Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 3 h 15 min
1 väliaika (25 min)
7 esitystä
2.2.2017 – 1.3.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-109 €
Esityskieli ranska
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Mustalaistytön kohtalokas rakkaus

Carmen; Katija Dragojevic; Daniel Johansson

”Rakkaus on kapinallinen lintu, jota kukaan ei voi kesyttää, sitä on turha kutsua jos se haluaa kieltäytyä.”

– Carmenin Habanera

Kun Don José kohtaa villin Carmenin, entinen elämä ja Micaëla saavat jäädä… Mutta vapaan naisen tunteita ei voi kahlita! Kun toreadori vie Carmenin, edessä on enää yksi ratkaisu.

Verevä tarina, tarttuvat sävelmät ja kiihkeät espanjalaiset rytmit ovat tehneet Carmenista maailman suosituimman oopperan. Tutut melodiat siivittävät kohtalontäyteistä rakkaustarinaa, joka sijoittuu tällä kertaa 1930-luvun levottomaan Espanjaan. Näyttävästi toteutettu tarina etenee kohtauksesta toiseen elokuvamaisen tehoavasti.

Carmen; Katija Dragojevic

”Hänessä oli outoa ja villiä kauneutta, joka hämmästytti aluksi, mutta jota ei voinut unohtaa. Erityisesti hänen silmissään oli samalla kertaa paheellinen ja kesytön ilme, jollaista en sen jälkeen ole nähnyt yhdessäkään ihmiskatseessa. Mustalaisen silmä, suden silmä, kuuluu espanjalainen sanonta. Jos teillä ei ole aikaa mennä eläintarhaan tutkimaan suden katsetta, katsokaa kissaanne kun se vaanii varpusta.”

Prosper Meriméen kuvaus Carmenista

Juoni

Tapahtuu Espanjan Sevillassa 1930-luvulla juuri ennen sisällissotaa.

 

I näytös

Sotilaat kuluttavat torilla aikaansa ja puhuvat tupakkatehtaan tytöistä. Micaëla saapuu ja kyselee Don Joséta, kersantti Morales sanoo hänen tulevan pian vartioon. Seuraa vahdinvaihto, lapset matkivat sotilaiden kulkuetta. Don José muistelee Micaëlaa kun muut puhuvat tupakkatehtaan tytöistä.

Tehtaassa alkaa tauko, kylän miehet odottelevat tyttöjä torilla. Viimeisenä tulee kaikkien palvoma Carmen ja laulaa Habaneran, jossa hän heti näyttäytyy eroottisena ja viettelevänä. Don José ei välitä hänestä, mutta Carmen heittää hänelle kukan.

Micaëla palaa ja tuo Don Josélle kirjeen tämän äidiltä. Duetossaan he muistelevat onnellista aikaa kotona. Äiti kehottaa kirjeessä poikaansa palaamaan kotiin ja avioitumaan Micaëlan kanssa.

Tupakkatehtaasta kuuluu hälinää: Carmen on hyökännyt työtoverinsa kimppuun. Hänet pidätetään ja Don José lähtee viemään tyttöä vankilaan. Carmen antaa hänelle kuitenkin vietteleviä lupauksia ja niin Don José päästää hänet pakenemaan ja joutuu itse pidätetyksi.

 

II näytös

Lillas Pastian majatalo. Mustalaistytöt laulavat ja tanssivat. On sulkemisaika, vieraat ovat lähdössä kun taloon tulee toreadori Escamillo, joka ylistää aariassaan härkätaistelijan elämää. Hän kiinnostuu heti Carmenista.

Salakuljettajat suunnittelevat seuraavaa retkeään. Carmen odottaa vankilasta vapautunutta Don Joséta. Don José tulee, mutta kun kasarmista kuuluu iltasoitto, hän haluaa palata (Don Josén kukka-aaria). Carmen suostuttelee häntä jäämään. Kun paikalle tulee luutnantti Zuniga joka lähentelee Carmenia, Don José hyökkää hänen kimppuunsa. Nyt Don José päättää liittyä salakuljettajiin.

 

III näytös

Salakuljettajat ovat matkallaan. Don José jätetään vartioon, Carmen vaatii häneltä vapautta.

Kun Frasquita ja Mércèdes povaavat korteista, Carmen näkee niissä kuoleman. Salakuljettajat palaavat ja pyytävät naiset avustamaan.

Escamillo tulee, hän etsii Carmenia johon on rakastunut. Tämän kuullessaan Don José haastaa hänet kaksintaisteluun. Hän on jo tappamassa Escamillon, kun Carmen pelastaa tilanteen. Escamillo kutsuu kaikki härkätaisteluun.

Micaëla tulee tapaamaan Don Joséta ja houkuttelee hänet takaisin, sillä äiti on kuolemaisillaan.

 

IV näytös

Hotellihuoneessa lähellä härkätaisteluareenaa, josta välillä kantautuu toreadorimusiikki. Carmenista on tullut Escamillon rakastajatar ja Escamillo omistaa taistelunsa hänelle.

Härkätaistelijat saapuvat, kansa osoittaa suosiotaan. Carmenia varoitetaan Don Josésta, mutta hän ei välitä.

Areenan ulkopuolella Don José kohtaa Carmenin ja pyytää häntä lähtemään kanssaan, mutta Carmen ei halua: hän on syntynyt vapaana ja kuolee vapaana. Don José tappaa Carmenin veitsellä.

Carmen; Katija Dragojevic; Melis Jaatinen; Margarita Nacér

Villi ja vapaa Carmen

”Olen säveltänyt eloisan ja selkeän oopperan, joka tulvii väriä ja melodiaa.” -Georges Bizet

Galleria

Carmen; Melis Jaatinen; Jaakko Kortekangas; Katija Dragojevic; Aki Alamikkotervo; Margarita Nacér

Carmenin tallenne verkossa

Vaikka ajat ovat poikkeukselliset, elämykset jatkuvat verkossa. Katso Carmenin tallenne Stage24-palvelussamme 11.2. klo 19 alkaen: oopperabaletti.fi/stage24. Tallenne on katsottavissa Stagella kuusi kuukautta.

Tekijät

Musiikki
Georges Bizet
Ohjaus
Arnaud Bernard
Lavastus
Alessandro Camera
Puvut
Carla Ricotti
Valaistus
Patrick Méeüs
Koreografia
Gianni Santucci

Rooleissa

Don josé
George Oniani
Don josé, moralés
Zoran Todorovich
Timothy Mix, photo Roy Cox
Escamillo
Lillas pastia
Timo Paavola

Esitykset ja liput

3 h 15 min
1 väliaika (25 min)
7 esitystä
2.2.2017 – 1.3.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-109 €
Esityskieli ranska
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
to 2.2.2017
klo 19:00
la 4.2.2017
klo 19:00
ti 7.2.2017
klo 19:00
pe 10.2.2017
klo 19:00
ti 14.2.2017
klo 19:00
ke 22.2.2017
klo 19:00
ke 1.3.2017
klo 19:00

Yleisön kommentit

Jyrki
“Katja Dragojevic Carmenina vei järkeni. Myös Tim Mix oli huikea Toreadori. Mikä tunnetila! Kyyneleet ja kylmät väreet virtasi. Onnistunut sijoittelu Espanjan sisällissotaan. Hidastuskohtaukset olivat upeita mutta en valitettavasti ymmärtänyt niitten merkitystä. Viisi tähteä muuten mutta Don Jose Daniel Johanssonin sairastuminen verotti vaikka Zoran Todorovichin laulu oli myöskin ylimaallista.”
Pentti Moisio
“Taas kerran hieno versio suosikkioopperastani Carmen, jota uusien oopperan ystävien kannattaa tulla katsomaan!”
Pirjo Wesaniemi
“Upeat kaksi Carmenia saman viikon sisällä 4.2. ja 10.2. Huikea miehitys, orkesteri ja kuoro. Kaksi eri kapellimestaria, mutta vieläkin toreodori soi päässä. Voin suositella kaikille, aloittelijoille ja suurkuluttajille. Hieno ohjaus ja lavastus. Ei yhtään heikkoa lenkkiä. Mikä nautinto!”
Karhu
“Carmen oli hyvä ja nautittava esitys. Puitteethan on loistavat ja henkilökunta ammattitaitoista.”
Hellythoo
“Kertakaikkisen upea!”
Tuula
“Sydänta sykähdyttäva kokemus, kuten aina. Mari Palo oli loistava. Kiitos myös ravintola- ja vaatesäilytyshenkilökunnalle; oikea asenne asiaspalvelussa - hymyillen.”
Miika
“Hyvä tarina ja loistava musiikki. Yksityiskohtana hieno lavastus.”
Jevgeni Onegin

Sinua voisi kiinnostaa myös

Jevgeni Onegin

Ooppera, jonka musiikki soi suurta kaihoa

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi