Siirry sisältöön

Natália Horečná luo oman näkemyksensä ikiaikaisesta tarinasta

Natalia Horecna”Francinka, Miluška, Serjoška, Anjuška…” Oopperatalon balettisalissa harjoitellaan Romeo ja
Julia -balettia, ja sen koreografiasta vastaava slovakialaisyntyinen Natália Horečná käyttää tanssijoiden etunimistä hellittelymuotoja. Tämä kuvaa hyvin tätä hurmaavaa koreografia, joka on yksi aikamme eurooppalaisen tanssiteatterin kuumimpia nimiä. Horečnán teokset ovat ilmaisuvoimaisia ja mielikuvituksellisia ja niissä on aina vahva sanomansa. Romeon ja Julian tarinalla hän haluaa kertoa mitä ymmärtämättömyys, viha ja rakkauden puute voivat aiheuttaa ihmiskunnalle.

Horečná nauttii työskentelystään Suomessa. ”Ihailen täällä taivaan väriä ja lehtien puhdasta vihreää. Mutta olen kokenut myös Suomen talven, ja senkin kauneus on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Ja tanssijanne ovat kuin kauniita puita”, sanoo Horečná hämmentävän valloittava hymy kasvoillaan. Koko hänen valoisa olemuksensa säteilee vilpittömyyttä ja puhdasta hyvyyttä ympärilleen. Hänen sanomansa jokaisen ihmisen mahdollisuudesta vaikuttaa asioiden kulkuun, tuntuu uskottavalta hänen suustaan kuultuna. Ei ole epäilystäkään siitä, ettei itämaisten uskontojen tuntemus ja työskentely oman henkisen kehityksen kanssa olisi lisännyt hänen kykyään levittää harmonian sanomaa ympärilleen ja uskoaan siihen, että me ihmiset voimme muuttaa maailman paremmaksi paikaksi elää.

 

Maailma voi muuttua paremmaksi vasta sitten, kun haluamme päästä lähemmäksi tunteitamme ja sieluamme. Valinta on yksin meidän.

Entä onko hän kohdannut omassa ajassamme samanlaisia kohtaloita kuin William Shakespearen tarinan Romeolla ja Julialla? ”Valitettavasti olen”, Horečná toteaa. ”Kun me ihmiset annamme omalle egollemme vallan, voivat asiat mennä todella huonosti”, hän jatkaa. ”Vasta kun opimme rakastamaan itseämme ja sitä kautta myös muita, on muutos parempaan mahdollinen. Enkä tarkoita tällä narsistista rakkautta, vaan tervettä, hyvää tekevää rakkautta.”

Teksti HEIDI ALMI
Kuvat WILLEM VAN DEN HEUVEL, SAKARI VIIKA

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Romeon ja Julian käsiohjelmasta.
Käsiohjelma on myynnissä lippukassalla ja Oopperashopissa ensi-illasta alkaen sekä vahtimestareilla ja ravintolapalveluissa esitysiltoina.