Siirry sisältöön
Tanssijan työvälineet

Tanssija Anna Sariola

Keho on työvälineistä tärkein. Sitä täytyy huoltaa joka päivä aamuisin, harjoitusten tauolla sekä niiden jälkeen. Kehonhuoltovälineistä eniten käytössä ovat musta yamuna-pallo, puinen jalkarulla sekä kuminauha erilaisiin venytyksiin. Lisäverryttelyjä tulee tehtyä myös aamu- ja iltapäivälenkeillä koiran kanssa, aina kun aamu-uninen bulldoggi suostuu kunnon kävelylle.

Tossujen muokkaamiseen tarvitaan useampia välineitä. Pohjat käsitellään sopiviksi mattoveitsellä, pihdeillä ja vasaralla. Tossunauhojen päät pitää polttaa, jotta ne eivät lähde purkautumaan.

Kärkitossuja on käytössä yleensä jopa 10 paria. Jalan koko vaihtelee aamusta iltaan ja esitysten aikana. Usein tarvitaan eri tossut saman baletin eri näytöksiin. Joskus tossut vaihdetaan lavan sivussa kohtausten välissä, ja siihen menee ehkä 30 sekuntia.

Esityksiin valitaan tietenkin parhaassa kunnossa olevat tossut. Upouudella parilla ei kuitenkaan voi mennä näyttämölle. Tossut pitää ensin ajaa sisään, muokata sopiviksi, merkitä niiden käyttötarkoitus ja laittaa sitten sivuun odottamaan, ettei niitä vahingossa kuluta liikaa.

Siniset tossut ovat Triplan the Concert -teoksesta syksyltä 2019. Mustat ovat Sylviasta, lähes vuoden takaa. On ekologista käyttää tossut loppuun asti harjoituksissa ennen kuin niistä luopuu.

Tutu oli nuorempana ihanin mahdollinen esiintymisasu, vuosien myötä sen vetovoima karisee pois. Carmenissa on ihanaa, kun saamme olla oikeita ihmisiä, ronskeja, aikuisia naisia hentojen prinsessojen sijaan.

Kampaamo-maski tekee tanssijoille nutturat esityksiin, mutta harjoituksiin kampaukset tehdään itse. Irtopuuteria pitää välillä lisätä esitysten aikana.

Jalassa olevat untuvatöppöset ovat käytössä päivittäin. Niiden sisään mahtuvat kärkitossutkin. Töppöset pitävät nilkat ja varpaat lämpiminä harjoitusten tauolla ja esimerkiksi salista toiseen vaihdettaessa. Alkujaan töppöset on suunniteltu alppikiipeilijöiden tarpeisiin, mutta ne ovat erinomaiset tanssjoille.

 

Kuva UNTO RAUTIO
Teksti TUIKE LEHKO