Näytäntötyöntekijät vastaavat lavasteiden, tekniikan ja toimintojen rakentamisesta näyttämölle esityksiä ja harjoituksia varten: asennamme tanssimatot ja balettilattiat, operoimme henkilönostimia ja valaistusta, avaamme ovia ja varmistamme että kaikki toimii kuten pitääkin.
Tulin ensimmäistä kertaa töihin Oopperaan ja Balettiin vuonna 2008. Aloitin näyttämöpuolella, mutta sähköalan opintojeni myötä olen siirtynyt valaistusosastolle. Täällä minut on koulutettu käyttämään myös pyrotekniikkaa. Tuleen ja räjähdyksiin sisältyy aina riskejä. Siksi kaikki harjoitellaan ja testataan tarkasti.
Porakonetta ja sahaa tarvitaan esityksen rakentamiseen ja purkamiseen. Elementit kasataan ruuveilla, jotta ne voidaan helposti purkaa ja koota uudestaan. Kasaamista ja purkamista riittää, koska Oopperatalossa esitetään ja harjoitellaan useita teoksia samaan aikaan. Tämä työ käy hyötyliikunnasta.
Esityksen rakentamisessa käytetään myös teippejä. Musta leveä teippi on hyvä ja huomaamaton yleisteippi. Kiiltävää alumiiniteippiä käytetään esimerkiksi pyrotekniikan läheisyydessä, sillä se kestää lämpöä. Sitä voidaan myös hyödyntää valoefekteissä. Värikkäillä merkkausteipeillä merkitään lavasteiden paikat, jotta lavasteet voidaan aina palauttaa tarkasti omille paikoilleen.
Erilaisia sähköpiuhoja tarvitaan moniin tarkoituksiin. Isot johdot kiinnitetään kestävillä kangasliinoilla, jotta ne pysyvät varmasti paikallaan. Sähkömittarilla tarkistetaan, että piuhat ovat ehjiä ja sähköä tulee. Metalliset lukot ovat osa näyttämön nostokoneistoa. Ne kestävät todella paljon painoa. Nestekaasuputkea tarvitaan pyrotehosteissa. Kaasu sytytetään sähköisellä sytyttimellä ja liekin kokoa säädetään kaasupullosta.
Tässä työssä on hyvä käyttää hanskoja etenkin nyt korona-aikana. Hanskojen tarpeellisuuden huomaa viimeistään siinä vaiheessa, kun kädet ovat mustat ̶ pyrotöissä kädet nokeentuvat aina.
Parasta työssäni on vaihtuvuus. Vaikka esityksissä tehdäänkin oikeastaan aina samoja asioita, ne tehdään eri teoksissa aivan eri tavalla. Raskainta on odottelu: näytäntötyöntekijät joutuvat usein odottamaan valmiustilassa harjoituksissa, mikä on joskus hieman tylsää, mutta siihenkin tottuu.
Teksti PAULA RANTO
Kuvat UNTO RAUTIO