Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 3 h 15 min
1 väliaika (30 min)
10 esitystä
6.3.2020 – 2.4.2020
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-119 €
Esityskieli italia
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Kevään 2020 esitykset peruttu

Koronavirusepidemiasta johtuen kaikki Oopperan ja Baletin esitykset peruttiin keväältä 2020.

Richard Wagnerin RING-sarjan toinen osa Valkyyria nähdään talvella 2021, kolmas osa Siegfried keväällä 2021 ja päätösosa Jumalten tuho syksyllä 2021.

Myös balettiensi-ilta COW on siirretty syksyn 2020 alkuun.

Lue lisää

Viettelevään oopperaan lankeaa jokainen

Kyltymätön Don Giovanni himoaa kaikkia, sekä Elviraa että hänen palvelijatartaan ja maalaishäiden morsianta. Kun Don Giovanni tappaa yhden uhrinsa isän, alkaa tapahtumasarja, joka vie viettelijän vääjäämättä kohti julmaa kohtaloaan.

W. A. Mozartin Don Giovanni on yksi maailman mestarillisimmista oopperoista. Ajattomasti helmeilevä musiikki ja hersyvät teemat nähdään nyt uutena tulkintana, jonka ohjaa teatterimaailmasta tuttu Jussi Nikkilä. Luvassa on karnevalistista iloa, himoa ja huumoria.

Huomioithan, että esityksessä käytetään voimakkaita ja välkkyviä valoja.

Suosittelemme esityksiä yli 12-vuotiaille katsojille. Teos sisältää seksuaalista kuvastoa.

Katso Don Giovanni omalla kotisohvalla

Katso esitys maksutta Stage24-videopalvelussa

Vaikka ajat ovat poikkeukselliset, elämykset jatkuvat verkossa. Stage24-videopalvelussa julkaistaan maanantaisin ja torstaisin suosittuja oopperoita ja baletteja. Nyt nähtävät tallenteet ovat maailmanlaajuisesti katsottavissa 6 kuukautta esityspäivästä alkaen.

Siirry Stage24-palveluun

Jussi Nikkilän ohjauksessa rokokoo kohtaa nykyajan

Jussi Nikkilä

”Haluamme tehdä tuotannon, joka Mozartin musiikin tavoin saa katsojat nauramaan ja unohtamaan siteet, joihin arkipäivä heidät vangitsee”.

– ohjaaja Jussi Nikkilä

Galleria

Tekijät

Musiikki
Wolfgang Amadeus Mozart
Ohjaus
Jussi Nikkilä
Lavastus ja projisoinnit
takis
Puvut
Erika Turunen
Valaistus
Kalle Ropponen
Koreografia
Ima Iduozee
Taistelukoreografi
Seppo Kumpulainen

Rooleissa

Juoni

Leporello on vartiossa, kun hänen isännällään Don Giovannilla on taas seikkailu: nyt hän yrittää vietellä Donna Annan. Paikalle tulee Annan isä, komtuuri, ja syntyy taistelu. Don Giovanni tappaa komtuurin, mutta pääsee pakenemaan tunnistamattomana. Donna Anna vannottaa sulhastaan Don Ottaviota kostamaan isänsä kuoleman.

Don Giovanni tapaa Donna Elviran, jolle hän on aikoinaan vannonut rakkautta (Elvira: Ah! chi mi dice mai quel barbaro dov’è). Leporello kertoo Elviralle Don Giovannin lukuisista valloituksista luetteloaariassaan (Madamina, il catalogo è questo). Elvira on siis ollut vain yksi Don Giovannin valloitus 2065 vietellyn joukossa.

Vietetään Zerlinan ja Masetton häitä. Don Giovanni kiinnostuu morsiamesta ja kutsuu hääseurueen luokseen. Sillä aikaa Leporello huolehtii siitä, että sulhanen Masetto pysyy tapahtumista kaukana. Don Giovanni viettelee Zerlinaa (duetto Là ci darem la mano), mutta Donna Elvira puuttuu asiaan. Kun Donna Anna ja Don Ottavio tulevat paikalle, Anna tunnistaa isänsä murhaajan ja vaatii kostoa (Or sai chi l’onore).

Juhlissa Don Giovanni laulaa juomalaulun (Fin ch’han dal vino) ja yrittää tanssin aikana vietellä Zerlinan uudelleen. Donna Anna ilmiantaa kuitenkin hänet murhaajana. Don Giovanni pakenee, Leporello on tainnoksissa juhlahuuman keskellä.

Leporello kapinoi eikä haluaisi enää palvella moraalitonta isäntäänsä. Don Giovanni kuitenkin lahjoo Leporellon jatkamaan. Seuraavaksi Don Giovanni kiinnostuu Elviran palvelijattaresta ja vaihtaa Leporellon kanssa vaatteita vietelläkseen hänet. Leporello puolestaan vie Elviran pois paikalta. Giovanni laulaa serenadin tytölle (Deh! vieni alla finestra).

Masetto tulee kostamaan ja Don Giovanniksi luultu Leporello joutuu pakenemaan. Leporello joutuu paljastamaan henkilöllisyytensä, mutta pääsee pakoon. Don Ottavio kertoo rakkaudestaan Annaan (Il mio tesoro intanto).

Don Giovanni kohtaa surmaamansa komtuurin ruumiin ja kutsuu tämän illalliselle. Ruumis vastaa myöntävästi.

Illallisten alkaessa Donna Elvira tulee pyytämään turhaan, että Don Giovanni muuttaisi elämäänsä. Samassa saapuu vieras: komtuurin ruumis on noudattanut kutsua. Ruumis vaatii Don Giovannia tilille teoistaan, mutta Don Giovanni ei suostu katumaan.

#dongiovanni

W. A. Mozart: Don Giovanni; Markus Suihkonen, Tamuna Gochashvili, Tuomas Pursio, Koit Soasepp, Henri Uusitalo

Oopperamaailman kuolematon klassikko

Kun aikansa taitavin libretisti ja nerokkain säveltäjä kohtasivat, syntyi omaperäisesti tragiikkaa ja komiikkaa yhdistävä ooppera. Don Giovannia pidetään yhtenä koko oopperahistorian keskeisimmistä teoksista.

Mutta mikä tekee klassikosta klassikon?

Erika Turusen pukuluonnoksia

Yleisön kommentit

Mozart fan
“Hieno, värikäs ja viihdyttävä "rock-ooppera". Ensi-ilta sähköinen tunnelma täynnä dramatiikkaa... Musiikki taivaallista. Turhat, päälleliimatut rivoudet olisi voinut jättää pois. Mestariteos ei niitä kaipaa.”
Historicus
“Nuorella ohjaajalla oli yritystä: menoa ja meininkiä, liikettä ja väriä – ei vaaraa nukahtamisesta!”
Raakel
“Upea, moderni versio Don Giovannista!”
Bunny
“Vahva esitys, rohkea toteutus.”
Maria
“Ihanan eläväinen esitys! Tuomas Pursio oli huikea Don Giovannin roolissa! Koreografiat monitahoisia ja näyttäviä.”
Pilleri
“Esitys oli värikäs, moderni ja tuore, pursuten yllätyksiä ja kieli-poskella -ideoita, joista omassa mielessä on voinut vain unelmoida. Toki myös teoksen alkuperäinen synkkyys kätkeytyi tämän värikylläisyyden alle: jälkeenpäin ajatellen paheiden nelikon irstaus, ahneus, juoppous ja riippuvuus iskeytyminen noin lujasti tajuntaan jätti onton tunteen siitä, mihin maailma on menossa - ja taisi olla menossa jo silloin, kun teos on sävelletty ja libretto kirjoitettu.”
+80
“Bravissimo!”

Arviot

Suomen Kuvalehti, 20.3.2020
“Ristiriitainen Don Giovanni” lue lisää
Demokraatti, 9.3.2020
“Kansallisoopperan Don Giovannissa navigoidaan tyylin karikoissa ja suotuisessa myötäisessä” lue lisää
Tarkkaamo-blogi, 7.3.2020
“Don Giovanni kokkeliorgioissa” lue lisää
Hufvudstadsbladet, 7.3.2020 (tilaajille)
“Begär och beroende gör alfahannen Don Giovanni till ett människovrak – Jussi Nikkilä gör en färgstark debut som operaregissör” lue lisää
Helsingin Sanomat, 7.3.2020
“Jussi Nikkilän ohjauksessa naissankari Don Giovanni rypee saastassa ja vetää kalsarikännit” lue lisää

Esitykset ja liput

3 h 15 min
1 väliaika (30 min)
10 esitystä
6.3.2020 – 2.4.2020
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-119 €
Esityskieli italia
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 6.3.2020
klo 19:00
ke 11.3.2020
klo 19:00
pe 13.3.2020
klo 19:00
ti 17.3.2020
klo 19:00
to 19.3.2020
klo 19:00
la 21.3.2020
klo 14:00
ke 25.3.2020
klo 19:30
pe 27.3.2020
klo 19:30
ti 31.3.2020
klo 19:00
to 2.4.2020
klo 19:00

Tämäkin teos kuuluu kausikorttiin

kanta-asiakkaat

Varmista paikkasi

Kausikortin hankkimalla ostat liput koko kauden 2019–2020 valittuihin uutuusesityksiin, joita on yhteensä seitsemän. Saat alennuksia, etuja ja oman vakiopaikkasi katsomoon.

Kausikorttien 2019–2020 myynti on päättynyt.

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.

Majoitu ja nauti

Etusi -20% Radisson Blu -hotelleihin

Täydennä elämysiltasi hotelliyöllä. Oopperan ja Baletin asiakkaana pääset nauttimaan Helsingin Radisson Blu Hotellien vieraanvaraisuudesta etuhintaan.

Hemmottelutarjous pitää sisällään kahden hengen yöpymisen valitsemassasi hotellissa Helsingissä, lasilliset kuohuvaa saapuessanne sekä Super Breakfast -aamiaisen.

Tutustu tyylikkäisiin hotelleihin ja varaa hotelliyö.