Siirry sisältöön

Oopperaravintolassa alkaa syksyllä uusi aikakausi, kun Food&Events Tapahtumaravintolat aloittaa ravintolapalvelujen tuottajana. Ravintolatoimenpäällikkö Noora Luojus ja keittiöpäällikkö Teemu Sierla kertovat, mitä kaikkea syksy tuo tullessaan.

Kokonaisvaltaisia elämyksiä ja uusia palveluja

”Tavoitteemme on tarjota asiakkaille arjen luksusta ja nautintoa kaikille aisteille. Haluamme, että tarjoilutuotteet täydentävät ooppera- tai balettikokemuksen kokonaisvaltaiseksi elämykseksi, joka jää mieleen pitkäksi aikaa. Oopperaravintolassa vierailun tulee olla yhtä korkeatasoinen kuin näyttämöllä olevan esityksen”, Teemu summaa Oopperaravintolan toiminnan tavoitteet ja ytimen.

Lämpiöiden sisustusta ja tarjoilupisteiden sijaintia ei olla nyt muuttamassa, mutta Juhan kulman tarjoilupisteelle tuodaan odotettu uutuus: tiskillä nököttää nyt erikoiskahvikone, josta tarjoillaan asiakkaille cappuccinoa ja espressoa. Ravintolan palveluja tehostetaan tuomalla lämpiöihin runsaasti näyttöjä, joista asiakkaat saavat tietoa myynnissä olevista tuotteista ja niiden hinnoista. Silloin tällöin esitysten väliajalla saattaa törmätä myös liikkuvaan tarjoilukärryyn, jossa myydään kiinnostavia kauden tuotteita tai vaikkapa tuliaisia kotiin vietäväksi.

Noora odottaa esityskauden alkua innokkain ja luottavaisin mielin. ”Valmistelut ovat sujuneet tosi hyvin, yhteistyö Oopperan kanssa on ollut saumatonta. Nyt jäljellä on enää vain loppukiri, ja valmistaudumme ovien avautumiseen ja suunnitelmien panemiseen käytäntöön.”

Oopperataloon oma konditoria

Oopperatalossa työskentelee jatkossa oma kondiittori. Sokerileipuritaide istuu Töölönlahdelle hyvin, sijaitsihan Oopperatalon tontilla aikaisemmin sokeritehdas. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikki leivokset, marmeladit, vaahtokarkit ja suklaakonvehditkin valmistetaan talossa paikan päällä. Kondiittoritoimintaa käynnistellään syksyn ajan, ja sen on tarkoitus alkaa toden teolla alkuvuodesta 2022.

”Oman kondiittorin ansiosta voimme ketterästi tuottaa erilaisia tuotteita esityksiä ja tapahtumia varten. Jotkut leivokset ja tuotteet ovat tarjolla koko esityskauden syksystä kevääseen, mutta tuomme vaihtelua valikoimaan esimerkiksi oopperoiden ja balettien omilla nimikkoleivoksilla tai muilla niin sanotuilla signature-tuotteilla”, Teemu kertoo. Teosten omat nimikkoleivokset kuvastavat kyseistä teosta maultaan tai ulkonäöltään, usein kummallakin tavalla. ”Haluamme, että leivoksen nauttimalla saa mielikuvan illan esityksestä. Nimikkoleivoksia tehdään myös erilaisilla teemoilla: esimerkiksi Kansallisbaletin satavuotisjuhlavuosi saa oman nimikkoleivoksen”, Teemu lisää. Kaiken kaikkiaan tarjoilutuotevalikoima vaihtuu kerran vuodessa, ja syys- ja kevätkauden esityksiin on myynnissä erilainen menu.

Mahdollisimman monien tuotteiden tekeminen itse paikan päällä on myös vastuullinen teko. ”Taistelemme kaikin voimin hävikkiä vastaan, ja se on helpompaa, kun hoidamme asiat itse. Säästöä syntyy myös logistiikan päästöissä ja kuluissa”, Noora lisää.

Myös Teemulla on hyvä fiilis. ”Kiirettä piisaa, mutta se kuuluu asiaan, sillä pyrimme tekemään kaiken mahdollisimman hyvin ja pieteetillä. Oopperatalo on kiinnostava paikka, jossa on paljon mahdollisuuksia ja haasteita.”

Syksyllä otetaan ilo irti satokaudesta

Oopperaravintolan tuotteissa hyödynnetään mahdollisimman paljon kotimaisia ja pohjoismaisia raaka-aineita. Kausiajattelu on vahvasti mukana tuotevalikoimassa. Yhteistyö mielenkiintoisten lähialueiden pientoimittajien kanssa tuo saataville uusia kiinnostavia raaka-aineita ja tuotteita. Mehiläispesät Oopperatalon katolla ovat edelleen asuttuja, joten jatkossakin Oopperaravintolassa tarjoillaan talon omien pesien hunajaa.

”Pyrimme pitämään erilaiset ruokavaliot mahdollisimman hyvin mukana valikoiman suunnittelussa. Kasvisruoka on jatkuvasti nouseva trendi, joten tarjolla on vegaaneillekin sopivia tuotteita. Oopperan ja Baletin asiakaskunta on monimuotoinen, siksi meidän tulee huomioida myös eri ikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat asiakkaat”, Noora huomauttaa.

Teemu ja Noora tulevat varmasti pian asiakkaillemme tutuiksi, sillä heihin törmää lämpiöissä usein ennen esitystä ja väliajallakin.

Syksy on sadonkorjuun aikaa, oikea kotimaisten tuotteiden runsaudensarvi, joten syyskauden menussa näkyvät ja maistuvat villiruoka ja -yrtit, metsän antimet ja puhdas luonto. Mitkä syksyn tuotteista innostavat eniten Nooraa ja Teemua?

Nooran ehdoton suosikki on wasabinmakuisilla seesaminsiemenillä höystetty avokado-hummus-smörrebröd. Myös vegaaneille sopiva leipä on Nooran mukaan yksinkertaisesti loistava. Teemu puolestaan mainitsee #iloisestioopperabaletissa-paketin, johon sisältyy lasilliset kuohuviiniä sekä suklaiset kakkutikkarit. Hauska ja hienostunut annos on suunniteltu jaettavaksi ystävän kanssa.

Erityismaininnan ansaitsee myös Oopperatalon oma drinkki, jossa talon kuohuviini yhdistyy mansikan ja raparperin makuiseen mikseriin. Drinkin juju on jääpala, jonka sisään on jäädytetty aito kultainen nuottiavain. ”Toivomme, että drinkki saa asiakkaissamme aikaan wau-reaktion. Tätä juomaa et saa mistään muualta!”, Noora intoilee. Drinkistä on saatavilla myös alkoholiton versio.

Entä mitä esityksiä Teemu ja Noora katsovat mieluiten? Nooran lempiteos on Oopperan kummitus, Teemu taas nimeää suosikikseen Sevillan parturin. ”Ensimmäinen koskaan näkemäni ooppera oli Berlioz’n Faustin tuomio, ja se oli aika raskas kokemus ensikertalaiselle. Tykkään vähän kepeämmistä oopperoista, tällainen kokkipoikakin ymmärtää mistä on kyse ja saa sävelestä kiinni”, Teemu naurahtaa. Tutustu uudistuneeseen oopperaravintolaan ja tilaa tarjoilut.

Teksti PAULA RANTO
Henkilökuvat EMMA SUOMINEN, tuotekuvat REETTA PASANEN

Tutustu syksyn tarjoilutuotteisiin