Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 45 min
Tien päällä
Vierailunäyttämö
Esityskieli ruotsi

Ensimmäinen ruotsinkielinen koululaisooppera

Cecilia Damström: Djurens planet

Oopperaa ammattilaisten kanssa

Alakouluoppilaiden ja oopperan ammattilaisten yhteistyönä syntynyt Djurens planet sai ensi-iltansa 15.3.2019 Alminsalissa. Teos on Kansallisoopperan ja -baletin ensimmäinen ruotsinkielinen koululaisooppera ja se toteutetaan ruotsinkielisten säätiöiden tuella. Syksystä 2019 alkaen suomenruotsalaisten koulujen oppilaat pääsevät mukaan projektiin eri puolilla Suomea.

Djurens planetin esitykset päättyvät syksyn 2020 kiertueen jälkeen.

Koululaisoopperaa teidänkin kouluunne?

Koululaisoopperan valmisteluvaiheessa 40–60 oppilaan ryhmä 3-6. luokkalaisia perehtyy opettajiensa johdolla teoksen musiikkiin, roolihahmoihin ja aiheeseen sekä opettelee näyttämöilmaisua. Teoksen aihepiiriin perehdytään eri oppiaineissa oopperalta saadun kattavan materiaalipaketin avulla. Ennen esitystä ohjaaja ja kapellimestari/kosketinsoittaja vierailevat koululla harjoittamassa musiikkia ja ohjausta yhden koulupäivän ajan. Nämä ennakkokäynnit toteutetaan kouluissa syys-lokakuussa. Teoksessa on mukana kenraaliharjoituksen aikana kaksi ulkoa laulettavaa yhteislaulua, johon kaikki koululaiset voivat osallistua.

Esityspäivänä teos esitetään koulutovereille ja perheille yhdessä pukujen, maskeerauksen, lavastuksen, laulajien ja muusikoiden kanssa.  Koulun oppilaat näkevät esityspäivänä klo 14 tapahtuvan kenraaliharjoituksen. Illalla klo 18 on yleisöesitys, jonka liput koulu itse myy ja jonka tuotot koulu/esiintyvät luokat voivat itse pitää. Djurens planet maksaa koululle 700€ ja useat koulut maksavat teoksen hinnan lipputuloistaan ja käyttävät loput esim. leirikoulua varten.

Projektin ennakkopäivän ja esityspäivän  ohjaus tapahtuu koulusta riippuen joko suomeksi tai ruotsiksi. Teoksen esityskieli on ruotsi.

Oopperaprojektin tavoitteena on lisätä oppilaiden itsetuntemusta, vahvistaa sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, tutustuttaa oopperaan taidemuotona ja luoda kaikin puolin innostava ja voimaannuttava kokemus yhteisen tekemisen avulla.

Lisätiedot: vastaava tuottaja tuula.jukola-nuorteva@opera.fi, puh. +358 9 4030 2516 (klo 9-16)

Cecilia Damström: Djurens planet

Koululaisoopperan pääteema on tällä kertaa ihmisen suhde eläimiin. Planeettamme on eläinten ja ihmisten, olemme kaikki oikeutettuja elämään täällä – mutta kuinka paljon saamme päättää toisten elämästä?

Cecilia Damström: Djurens planet

Oopperassa kuuluu oppilaiden ääni

Djurens planetin synopsis ja libretto pohjautuvat Åshjödenin koululla maaliskuussa 2018 pidettyyn työpajaan, jossa 3-6-musiikkiluokkien oppilaat saivat kertoa ajatuksiaan, tunteitaan ja toiveitaan tulevan oopperan aiheen suhteen.

”Oppilaat palasivat toistuvasti teemoihin ihmisen ja eläinten välisestä suhteesta, empatiasta ja halusta tulla kuulluksi,” kertoo koululaisoopperan libretisti Monica Vikström-Jokela.

Synopsis

Joy haluaa löytää ystäviä, mutta kukaan ei ole kiinnostunut edes hänen koirastaan. Kaikki haluavat vain katsoa uusimmat eläinvideot netistä. Jack-koira joutuu kärsimään Joyn turhautumisesta. Joy ei välitä Jackin pyynnöistä päästä ulos tai saada ruokaa, vaan tekee videon, jossa hän esittelee Jackin vinkumista laulamisena.

Videosta tulee hitti ja Joysta tulee yhdessä yössä kuuluisa. Hetken Joy on onnellinen. Mutta sitten tulee Mainosmies. Hän julistaa, että Joy ei saa tyytyä näin vähään. Mainosmies yllyttää Joyta tekemään yhä uusia koiravideoita, joissa Jack esiintyy yhä nöyryyttävimmissä rooleissa. Kuuluisuus ja rikkaus sokaisevat Joyn. Hän ylpeilee sillä, että hänellä on liskonnahkakengät ja tonnikalan hampaista valmistettu rannekoru. Hän syö kalleimpia herkkuja kuten strutsipihvejä ja kengurukotletteja.

Tutkijat esittävät uuden keksintönsä: portaali, joka vie tuntemattomiin paikkoihin avaruudessa. Mainosmies ja fanit vaativat, että Joysta tulee portaalin koekani. Vastahakoisesti Joy kävelee Jack-koiran kanssa portaalin läpi. Seuraavana hetkenä he löytävät itsensä Eläinten planeetalta.

Eläinten planeetalla ihminen on vain yksi eläinlaji muiden joukossa. Eläimet olettavatkin, että Joy on Jackin lemmikki. Aluksi Joy suuttuu tästä. Planeetan lohikäärme-hallitsija saa hänet kuitenkin oivaltamaan, miten huonosti hän on kohdellut eläimiä ja koiraansa. Juuri kun Joy on pyytänyt Jack-koiralta anteeksi, lohikäärme huomaa Joyn liskonnahkakengät. Lohikäärme raivostuu, sillä liskot ovat hänen serkkujansa. Pyrstöllään lohikäärme yrittää pyyhkäistä Joyn avaruuteen. Jackin avulla Joy pelastuu ja pääsee portaalin kautta takaisin kotiin.

Nyt Mainosmies ja fanit haluavat nähdä Joyn uudet eläinvideot. Mutta Mainosmiehen kauhistukseksi Joy kieltäytyy tekemästä koirastaan enää naurunalaista. Sen sijaan haluaa hän nyt kertoa siitä, mitä hän on oppinut Eläinten planeetan asukkailta.

#djurensplanet #koululaisooppera

Cecilia Damström: Djurens planet

Ooppera & Baletti on tuottanut koululaisoopperoita alakoululaisten kanssa jo yli 20 vuoden ajan, ja omakohtaista kokemusta oopperan tekemisestä on saanut yli 30 000 oppilasta noin neljässäsadassa koulussa eri puolilla Suomea.

Katso koko esitys

Cecilia Damström: Djurens planet

Tekijät

Musiikki
Cecilia Damström
Libretto
Monica Vikström-Jokela
Ohjaus
Martina Roos
Lavastus, puvut
Anna Kontek
Valaistus
Vesa Pohjolainen

Rooleissa

Vieraileva solisti
Hedvig Paulig
Vieraileva solisti
Katariina Heikkilä