Äiti kysyy tyttäreltään, mikä lääke toisi hänelle taas rauhallisen unen ja Elektra paljastaa, että on yksi uhraus, joka voisi vapauttaa hänet. Kun kuningatar kysyy toiveikkaasti mitä pitäisi uhrata, Elektra vastaa, että Klytaimnestran itsensä pitää kuolla. Elektra kuvailee kiihkeästi kuinka hänen äitinsä kuolisi Oresteen iskuihin. Kaksi muukalaista on tullut palatsiin ja he pyytävät vastaanottoa. Kuningattaren korvaan kuiskataan jotain, ja hän lähtee heti sanomatta sanaakaan Elektralle.

Krysotemis tulee kertomaan kauhistuttavan uutisen: Orestes on kuollut. Aluksi Elektra ei halua kuulla mitä sanotaan, sitten hän tajuaa epätoivoisena, että hänen on toimittava heti yhdessä sisarensa kanssa. Krysotemis kieltäytyy kuitenkin ja poistuu. Elektran on nyt toimittava yksin.

Toinen muukalaisista on ollut paikalla jo jonkin aikaa. Hän sanoo olevansa Oresteen ystävä ja tulleensa tuomaan tietoa tämän kuolemasta. Elektra ahdistaa häntä kysymyksillä. Kun hän sanoo nimensä, vieras hätkähtää. Elektra ei tunnista häntä ennen kuin talon palvelijat heittäytyvät vieraan jalkoihin: hänen edessään on todellakin Orestes, joka oli uskotellut kuolleensa voidakseen soluttautua palatsiin. Elektra on ilahtunut ja epätoivoinen: hän tuntee kiintymystä veljeensä ja syvää surua valitsemastaan eristäytymisestä. Heidät keskeyttää Oresteen kasvattaja: koston hetki on tullut ja Oresteen on nyt suoritettava se teko, jota varten hän on tullut. Orestes astuu sisälle palatsiin. Elektra kuuntelee ääniä. Kuuluu Klytaimnestran kirkaisu. ”Iske vielä kerran”, Elektra huutaa. Kuningatar vetää viimeisen hengenvetonsa.

Seuraa paniikki: palvelijat ovat kuulleet huudon, mutta he pakenevat kun ilmoitetaan sodasta palaavan Aigistoksen tulosta. Hänet ottaa vastaan Elektra, joka on äkkiä iloisella mielellä, ja koska yö on tullut, hän tarjoutuu valaisemaan Aigistoksen tietä. Pian on Aigistoksen vuoro huutaa apua. Hänkin kuolee kostonhaluisissa käsissä.

Krysotemis kertoo sisarelleen veljen paluusta ja Klytaimnestran ja Aigistoksen murhista. Elektra on ekstaasin ja hulluuden rajoilla, hän sanoo että vain hiljaisuus ja tanssi voivat juhlistaa heidän vapautumistaan. Äärimmäisen kiihkon vallassa hän tanssii kunnes vajoaa maahan: koston toimeenpanija ei ollut hän. Orestes lähtee palatsista yksin ja hiljaa.

Elektra

“Kokonaisuus on niin kauhistuttavan vastustamaton että en tahdo muistaa edes hengittää (…) Tämä tuotanto tulee elämään pitkään, ja siitä tullaan puhumaan vielä pitempään.”

– Shirley Apthorp, Financial Times

Esa-Pekka Salonen

Esa-Pekka Salonen puhuu Elektrasta: ”Se on musertava, kuin moukari”

Kansallisooppera vie Elektran Tukholmaan

Elektra

Elektra kuullaan konserttiversiona vain kaksi päivää Kansallisoopperan ensi-illan jälkeen Tukholmassa The Baltic Sea -festivaalilla 4. syyskuuta. Tukholmassa Elektran esittää Kansallisoopperan orkesteri Esa-Pekka Salosen johdolla. Solisteina esiintyvät mm. Nina Stemme, Waltraud Meier, Elisabet Strid, Tommi Hakala, Mika Pohjonen ja Jenni Lättilä. Esityksessä laulavat ruotsalaiset kuorot Gustaf Sjökvists Kammarkör ja Mikaeli Kammarkör.

Edellisestä vierailusta Tukholmassa on vierähtänyt jo tovi, se tehtiin vuonna 1992. Kansallisooppera on vieraillut Tukholmassa myös 1976 ja 1982. Tukholmaan suuntautui myös Kansallisoopperan edeltäjän Suomalaisen Oopperan ensimmäinen ulkomaanvierailu vuonna 1950.

Tekijät

Musiikki
Richard Strauss
Ohjaus
Patrice Chéreau
Uusintaohjaus
Vincent Huguet
Apulaisohjaaja
Peter McClintock
Lavastus
Richard Peduzzi
Puvut
Caroline de Vivaise
Valaistus
Dominique Bruguière
Valaistussuunnittelun toteutus
Gilles Bottacchi

Rooleissa

Klytaimnestra
Waltraud Meier
Elektra
Evelyn Herlitzius
Krysotemis
Elisabet Strid
Aigistos
Jürgen Müller
Esa Ruuttunen, photo Seppo J. Sirkka / EastPress
Oresteen kasvattaja
1. palvelustyttö
Bonita Hyman
5. palvelustyttö
Kirsi Tiihonen

Esitykset ja liput

1 h 45 min
ei väliaikaa
5 esitystä
2.9.2016 – 15.9.2016
Oopperat
Päänäyttämö
liput
36-139 €
Esityskieli saksa
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 2.9.2016
klo 19:00
ti 6.9.2016
klo 19:00
pe 9.9.2016
klo 19:00
ma 12.9.2016
klo 19:00
to 15.9.2016
klo 19:00

Maksuton esitelmä Elektra-myytistä perjantaina 9.9.

Kärsimys, viha, rakkaus, kiintymys ja raastavat sisäiset ristiriidat – näillä kaikilla on tärkeä merkitys Elektran traagisessa ja psykologisesti kiinnostavassa tarinassa. Millä tavoilla Elektran legendaa voidaan tulkita psykoanalyysin näkökulmasta?

Yhteistyössä Suomen psykoanalyyttisen yhdistyksen kanssa järjestämme Alminsalin lämpiössä perjantaina 9.9. klo 18.00 maksuttoman luennon aiheesta.

Tilaisuudessa kuullaan psykoanalyytikko ja psykoanalyysin asiantuntija Elina Reenkolan esitelmä, jossa hän tarkastelee Elektran myyttiä äidin ja tyttären suhteen sekä äidinmurhan näkökulmista. Reenkolan tulkinnassa Elektran tarina kuvaa kolmioasetelmaa, jossa tyttären suhde äitiinsä on vihan kyllästämä, kun taas isän hahmo on ihannoinnin kohteena. Esitelmässään Reenkola kertoo, kuinka äidin kaipuun, rakastamisen ja äitiin samaistumisen tunteet tappaessaan Elektra lopulta tuhoaa oman naisellisuutensa ja elämänsä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Psykoanalyytikko ja koulutusanalyytikko Elina Reenkola työskentelee psykoanalyysin ja psykoanalyyttisen psykoterapian opettajana Suomen Psykoanalyyttisessä yhdistyksessä sekä Helsingin Psykoterapiayhdistyksessä. Reenkola on Kansainvälisen psykoanalyyttisen yhdistyksen IPA:n jäsen, minkä lisäksi hän on toiminut IPA:n ja COWAP:in (Committee of Women and Psychoanalysis) Euroopan puheenjohtajana. Lisäksi Reenkola on kirjoittanut lukuisia psykoanalyysiin liittyviä kirjoja, kuten teokset Naisen verhottu sisin, Intohimoinen nainen, Nainen ja viha, Äidin valta ja voima sekä Nainen ja häpeä. Reenkola pitää psykoanalyyttistä yksityisvastaanottoa Helsingissä.

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi

Yleisön kommentit

Vakikävija vm 49
“Aivan loistava esitys! Orkesteri soitti hyvin Salosen johdolla ja erityisesti naissolistit olivat omaa luokkaansa. Evelynin tulkinta ja eläytymiskyky aivan upea!”
Pirjo Kantala
“Elektran roolisuoritus oli huikaiseva. Se vei mukanaan. Myös Krysotemis lauloi kirkkaan kauniisti. Orkesterin sointi Esa-Pekka Salosen johdolla oli upeaa. Täydellinen oopperanautinto.”
Maj-Britt Husberg
“Kaikille puhtaasta ja hienosta musiikista nauttiville. Esitys oli fantastinen. Paljon kauniimpi ja positiivisempi, kuin mitä hurjasta aiheesta osasi odottaa. Kiitos!”
Kirsi
“Niin upea esitys, että hengitys on vieläkin täysin salpaantunut.”