Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 35 min
2 väliaikaa (25 min)
7 esitystä
24.3.2018 – 17.4.2018
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Don Quijote

Espanjan kuuman auringon alla

Don Quijote on yksi klassisen baletin merkkiteoksista, joka vie katsojan lämpimään espanjalaiskylään, temperamenttisten ihmisten joukkoon. Kansallisbaletin upea visualisointi, teoksen taiturimaiset numerot ja hauskan vauhdikkaat juonenkäänteet vangitsevat katsojat kerta toisensa jälkeen – eikä ole ihme, että Don Quijotea esitetään aina loppuunmyydyille katsomoille!

Huomioithan, että liput kevään 2018 esityksiin myy lippu.fi.

Don Quijote

Cervantesin klassikkotarina inspiroi tanssimaan

Espanjalaisen Miguel de Cervantesin romaani Don Quijote vuodelta 1605 on yksi maailmankirjallisuuden suurista klassikoista. Teos tulvii tanssiin taipuvia tarinoita, jotka ovat innoittaneet koreografeja jo 1700-luvulta alkaen. Nykyversio pohjautuu Marius Petipan pietarilaiseen koreografiaan 1800-luvun lopulta, ja siinä keskitytään romaanin tarinaan, jossa ihana Kitri ja hänen köyhä rakastettunsa Basilio tarvitsevat apua surullisen hahmon ritari Don Quijotelta ja hänen pieneltä tanakalta palvelijaltaan Sancho Panzalta päästäkseen naimisiin.

Suosittelemme balettia yli 7-vuotiaille katsojille.

Vierailevana tähtenä huipputanssija Polina Semionova

Polina Semionova

Semionova tanssii Kitrinä kahdessa esityksessä

Yksi maailman tämän hetken tunnetuimmista huipputanssijoista Polina Semionova vierailee Don Quijoten kahdessa esityksessä 10.4. ja 12.4. Venäläinen Semionova on tanssinut uransa aikana mm. New Yorkissa American Ballet Theatressa, Berliinin valtionbaletissa, Mihailovski-teatterissa Pietarissa sekä Baijerin valtionbaletissa Münchenissä. Hän on myös vieraillut lukuisissa maailman huippuryhmissä, kuten La Scalan baletissa Milanossa, Wienin valtionoopperan baletissa, Mariinskissa Pietarissa, Bolšoissa Moskovassa sekä Tokion baletissa. Tervetuloa vierailulle Kansallisbalettiin, Polina!

Kuva: Maria-Helena Buckley

#donquijote

Don Quijote

“Don Quijotessa, Marius Petipan mestariteoksessa yhdistyvät espanjalainen tanssi ja 1800-luvun klassinen baletti toisiinsa täysin saumattomasti. Varsinkin erilaisten tanssityylien ja tapahtumien moninaisuus tekevät uusien näyttämöversioiden esittämisen mielenkiintoiseksi.”

– Patrice Bart, koreografi

Kuvagalleria

Juoni

Kitri ja Basilio elävät La Manchassa ja rakastavat toisiaan. Kitrin isä Lorenzo tahtoisi naittaa tyttärensä mieluummin rikkaalle Camacholle kuin varattomalle Basiliolle. Don Quijote ja Sancho Panza saapuvat maita kierrellessään Kitrin kotikylään ja luulee Kitriä palvomakseen Dulcineaksi. Don Quijote päättää jäädä kylään auttamaan tyttöä.

Basilio ja Kitri pakenevat mustalaisleiriin, josta takaa-ajajat löytävät heidät. He onnistuvat kuitenkin karkaamaan. Sillä välin sekavassa tilassa oleva Don Quijote taistelee tuulimyllyjä vastaan ja näkee näkyjä dryadien kuningaskunnassa elävästä Dulcineasta.

Lorenzo ja Camacho pääsevät uudelleen Kitrin ja Basilion jäljille. Kitri aiotaan pakottaa avioitumaan Camathon kanssa, kunnes Basilio iskee partaveitsellä itseään kuolettavasti. Kitri tietää, ettei Basilio ole kuolemassa, ja pyytää Don Quijotea suostuttelemaan isänsä hyväksymään nuorten avioliitto edes sulhasen kuolinhetkellä. Kun Lorenzo on lupauksensa antanut, Basilio hypähtää pystyyn ja paljastaa kaiken olleen vain taitavaa petosta. Kitri ja Basilio juhlivat häitään ja Don Quijote näkee näkyjä Dulcineasta, joka kuljettaa hänet kohti uusia seikkailuja.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Tekijät

Koreografia
Patrice Bart
Musiikki
Ludvig Minkus
Lavastus, puvut
Ramón B. Ivars
Valaistus
John B. Read
Koreografi, espanjalaiset tanssit
José de Udaeta

Rooleissa

Kitri
Polina Semionova
Don quijote
Ville Mäki
Espada
Maksim Tšukarjov
Cupido
Mafalda Fideles

Esitykset ja liput

2 h 35 min
2 väliaikaa (25 min)
7 esitystä
24.3.2018 – 17.4.2018
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-99 €
la 24.3.2018
klo 14:00
la 24.3.2018
klo 19:00
ke 4.4.2018
klo 19:00
pe 6.4.2018
klo 19:00
ti 10.4.2018
klo 19:00
to 12.4.2018
klo 19:00
ti 17.4.2018
klo 19:00

Arviot

Lukupino-blogi 29.3.2018
“Iloinen Don Quijote Kansallisbaletissa” lue lisää
Sylvi 9.2.2015
“Kansallisoopperan Don Quijote on klassikoiden aatelia” lue lisää
Helsingin Sanomat 28.3.2015
“Kansallisbaletti vauhdikkaissa espanjalaistunnelmissa” lue lisää
Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi